Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Scott Genius 900 Tuned

Technológiami nabitá zbraň na jazdy smerom hore aj dolu.
Hodnotenie: 4/5
7 499
Biker
Test: Scott Genius 900 Tuned

Verdikt: Nabitý technológiami, pripravený na všetko a s dobrou cenou. Genius je univerzálny, no jeho jazdné vlastnosti sú možno trochu konzervatívne.

Plusy: Šliape a stúpa ako XC bicykel. Karbónové kolesá vlastnej značky Scottu Syncross sú ľahké a rýchlo akcelerujú.

Mínusy: TwinLoc systém je pre mnohých jazdcov iba zbytočná komplikácia.

Rám

Najnovší Genius predstavuje v rámci starého známeho trailového biku Scottu veľký skok vpred v geometrii. Čísla sú moderné a 29” rám je kompatibilný aj s 27,5”+ plášťami. Používa tiež špeciálny tlmič Nude vyvinutý spolu so značkou Fox tak, aby bolo možné používať tri módy uzamykania, ktoré sú ovládačom TwinLoc zosynchronizované s vidlicou.

Páčkou zamykania na riadidlách môžete prepínať medzi otvoreným tlmením so 150 mm zdvihu, tuhším tlmením so skráteným 100 mm zdvihom a nakoniec úplným uzamknutím. Papierovo ľahký 800 g rám je kompletne karbónový (vrátane vahadla), používa systém pruženia Horst link a široké uchytenie tlmiča trunnion. Tlmič je otočený „hore nohami“ a zasadený hlboko do rohu medzi sedlovou a spodnou rámovou rúrkou.

Toto koncentrovanie miest, ktoré musia byť obzvlášť tuhé a pevné, tiež pomáha šetriť váhu rámu a zvyšovať tuhosť tam, kde je to najviac treba, teda v okolí stredu šliapania a hlavného čapu. A rozhodne to nevyzerá zle.

Rám je kompatibilný iba s jednoprevodníkovým radením, je nádherne vypracovaný s uhladene vedenými káblami a miestom na fľašu. Vrchná rámová rúrka je dostatočne nízko, no zalomená sedlová rúrka má najväčšiu dĺžku z testovanej skupiny, čo sme si všimli aj pri jazdení. Jej zalomenie a sklon tiež posúva váhu jazdca na náš vkus až príliš dozadu.

Komponenty

Vlastná komponentová značka Scottu Syncross je tu silne zastúpená. Najviac bije do očí jednodielny karbónový predstavec a riadidlá Hixon. Toto spojenie dokáže ušetriť mnoho váhy, ale mnohí z nás nechcú byť uzamknutí do jedinej polohy a tvaru riadidiel. Tieto riadidlá sú na bicykel so zdvihom 150 mm o trochu mäkšie, ako by bolo ideálne, a ostrejšia odozva riadenia by bola vítaná.

Karbónové kolesá nie sú ultraľahké, ale valia sa ľahko a ženú sa vpred bez nepríjemnej tvrdosti, ktorá často sprevádza karbónové kolesá. Ráfy sú široké, aby stabilizovali plášte s veľkým objemom, a voľnobežka náboja má rýchly záber.

Testovací bicykel bol osadený plášťami Maxxis Minion namiesto továrenských Maxxis Rekon 2.6 a tento postup bude pravdepodobne väčšina jazdcov kopírovať. Vzorka Rekon je rýchly plášť na tvrdú zem, no s ohľadom na zdvih tohto bicykla verím, že si zaslúži niečo, čo obstojí aj na voľnej zemi a aspoň miernom blate.

12-rýchlostné radenie SRAM X01 Eagle a 4-piestové brzdy Guide RSC od rovnakej značky sú presne určené na bicykel tejto kategórie a vidno, že Scott sa pri osadzovaní bicykla nikde nesnažil nenápadne šetriť.

Jazda

Nasmerujte Genius proti svahu a budete sa naozaj čudovať, aký kompetentný horolezec to je. Pripomína XC pretekára viac ako ktorýkoľvek iný trailový bicykel, a to dokonca aj v otvorenom móde s plným 150 mm zdvihom.

Zadný plášť sa vždy krásne zarezáva do zeme, neberie ohľad na to, aká strmá je cesta, ktorú práve pokorujete, a nechá vaše pedále opisovať hladké oblúky. Jediným háčikom je sedlo, ktoré vás svojou polohou vzadu nenechá pohodlne šliapať aj v sede. Vzhľadom na to, aké zábavné je na tomto bicykli šliapať do pedálov, veľmi radi zdvihneme zadok a zaberieme, kedykoľvek začne cesta prudko naberať výškové metre.

Pruženie Fox má hladký chod a bicykel prechádza terénom pokojne, skoro ako keby sa vznášal po stredne ťažkých singletrackoch. Cez prepadliny a kompresie prechádza s hravým odrazom. Genius nie je ideálny bicykel, ak si pod pojmom trail alebo all-mountain predstavíte čo najlepší zjazd a iba horko-ťažko pretrpený výšľap.

Ide o jeden z mála bicyklov, ktoré pri ceste za stále lepšími zjazdovými schopnosťami odmietajú spraviť akýkoľvek kompromis v tej kondične náročnejšej časti jazdy. Je zvláštne, že bicykel s tým najdlhším tlmičom v teste má najefektívnejší systém pruženia na prenos sily. Stredná poloha uzamykania „Traction“ pridá iba trochu viac odpichu a úplné zamykanie na horských bicykloch používame neradi.

S takým dobrým otvoreným módom by sme pokojne obetovali aj spleť káblov pred riadidlami, ktorá nám pripomína košík s pletením našich babičiek. Spomínané jednodielne riadidlá a predstavec sú pre ťažších jazdcov trochu nepresné a mäkké. Samotný rám je pri jazde tuhý, no pri vstupoch do strmších zákrut vie byť trochu nervózny, čo ale pripisujeme bicyklu ako celku a jeho určeniu, nie výhradne geometrii.

Tento všeobecne vyvážený bicykel je pripravený naozaj na všetko v pravom zmysle slova, nielen na všetko to, čo stretne cestou dolu zjazdovými traťami. Je výborne osadený a spracovaný, ponúka dobrý pomer ceny a výkonu, ale jeho šliapaniu by ešte viac pomohla lepšia poloha sedla.

Vaše komentáre

Aktuality

15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu