Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Tabuľa v Tatrách varuje: Cyklisti a turisti pozor na nákladné auta! Ste tu na návšteve, Tatra je tu doma

Píše sa na výstražnej tabuli v Liptovskom Jáne.
Martin Sarvaš

Na facebookovej stránke Tatry sa pred dvomi dňami objavila fotka, na ktorej je skutočne pozoruhodné upozornenie pre cyklistov a turistov. Na oznamovacej tabuli je napísaná výstraha voči turistom a cyklistom, ktorí si majú dávať pozor, pretože sú iba na návšteve a na danej ceste „je doma Tatra“.

Na Slovensku sme sa dostali na novú úroveň ochrany prírody, nie, nie je to sen ale realita,“ píše sa v popise fotky.

Podľa informácií v komentároch pod príspevkom, by sa mala tabuľa nachádzať v lese pri Liptovskom Jáne.

Tabúľ s nápisom Tatra je tu doma umiestnilo podľa RTVS na lesné cesty pozemkové spoločenstvo Hybe viac. Podľa ochranárov by nákladné autá v národných parkoch nemali „byť doma“ a tieto územia by mali slúžiť najmä na ochranu prírody a oddych.

Ste tu na návšteve, Tatra je tu doma

V ozname sa píše: „POZOR! Turisti a cyklisti POZOR na nákladné autá! Ste tu na návšteve, TATRA JE TU DOMA. Lesná cesta patrí súkromným vlastníkom lesov. Bola vybudovaná za účelom obhospodarovania lesa. Vážte si prírodu a dbajte na Vašu BEZPEČNOSŤ!“

Keďže z oznamu vyplýva, že ide o lesy so súkromným vlastníkom, môžeme iba smutne konštatovať, že takýto oznam si tam jednoducho môžu bez akéhokoľvek postihu osadiť.

Na ozname by vlastne nebolo nič zlé, ak by iba upozorňoval návštevníkov lesa, aby si dávali pozor pre zvýšenú premávku nákladných áut. Napísať však „Tatra je tu doma,“ je skutočne absurdné a človek, ktorý je zodpovedný za textový obsah tejto tabule asi iba nemá rád cyklistov a turistov.

Erik Baláž: Tabule vyjadrujú reálny stav v chránených územiach

K tabuli sa kriticky vyjadril v RTVS riaditeľ správy národného parku Nízke Tatry, Ľuboš Čilák: „Text je provokujúci a irituje u ľudí vidinu tatrovky plnej dreva, ktorá odváža lesnú hmotu už z aj tak dosť postihnutých našich lesov a ja by som na tú tabuľu dal jednoduchý text: ‚Nízke Tatry sú tu doma'“

Erik Baláž, ktorý sa venuje ochrane prírody dlhodobo, povedal: „Tabule vyjadrujú reálny stav, ktorý v chránených územiach máme. Nie sú pre ochranu prírody, pre ktorú by mali byť a pre návštevníkov národných parkov, ale sú pre normálnu hospodársku činnosť.“

Čo hovorí zákon?

Zo zákona o lesoch vyplýva, že  jazdiť v lese na bicykli je možné po vyznačených trasách a lesných cestách, ktoré sú spevnené a majú aspoň jednoduché odvodnenie. V zákone sa píše: „Každý má právo na vlastnú zodpovednosť a nebezpečenstvo vstupovať na lesné pozemky.“

Na lesných pozemkoch je podľa zákona zakázané jazdiť alebo stáť motorovým vozidlom, skútrom, motorovou trojkolkou alebo štvorkolkou mimo vyznačených miest a jazdiť na bicykli alebo na koni mimo lesnej cesty alebo vyznačenej trasy.

Z uvedeného teda vyplýva, že cyklisti smú v lese jazdiť po lesnej ceste alebo po vyznačenej trase. Platí to aj v prípade, keď ide o lesy, resp. lesné cesty, ktoré patria súkromným vlastníkom. Cyklisti aj peší turisti môžu tieto komunikácie využívať.

Uvádzané informácie nemusia platiť, ak ide o les, ktorý sa nachádza v chránenom území. V tom prípade záležia obmedzenia vstupu do lesa od stupňa ochrany, v ktorom sa nachádza.

Keďže však sám vlastník upozorňuje cyklistov aj turistov na zvýšený pohyb nákladných áut, predpokladáme, že nejde o chránenú územie a vstup do lesa je zákonne v poriadku.

Nezabúdajme, funkcia lesa nie je iba produkčná

Či už ide o súkromných vlastníkov lesov alebo majú les v správe štátne Lesy SR, často sa zabúda, na čo sú lesy určené.

A samozrejme, nie je to iba na ťažbu a rôzne formy hospodárskeho využitia, ale aj zákon definuje, že mimoprodukčnými funkciami lesov sú aj spoločenské – rekreačná, zdravotná, kultúrna, výchovná, prírodoochranná či vodoochranná funkcia. Okrem toho majú aj dôležité ekologické funkcie – pôdoochranná, vodohospodárska a klimatická.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

22.04.2024 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

22.04.2024 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

Zavrieť reklamu