Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Cestné

Nečakaným majstrom sveta v cestnej cyklistike je mladý Dán Pedersen. Sagan spravil taktickú chybu a skončil piaty

Mads Pedersen nebol pred pretekmi ani v druhej kategórii potenciálnych víťazov šampionátu v Yorkshire a doposiaľ nikdy nevyhral preteky World Tour.
Martin Sarvaš

Mladý 23-ročný dánsky cyklista Mads Pedersen je novým majstrom sveta v cestnej cyklistike po tom, čo vyhral svetový šampionát v Yorkshire. Pretekár tímu Trek Segafredo dokonca doteraz nikdy nevyhral preteky World Tour.

Mads Pedersten získal titul majstra sveta Treku Madone SLR 9 Disc eTap ICON, prevedenie: Molten Marble.

Peter Sagan skončil na piatom mieste, pretože v závere očakával hromadný šprint: „Vybral som si, že to pôjde až do záverečného špurtu, ale mýlil som sa. Nevadí, aj taká je cyklistika a aj preto je pekná,“ povedal Sagan.

Jazdci absolvovali skrátenú 261 km dlhú trať z z Leedsu do Harrogate, ktorú museli organizátori upraviť pre nepriaznivé daždivé počasie.

Sagan si priznal chybu v taktike: Veril som, že sa to ešte zíde dokopy

Slovenský trojnásobný majster sveta očakával, že záverečný únik sa ešte spojí s hlavnou skupinou: „Videl som, keď odchádzali a hovoril som si, že ešte je to dosť ďaleko a ešte sú tu iné krajiny, ktoré by to mali kontrolovať.

„Nakoniec sa im to podarilo. Nemali sme tím na to, aby sme kontrolovali ten únik, takže ja som už len čakal a pozeral, čo robia van Avermaet, Kristoff a Matthews. Všetci boli v našej skupine a veril som, že sa to ešte zíde dokopy.“

Necelé 4 km pred cieľom ešte Sagan vyskúšal zaútočiť, no náskok úniku bol už nedostihnuteľný a ako sám povedal, chcel sa iba sám otestovať: „Povedal som si, že idem aspoň vyskúšať, či na to mám. Škoda, že som nebol v tej prvej skupine…“

„Je to o rozhodnutiach. Keď človek nemá tím na to, aby mal viac šancí, tak mu zostane len tá jedna. Ak by sme dobehli únik, chalani v ňom by už nemali šancu na to, aby šprintovali. Ja som si dnes vybral, že to príde do šprintu, ale mýlil som sa. Nevadí, aspoň mám motiváciu do ďalších rokov.“ dodal Sagan.

Zostrih z MS v cestnej cyklistike Yorkshire 2019:

Nečakaný majster sveta

Dánsky reprezentant Mads Pedersen skončil v roku 2013 druhý na juniorských majstrovstvách sveta za holandským víťazom Mathieu van der Poelom. Na šampionáte v Yorkshire sa opäť stretli a bojovali o titul majstra sveta, a však za úplne iných podmienok a medzi tými najlepšími cyklistami sveta.

Všetky špekulácie pred pretekmi sa točili a favorizovali van der Poela. A čo Pedersen? Nebol ani len lídrom dánskeho tímu, ktorý mal skúsenejších jazdcov Michaela Valgrena a Jakoba Fuglsanga.

V závere to bol však práve Holanďan van der Poel, ktorému 12 km pred cieľom došli sily a nedokázal sa udržať s únikom, v ktorom boli Mads Pedersen, Matteo Trentin, Stephen Kung a Gianni Moscon.

V úplnom závere sa rozhodovalo medzi tromi pretekármi – Pedersen, Trentin a Kung. Z nich bol samozrejme štatisticky najväčším favoritom Talian Matteo Trentin a Pedersena stále nikto nezvažoval ako potenciálneho víťaza.

Záver však zvládol dánsky cyklista bravúrne, po 6 a pol hodinách jazdy mal najviac sily a dokázal poraziť Trentina aj Kunga, čím získal pre Dánsko historicky prvý titul majstra sveta v cestnej cyklistike.

„Po takom náročnom dni, som už len dúfal, že uvidím cieľovú čiaru, všetka bolesť opadne a budem schopný šprintovať. Mali sme za sebou šesť a pol hodiny na bicykloch a každý išiel na svojich limitoch, takže v šprinte sa mohlo stať čokoľvek,“ povedal Pedersen.

„Musel som sa sústrediť počas celých pretekov, no boli to jedny z posledných pretekov sezóny, takže o to viac som sa snažil udržať pozornosť. Dúhový dres je sen každého pretekára – a čo to znamená pre mňa? Je to jednoducho neuveriteľné,“ dodal mladý dánsky majster sveta Mads Pedersen.

20-minútový zostrih z MS v cestnej cyklistike Yorkshire 2019:

Výsledky Majstrovstiev sveta v cestnej cyklsitike 2019 (Leeds – Harrogate, 261 km):

1. Mads Pedersen (Dán.) 6:27:28 h,
2. Matteo Trentin (Tal.) rovnaký čas,
3. Stephen Küng (Švaj.) +2 s,
4. Gianni Moscon (Tal.) +17,
5. Peter Sagan (SR) +43,
6. Michael Valgren (Dán.) +45,
7. Alexander Kristoff (Nór.) +1:10,
8. Greg van Avermaet (Belg.),
9. Gorka Izagirre (Šp.),
10. Rui Costa (Port.)

Vaše komentáre

Aktuality

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

22.04.2024 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

22.04.2024 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

Zavrieť reklamu