Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Cyklikrosovými majstrami Slovenska sú Ulík, Keseg Števková, Kurnická a Piga

Prvého decembra do Krupiny pricestovali najlepší slovenskí cyklokrosoví cyklisti a cyklistky. Na tamojšom okruhu zviedli bitky o posledné víťazstvá v rámci Slovenského pohára, no hlavne o tituly národných šampiónov. Dostali sa k ním známe, ale aj prekvapivé tváre.
Biker
Cyklikrosovými majstrami Slovenska sú Ulík, Keseg Števková, Kurnická a Piga

Zdroj: cyklistikaszc.sk

Muži Elite + U23

Nedeľu sa v Krupine udeľovali národné dresy v cyklokrose. Vôbec ako poslední oň zabojovali muži a muži do 23 rokov, teda najsledovanejšia kategória. Ich preteky prebehli poobede a merali viac ako 27 kilometrov, keďže všetci pretekári v nich museli prejsť jedenásť kôl. Štartová listina obsahovala dokopy devätnásť účinkujúcich, jedenásť z nich spadalo do mužskej kategórie, ôsmi z nich do U23. Veľkou prekážkou pre všetkých pretekárov bola zablatená a šmykľavá trať, a niektorí na to nakoniec doplatili.

Už od začiatku sa niektorí cyklisti snažili oddeliť tých silnejších od slabších. Netrvalo dlho a vpredu sa pohybovali papierovo najsilnejší jazdci. Boli medzi nimi držiteľ slovenskej trikolóry v poslednom roku Ondrej Glajza z TJ Auto Škoda Mladá Boleslav, Jakub Jenčuš a Matej Ulík obaja z EXPRES CZ – TUFO TEAM KOLÍN, Martin Haring z Dukly Banská Bystrica a Šimon Vozár z CK CYKLOGLAJZA BB.

Ako prvý odpadol Jakub Jenčuš, ktorý spadal do kategórie U23 a v čelnej skupine nemal žiadneho súpera. Potom začal trochu strácať Martin Haring, ale po menšej kríze sa snažil vedúce trio prenasledovať a dobehnúť. Podarilo sa mu to, ale práve v tom okamihu sa od ostatných odpútal Matej Ulík a skúsil ísť sólo až do cieľa. Do neho chýbalo prejsť ešte štyri kolá, takže stále bolo treba prejsť veľké množstvo kilometrov. Lenže Ulík našetril dostatok síl, naplno šliapal do pedálov až do posledných metrov a nakoniec si prišiel vôbec po prvý titul majstra Slovenska.

„Trať v Krupine je vyznačená tým, že sú tu ťažké technické pasáže, keďže je tu blato, dosť sa tu šmýka. Tiež tu nie je kde ťahať, našťastie tu dali rovinu poza štadión, kde sa dalo niečo naťahať. V tomto teréne to bolo veľmi vyrovnané, pretože všetci sú na tom technicky dosť dobre. Atmosféra bola super, užil som si ju. Mojou slabinou mohlo byť, že som v sobotu absolvoval český pohár v Kolíne, ale našťastie som svoj náskok udržal,“ skonštatoval nový držiteľ národného dresu.

Druhý cieľovú pásku preťal Martin Haring, ktorý sa v posledných štyroch kolách snažil zalepiť medzeru medzi prvým mužom a skupinou prenasledovateľov. Lenže bola to veľmi ťažká misia a nakoniec mu chýbalo trinásť sekúnd. Tesne za ním finišoval Šimon Vozár, až za ním prišiel Ondrej Glajza, ktorý tak neobhájil minuloročné víťazstvo a prišiel o národný dres. Glajza počas prvej polovice pretekov nevyzeral zle, ale v čase, kedy útočil Ulík spadol a do boja o stupne víťazov sa už nevrátil. Stal sa ale víťazom Slovenského pohára, a to o jeden jediný bod.

Titul majstra Slovenska v kategórii do 23 rokov získal Jakub Jenčuš, ktorý o tom rozhodol už v prvej časti pretekov. Potom sa musel sústrediť na to, aby neurobil žiadnu chybu, a aby ho zozadu nedobehol ďalší dvadsaťtrojkár. Tí však boli ďaleko za ním. Jenčuš sa objavil v cieli celkovo na piatom mieste, päť sekúnd po Glajzovi a päťdesiat sekúnd po víťazovi, pričom šiesty pretekár mal už stratu troch minút. Spoločnosť na stupni víťazov mu robili Simon Nagy z TJ Slávia ŠG Trenčín a  Marek Trnka z KAKTUS BIKE-TEAM  Bratislava.

„Preteky sa vyvíjali od štartu dobre, bol som v prvej skupine a snažil som sa tam udržať čo najdlhšie. Snažil som sa tiež pomôcť svojmu tímovému kolegovi, takže som trošku aj zapracoval. Samozrejme, príliš mu to nepomohlo, lebo je to aj tak len na ňom. Boli to také drobnosti. Inak sa mi išlo dobre, trať bola hrozne technická. Taktizovalo sa na nej. Som však celkom spokojný,“ ponúkol svoj pohľad na preteky Jakub Jenčuš.

Ženy a juniorky

Podobný priebeh ako preteky najelitnejšej mužskej kategórie mala aj tá ženská. V spojených pretekoch žien a junioriek, ktoré merali sedemnásť a pol kilometra, štartovalo spolu trinásť cyklistiek. Šesť z nich spadalo do ženskej, sedem do juniorskej kategórie. O národné dresy prejavili záujem všetky elitné Slovenky, v štartovke nechýbalo ani jedno zvučné meno.

Štart pretekov bol rýchly a po ňom sa do čela pretekov posadila Tereza Kurnická z TJ Slávia ŠG Trenčín, za ktorou sa ako kliešte držali Janka Keseg Števková z OUTSITERZ a Tatiana Jaseková z BIKEPRO SPORT. Pred Radkou Paulechovou z CyS – Akadémia Petra Sagana už vznikla menšia medzera, ale nebola ešte rozhodujúca, o čom sa presvedčila najmä Kurnická. Tá počas úvodných dvoch okruhov skoro ani na sekundu neopustila prvé miesto v skupine.

Na začiatku tretieho kola však už Janka Keseg Števková nasadila svoje tempo a Tereza Kurnická sa zo skupiny porúčala. Za prvou menovanou sa teraz snažila udržať Tatiana Jaseková a pôvodne sa jej to darilo. Keseg Števková mala navrch v technickej časti, v tých ďalších, teda v zjazde a na asfalte nešla naplno, aby neurobila nejakú zbytočnú chybu. Nakoniec aj tak vyhrala dosť suverénnym náskokom. Zároveň ovládla hodnotenie Slovenského pohára. Po tretie miesto si prišla Radka Paulechová, ktorá už stratila cez tri minúty.

„Preteky sa zlomili asi v ich polovici, ja som si odvtedy išla svoje tempo, nechcela som sa nejako prepínať. Dvakrát som zabrala a Táňu som odtrhla, a až do cieľa som si išla taký svoj štandard. Nešla som úplne naplno, aj v zjazdoch som bola opatrná, ale v technickej pasáži som mala navrch, takže som si verila,“ boli prvé slová, ktoré povedala staronová majsterka Slovenska.

Tereza Kurnická dlho okupovala tretiu priečku v pretekoch, lenže po úvodnom nadmernom snažení sa jej už v posledných kolách trochu došla šťava, a skončila nakoniec štvrtá. Dokonca dvakrát spadla. Medzi juniorkami jej ale patrilo prvé miesto, takže aj ona si po pretekoch obliekla národnú trikolóru. Stala sa aj víťazkou SP medzi juniorkami. V nedeľu druhou najlepšou juniorkou bola Vladimíra Zelinová z MŠK Žiar nad Hronom – CK, tretia bola Barbora Cvoligová z CKM Poprad, obe prišli do cieľa v kole víťazky.

„Štart som mala veľmi dobrý, išla som prvá aj medzi ženami, asi dve kolá som išla viac-menej stále na špici. Potom som sa začala prepadávať, tiež som dvakrát spadla. Prvé miesto medzi juniorkami som si udržala. So sezónou som spokojná, myslím si, že bola dobrá. Tie dôležitejšie preteky mi trochu nevyšli, ale inak to bolo super,“ zhodnotila Tereza Kurnická nedeľňajšie preteky, ale aj celú sezónu.

Juniori

Oveľa väčšiu drámu si pre divákov pripravili juniori. Ich bolo pod štartovou bránou presne devätnásť, no do cieľa sa dostalo osemnásť z nich. Jeden z mladších účastníkov tejto kategórie, Nikolas Borovský z KAKTUS BIKE-TEAM  Bratislava, z pretekov odstúpil. Juniori počas bojov o národný dres prešli okruh v Krupine presne sedemkrát, teda rovnako ako ženy a juniorky.

Medzi juniormi spočiatku vynikali štyria pretekári, Florián Papcun z PROefekt Košice, Matúš Jakub Koreň z KAKTUS BIKE-TEAM  Bratislava, Matej Piga a Samuel Kováč obaja z CKM Poprad. Posledný menovaný však na klzkom povrchu minimálne dvakrát spadol a poriadne si skomplikoval cestu za prvým miestom. Po veľkej smole, ktorá ho v nedeľu postretla, obsadil konečnú štvrtú pozíciu a nedostal sa ani na stupne víťazov.

To jeho tímový kolega, Matej Piga, mal oveľa lepší deň. Pár kôl pred koncom sa on a Matúš Jakub Koreň zbavili Floriána Papcuna a až do cieľa sa preťahovali o výhru. Piga si počas tohto obdobia všimol, kde je silnejší, a naopak, kde je slabší od Koreňa. Svoje poznatky dokonale využil v záverečnom kole a o dve sekundy zvíťazil. Okrem národného dresu získal aj celkové víťazstvo v Slovenskom pohári. Tretí v pretekoch skončil Papcun, o deväť sekúnd.

„Trať bola veľmi náročná, keďže to v noci primrzlo a bola dosť klzká. Počas pretekov sme vytvorili trojčlennú skupinu, v ktorej sme jazdili väčšinu času. V posledných kolách som sa s Matúšom Koreňom odpojil. On bol mojim najväčším súperom, v poslednej časti okruhu som na neho väčšinou strácal. V poslednom kole som si to musel ustrážiť. Keď sa mi to podarilo, som veril, že vyhrám. Teraz si chcem oddýchnuť po ťažkej sezóne, budem chodiť na bežky, lyžovať a užívať si zimnú prípravu,“ porozprával Piga po pretekoch a po celej sezóne.

Masters

Doobeda prebehli všetky ostatné kategórie, národné trikolóry spoznali svojich majiteľov aj v kategórii Masters. Medzi ženami sa dres neodovzdával, keďže ani do Krupiny nepricestovala žiadna slovenská veteránka, rovnako ako v predchádzajúcich kolách Slovenského poháru. Medzi mužmi každá kategória, Masters A, Masters B a Masters C, spoznala svojho vlastného majstra Slovenska.

Najnabitejšiu štartovku mala kategória Masters A, do ktorej spadalo až 25 mien. Najzvučnejšie mal Milan Barényi z TREK KCK OSLANY, pretože túto jeseň na slovenských tratiach nenašiel žiadneho premožiteľa. Rovnako tomu tak bolo v Krupine, kde opäť triumfoval s veľkým náskokom. Druhý finišoval Robert Glajza z CK CYKLOGLAJZA BB a tretí bol Martin Čangel z TREK KCK OSLANY. Víťazom SP sa stal Barényi, a to bez zaváhania. Vyhral všetky podujatia.

Jedenásť pretekárov zviedlo bitku o národný dres v kategórii Masters B. Podobne ako tí v áčku, aj účastníci béčka krúžili päť okruhov. Už v tom úvodnom sa súperom vzdialil víťaz SP Branislav Kacina z CLIMBERG SPORT TEAM a bol to rozhodujúci okamih, pretože až do cieľa svoj náskok zvyšoval. Ostatní jeho rivali potom zviedli o dosť tesnejšiu bitku o striebro. K nemu sa dostal Miroslav Kováčik z CK ROUTE 66, bronz získal Peter Šichta z KPHC Turčianske Teplice.

Šesť cyklistov obsahovala aj úplne najstaršia kategória, teda Masters C. Ich účastníci mali už menšiu porciu kilometrov, keďže ich preteky boli vypísané na štyri kolá. Od druhej polovice pretekov sa vpredu vetral osamotený jazdec. Bol ním Emil Janko z CK Banská Bystrica, ktorý o 31 sekúnd porazil víťaza Slovenského pohára a suverénna tejto vekovej kategórie Ladislava Longauera z CK Banská Bystrica. Za ním finišoval Ladislav Kandera z Klubu nadšencov amatérskej cyklistiky o skoro minútu.

Kadeti

Tohtoročná cyklokrosová sezóna na Slovensku medzi kadetmi ponúkla prehliadku zaujímavých mien, a hlavne táto veková kategória sa skoro v každom kole tešila veľkému záujmu zo strany cyklistov. Do Krupiny pricestovalo 22 jazdcov a tí ešte v doobedňajších hodinách urobili na tamojšom okruhu päť kôl. Kadeti sa pustili do pretekov o štvrť na dvanásť.

Najväčším favoritom na zisk národného dresu bol Matthias Schwarzbacher z ŠK Železiarne Podbrezová a.s., ktorý z posledných piatich pretekov v Slovenskom pohári štyrikrát triumfoval. Podobne ako pri predchádzajúcich úspešných ťaženiach, aj teraz sa dostal do čela od úvodných metrov, dokonale tak využil dobrú štartovú pozíciu. Spočiatku s ním krok držal Christian Haas z CKM Poprad, lenže Schwarzbacher mu ušiel a zvíťazil. Bez väčšej drámy prebiehal aj súboj o bronz, ktorý získal Juraj Vrbik z KAKTUS BIKE-TEAM  Bratislava.

Pred poslednými pretekmi v Krupine už bolo isté, že Matthias Schwarzbacher sa stane celkovým víťazom Slovenského pohára. Rozhodol o tom hlavne na podnikoch v Levoči, Podbrezovej a Topoľčiankach, kde zvíťazil a získal sto bodov. Druhým faktom, prečo vyhral hodnotenie SP bola skutočnosť, že počas celej jesene podával vyrovnané výkony.

Kadetky

Naopak, málo kadetiek sa ukazovalo počas celej cyklokrosovej jesene, a tento trend sa nezmenil ani na národnom šampionáte v Krupine. Ich preteky mali najchudobnejšiu štartovú listinu, a to medzi všetkými vekovými kategóriami. Chuť obliecť sa do slovenského dresu a nosiť ho počas budúcej sezóny prejavilo šesť dievčat, tri narodené v roku 2005 a tri narodené v roku 2004.

Tri okruhy strávila v úplnom čele Terézia Ciriaková z CyS – Akadémia Petra Sagana, ktorá na trati pokorila aj niekoľko účastníkov pretekov starších žiakov, presnejšie obehla dvanástich. Krok s ňou neudržala ani jedna jej súperka, veď druhá Sandra Bystričanová z ŠKC Liptovská Lúžna na ňu stratila 34 sekúnd. Prvé dve kadetky svoje konečné pozície vybojovali ďaleko pred cieľom. To o tretie miesto sa bojovalo až do konca. Kristína Tichá z CyS – Akadémia Petra Sagana až do cieľa mala na očiach Danielu Viktóriu Hulovú z Cyklo Klub Dynamax Nitra, lenže už ju o bronz pripraviť nedokázala.

Keďže Terézia Ciriaková vyhrala posledných šesť pretekov v rámci Slovenského pohára bola aj jasnou víťazkou celkového hodnotenia SP. Prvé kolo vynechala a v druhom sa ešte viac-menej hľadala, no od tretieho už na ňu nestačili nielen slovenské, ale ani české dievčatá.

Starší žiaci

Bohato obsadená štartová listina bola tiež v kategórii starších žiakov, kde sa o dres národného šampióna rozhodlo zabojovať 28 chlapcov, reálnu šancu získať ho nakoniec mali štyria z nich. Preteky tejto vekovej kategórie prebehli presne o pol jedenástej a merali sedem a pol kilometra, keďže pretekári absolvovali tri krupinské okruhy.

Už na začiatku prvého kola sa vpredu začali ukazovať štyria cyklisti, Adam Mrocek a Lukáš Vranák obaja z CK EPIC Dohňany, Jakub Husár z Flaviol – Bike Team Spiš a Samuel Fedor z ŠK Železiarne Podbrezová a.s. Súboj starších žiakov mal nakoniec prekvapivého hrdinu, pretože to nebol prvý menovaný, ktorému sa podarilo odpútať od ostatných súperov, ale práve Fedor. Mrocek a Vranák sa ho snažili spoločnými silami dobehnúť, ale nepodarilo sa im to. Majstrom Slovenska sa stal Fedor, štvrtý pretekár v celkovej klasifikácii Slovenského pohára

Hodnotenie Slovenského pohára ovládol Adam Mrocek, ktorému sa podarilo zvíťaziť v druhom, treťom, štvrtom, piatom a aj šiestom kole. Ku koncu mu však už forma začala trochu upadať, pretože v siedmom kole sa jeho víťazná šnúra pretrhla a ani v Krupine sa nedokázal vrátiť na najvyšší stupienok.

Žiačky

Minútu po desiatej hodine doobeda opustili štartovú bránu účastníčky pretekov žiačok. Pôvodne sa do nich prihlásilo 24 dievčat, ale Karolína Hajduková z CK EPIC Dohňany nakoniec neodštartovala. Všetky ostatné cyklistky následne absolvovali dva okruhy. Na piatich kilometroch sme sledovali už očakávaný priebeh, ktorý dirigovala tohtoročná suverénka, a dominanciu dievčat z jedného tímu.

Už od úvodu Dorota Vojtíšková z CLIMBERG SPORT TEAM nenechávala nikoho na pochybách, že ona sa stane víťazkou posledných pretekov Slovenského pohára v tejto sezóne a vyhrá národný dres. Od prvého záberu do pedálov sa ujala vedenia, a kým dorazila do cieľa, svoj náskok zväčšila na celú pol minútu. Bolo to ďalšie suverénne divadlo v jej podaní. Ani druhá Sofia Ungerová z CLIMBERG SPORT TEAM, či tretia Viktória Chladoňová z CLIMBERG SPORT TEAM nemuseli o svoje pozície šprintovať. Všetky pozície na stupni víťazov tak zostali v jednom tíme.

Absolútna suverenita zdobila Dorotu Vojtíškovú v tejto cyklokrosovej sezóne. Z ôsmich kôl Slovenského pohára iba jedno nevyhrala, presnejšie v šiestej edícii v Topoľčiankach, a keďže dva najhoršie výsledky sa škrtali, tak sezónu ukončila so ziskom 600 bodov, teda plným možným ziskom.

Mladší žiaci

Poslednou kategóriou, ktorá sa v nedeľu predstavila na technickej trati v Krupine boli mladší žiaci. Tí už tradične išli svoje preteky ako vôbec prví v doobedňajších hodinách, presne o desiatej. Ich dĺžka bola úplne rovnaká ako v predchádzajúcich kolách Slovenského pohára. Najmladší cyklisti urobili v Krupine dva okruhy, takže celkovo prešli päť kilometrov.

Počas tejto cyklokrosovej sezóny v tejto vekovej kategórii iba dvaja jazdci ovládli preteky v rámci Slovenského pohára. Boli nimi Michal Šichta z CYKLISTICKÁ TOUR a Matej Tomáš z CK EPIC Dohňany. Úspešnejší bol prvý menovaný, ktorý mal navrch aj v poslednom predstavení. Už v závere druhého okruhu sa pohyboval pred svojim najväčším rivalom a nakoniec zvíťazil o štyri sekundy. Obom borcom na stupni víťazov robil spoločnosť Milan Húsenica zo Športového klubu Topoľčianky.

Michal Šichta má za sebou obdivuhodnú jeseň. Počas pretekov Slovenského pohára sa mu iba raz stalo, že skončil druhý, inak všetky svoje štarty premenil vo víťazstvo. Okrem dresu pre národného šampióna ovládol aj celkové hodnotenie SP, a to o 80 bodov.

Podujatie zhodnotil aj prezident Slovenského zväzu cyklistiky, ktorý nechýbal v Krupine. „Tak v Krupine už tradične vedia zorganizovať výborné podujatie. Už niekoľkokrát tu boli Majstrovstvá Slovenska alebo Slovenský pohár v cyklokrose. Dnes pretekári mali šťastie na počasie. Myslím si, že sme videli vynikajúce športové výkony, videli sme dramatické preteky. Diváci videli vynikajúce podujatie, dobre organizačne zvládnuté. Konkurencia na Slovensku je taká aká je, chýba nám taká hviezda akou bol napríklad Milan Barényi, ktorý aj na svetových podujatiach sa pohyboval vo svetovej pätnástke. Ale inak si myslím, že môžeme byť spokojný,“ povedal Peter Prívara.

Vaše komentáre

Aktuality

17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

Včera 10:46 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Včera 10:30 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

Včera 09:19 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

Zavrieť reklamu