Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Najlepšia napriek ťažkým zraneniam: Van Vleuten predviedla šialený 104km dlhý sólo únik a vyhrala majstrovstvá sveta (+video)

Holanďanka predviedla výkon, ktorý sa zapíše do histórie cyklistiky a potvrdila, že je najlepšou cyklistkou na svete.
Martin Sarvaš

Holandská cyklistka Annemiek van Vleuten sa stala po prvýkrát ženskou majsterkou sveta v cestnej cyklistike a bez váhania sa dá konštatovať, že je najlepšou cyklistkou súčasnosti.

Vo svojich 36 rokoch predviedla neuveriteľný výkon a zo ženských cyklistických majstrovstiev sveta v Yorkshire 2019 spravila preteky, ktoré sa zapíšu do histórie.

Van Vleuten totiž predviedla viac ako 104km dlhý sólo únik, keď v stúpaní po úvodných 40km zrýchlila a nikomu zo súperiek sa nepodarilo zareagovať na tento únik.

Krátky zostrih zo ženských MS v cestnej cyklistike 2019:

Nová majsterka sveta prišla do cieľa s náskokom 2:15 min pred druhou krajankou z Holandska Annou van der Breggen. Tretia skončila Amanda Spratt z Austrálie.

Podobný únik predviedla tento rok na jarnej klasike Liège–Bastogne–Liège, keď ušla z vedúcej skupiny 30 km pred cieľom.

Víťazný 30km sólo únik Annemiek van Vleuten na Liège–Bastogne–Liège 2019:

„Myslela som si, že robím hlúposť“

Van Vleuten doposiaľ nevyhrala v tejto disciplíne na svetovom šampionáte ani medailu, avšak v rokoch 2017 a 2018 na majstrovstvách sveta v časovke jednotlivkýň a Yorkshire si okrem zlata odnáša aj bronz z časovky.

„Celý deň som si hovorila, že to, čo robím, je fakt hlúposť. Tréner reprezentácie by mi asi povedal: ‚Je to hlúposť, spomaľ a počkaj na skupinu‘, ale moje podvedomie mi hovorilo: ‚Nie, je to pre teba skvelé, pokračuj!,“ opísala svoje pocity z pretekov Annemiek van Vleuten.

„Myslela som si, že by som sa mohla zapísať do histórie víťazstvom so 100km sólo únikom. Tiež som mala také myšlienky, že to nie je možné, ale ak je to náhodou možné, bude to epické.“

„Nútila som sa, aby som sa sústredila na trať, technické zručnosti, pravidelné jedenie a pitie a nechcela som myslieť na nič iné, pokým som sa nedostala na posledný kilometer.“

„Neskôr som mala náskok viac ako dve minúty a začala som si uvedomovať, že možno sa mi skutočne môže podariť. V tom momente som mala po tele zimomriavky.“

„Minuloročné majstrovstvá v Innsbrucku boli pre mňa jedným z najväčších sklamaní. A to hlavne preto, lebo som mala za sebou skvelý rok. Bola som majsterkou sveta v časovke, ale užila som si to iba dva dni.“

„Minulý rok bol skutočne náročný, pretože som musela podstúpiť operáciu a obávala som sa, či sa dokážem zregenerovať a opäť pretekať. Zrušila som dovolenky a najhoršie bolo, že som ani nemala čas užiť si sezónu a titul z majstrovstiev.“

„Po dnešku som neuveriteľne šťastná, pretože si konečne môžem užiť tento dres a najlepšie na tom je to, že ho môžem nosiť celý rok,“ dodala Annemiek van Vleuten.

Najlepšia aj napriek ťažkým zraneniam

Holanďanka si pri páde na minuloročných majstrovstvách 2. októbra 2018 zlomila vrchnú časť holennej kosti.

Pád prišiel 42 km pred cieľom, no napriek tomu preteky dokončila a skončila dokonca na siedmom mieste. Po pretekoch pre zranenie nevedela chodiť a musela si sadnúť na invalidný vozík.

„Po páde som pocítila, že môžem poriadne šliapať iba jednou nohou. Pravú som si vlastne ani poriadne necítila, ale ocitla som sa v takej situácii a musela som sa s tým popasovať. Skončila som síce siedma, ale bolo to pre mňa sklamanie. Mala som životnú šancu vyhrať majstrovstvá, pretože takéto vrchárske trate často nebývajú,“ povedala  van Vleuten po minuloročnom svetovom šampionáte.

Po tomto úraze, ako spomína vyššie, musela podstúpiť operáciu a na bicykel opäť nasadla a začala zľahka trénovať koncom októbra 2018.

Hrozivý pád na olympiáde v Riu

Annemiek van Vleuten reprezentovala Holadnsko aj na Olympiáde v Rio de Janeiro 2016, kde mala ambíciu na zisk zlatej medaily. Plány jej však prekazil 10km pred cieľom hrozný pád, pri ktorom utrpela ťažké zranenia.

Do ostrej pravotočivej zákruty vošla v príliš vysokej rýchlosti a keď sa snažila zabrzdiť, bolo už neskoro, dostala šmyk na zadnom kolese a následne preletela cez bicykel, hlavou dopadla na hranicu cesty, kde vrazila do obrubníku. Po páde zostala bez pohybu ležať.

Pád Annemiek van Vleuten na Olympiáde v Riu 2016:

Van Vleuten si pri páde, z ktorého idú po chrbte zimomriavky, zlomila časti troch stavcov, utrpela otras mozgu a početné pomliaždeniny po celom tele. Holanďanka mala šťastie v nešťastí, že vôbec tento pád prežila.

„Mohla som vyhrať zlatú medailu. Urobila som však hlúpu, veľmi hlúpu chybu. Mala som šťastie, že to dopadlo, ako to dopadlo,“ povedala.

Annemiek spadla 7. augusta, no jej rehabilitácia bola skutočne rýchla, na bicykli sedela opäť už týždeň po páde a v plnej sile bola už o mesiac.

Pád v Riu ju ‚nakopol‘

Pád v Riu bol pre Annemiek Van Vleuten paradoxne akýmsi štartom jej úspešnej kariéry. Mnohí športovci sa po ťažkých úrazoch ťažko dostávajú späť do pretekového tempa a čelia psychologickým blokom.

U Annemiek to neplatilo a už mesiac po páde štartovala na pretekoch Lotto Belgium Tours, kde vyhrala prológ aj celkové hodnotenie.

„Neviem, čo by sa stalo, keby vyhrala v Riu, ale určite bola ‚hladná‘ za titulom. Ten pád jej jednoznačne naštartoval kariéru,“ povedal jej tréner Gene Bates z tímu Orica-Scott.

Najlepšia cyklistka súčasnosti

Rok 2019 sú spolu s minulou sezónou pre Van Vleuten najúspešnejšími sezónami jej kariéry. Pripomenieme, že má 36 rokov.

Tento rok sa jej podarilo po druhýkrát za sebou vyhrať ženskú verziu Giro d‘ Italia – Giro Rosa. Okrem toho zvíťazila aj na klasikách Strade Bianche, či Liège–Bastogne–Liège, pričom až trikrát skončila druhá na pretekoch Okolo Flámska, Amstel Gold Race a Valonskom Šípe.

V rokoch 2017 aj 2018 vyhrala  La Course, čo je ženskou verziou Tour de France a tiež holanské etapove preteky Boels Rental Ladies Tour.

Annemiek van Vleuten je zároveň najlepšie platenou cyklistkou sveta a ročne zarobí 130-tisíc eur. V porovnaní s mužmi je to však iba 25% platu super-domestika a 2,5% platu Petra Sagana.

Pre porovnanie, Peter Sagan zarobí za 10 dní toľko, čo Annemiek van Vleuten za celý rok.

Výsledky MS v cestnej cyklistike žien Yorkshire 2019  (Bradford – Harrogate, 149,4 km):

1. Annemiek van Vleutenová 4:06,05 hod.,
2. Anna van der Breggenová (obe Hol.) +2:15 min.,
3. Amanda Sprattová (Austr.) +2:28,
4. Chloe Dygertová Owenová (USA) +3:24,
5. Elisa Longová Borghiniová (Tal.) +4:45,
6. Marianne Vosová (Hol.),
7. Marta Bastianelliová (Tal.),
8. Ashleigh Moolmanová (JAR),
9. Lisa Brennauerová (Nem.),
10. Coryn Riverová (USA)

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu