Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Návod: 4 tipy, ako odstrániť časté chyby pri skákaní

Skákanie môže byť oveľa jednoduchšie, ak sa vyhnete týmto štyrom chybám.
Biker
Návod: 4 tipy, ako odstrániť časté chyby pri skákaní

Skákanie je bezpochyby to, čo naháňa strach najväčšiemu počtu bikerov. Na jednej strane je to pochopiteľné – spojenie gúm s hlinou dáva aspoň akú-takú istotu, že budete vedieť včas zabrzdiť, a padanie z metra bolí oveľa menej ako z troch. Na druhej strane je to škoda, pretože skákanie je zároveň jedna z najzábavnejších vecí, aká sa dá na bicykli vymyslieť. Toto sú štyri najčastejšie chyby, ktorú zvyknú skokani v zácviku robiť.

1. Príliš skorý odraz

Správne načasovanie je kľúčové a potvrdí vám to aj vaša manželka. Mnoho riderov sa odráža príliš skoro. Za určitých okolností ide o užitočnú techniku, nie však vtedy, ak ju robíte nevedomky a všade. Príliš skoré odrazenie sa môže byť veľmi nebezpečné.

Hrana odrazu totiž môže nakopnúť zadné koleso bicykla a poslať vás ponad rajdy. Odrážať by ste sa mali až vtedy, keď ste blízko hrany vy, nie vtedy, keď si myslíte, že je blízko nej predné koleso.

2. Ťahanie za rajdy

Technika pritiahnutia rajdov má pri určitých skokoch opodstatnenie, no patrí k tým pokročilejším. Ak napríklad nepotiahnete obe ruky súmerne, môže vás vo vzduchu vyosiť. Ak ste vyosenie neiniciovali sami a schválne (napríklad pri whipe), spravidla s ním už nič neurobíte a zostane vám len čakať na dopad.

Preto sa vždy odrážajte cez nohy, ktoré zatlačíte do odrazu. Rukám dovoľte vystrieť sa prakticky úplne dorovna a rajdy nijak nepriťahujte. Bike sa tak do vzduchu dostane v priamej línii.

3. Pokrčenie nôh

Ak skáčete v porovnaní s inými jazdcami na tých istých skokoch podozrivo nízko, máme pre vás zlú správu. Pravdepodobne totiž vôbec neskáčete. Ak na odraze pokrčíte nohy, skok tzv. zatláčate. Táto technika sa používa vtedy, ak idete na daný skok príliš rýchlo, a keby ste sa odrazili, preletíte ďaleko za dopad. Ak však čítate tento článok, zrejme problémy s príliš vysokou rýchlosťou nemáte.

Na odraze aj za ním by na klasickom skoku malo byť vaším cieľom dostať boky vysoko, vystrieť nohy a s bicyklom skutočne skočiť. Vyššie postavené bedrá znamenajú, že vyššie bude aj vaše torzo a bike bude vedieť vyletieť vyššie. Pokrčenými nohami si tiež znižujete ich „zdvih“ na absorbovanie nárazu pri dopade.

4. Nerovnomerné rozloženie hmotnosti

Nesprávne umiestnené ťažisko je častou chybou pri jazde na biku všeobecne, no práve pri skokoch sa môže vypomstiť. Ťažisko príliš vzadu alebo vpredu môže spôsobiť dopad na predné koleso (preďák) alebo na zadné (kôň).

Oba prípady sú nebezpečné a niekedy sa už po odraze so zle rozloženou hmotnosťou nedajú zachrániť. Ťažisko by pritom malo byť správne umiestnené aj v pozdĺžnej rovine. Skúste si predstaviť, že oba pedále vychádzajú priamo zo stredových ložísk, a pri odraze zatlačte na oba z nich rovnomerne.

To isté platí aj o pravej a ľavej ruke. Odraz s ťažiskom vpravo alebo vľavo môže viesť k vyosenému letu vzduchom a potenciálnemu problému, keď vás gravitácia privíta späť na zemi.

Kvíz: Poznáte povinnú výbavu bicykla? Otestujte sa a zistíte, či máte skutočne všetky odrazky

0%

Oranžové odrazky v kolesách aj pedáloch

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Zákon: Bicykel musí byť vybavený na prevádzku v cestnej premávke odrazovými sklami oranžovej farby na oboch stranách pedálov; na lúčoch predného a zadného kolesa najmenej jedným bočným odrazovým sklom oranžovej farby.

Biela odrazka vpredu, červená vzadu

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Zákon: Bicykel musí byť vybavený na prevádzku v cestnej premávke zadným odrazovým sklom červenej farby; predným odrazovým sklom bielej farby.

Zvonček

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Patrí medzi odporúčanú výbavu.

Prilba

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Po uplatnení poslednej novely, mimo obce už cyklisti nad 15 rokov nemusia nosiť prilbu. Mladším cyklistom však táto povinnosť ostáva. Reflexné prvky sú však aj naďalej povinné pre každého cyklistu.

Košík na fľašku

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Nepatrí medzi zákonom stanovenú povinnú výbavu.

Matice nábojov kolies

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Zákon: Bicykel musí byť vybavený na prevádzku v cestnej premávke maticami nábojov kolies, ak nie sú krídlové, rýchloupínacie alebo v kombinácii s krytom konca náboja.

Dve brzdy

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Zákon: Bicykel musí byť vybavený na prevádzku v cestnej premávke dvomi od seba nezávislými účinnými brzdami s odstupňovateľným ovládaním brzdného účinku.

Blatníky

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Patria medzi odporúčanú výbavu.

Štuple v riadidlách

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Zákon: Bicykel musí byť vybavený na prevádzku v cestnej premávke spoľahlivo zaslepenými voľnými koncami rúrok riadidiel, najmä zátkami, rukoväťou.

Náhradná duša

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Nepatrí medzi zákonom stanovenú povinnú výbavu.

Svetlá

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Svetlá sú povinné iba za určitých podmienok, podľa zákona: Bicykel počas jazdy za zníženej viditeľnosti musí byť vybavený svietidlom svietiacim dopredu bielym svetlom; dozadu červeným svetlom. V noci musia byť svetlá viditeľné minimálne na vzdialenosť 150 m.

Zámok

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Nepatrí medzi zákonom stanovenú povinnú výbavu.

Reflexná vesta či iné reflexné prvky (pri jazde na bicykli)

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Reflexné oblečenie je pre cyklistov povinné v prípade zníženej viditeľnosti. Táto povinnosť sa rovnako týka aj chodcov idúcich pri ceste.

Poznáte povinnú výbavu bicykla? Otestujte sa a zistíte, či máte skutočne všetky odrazky

Zdieľajte svoje výsledky s priateľmi

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

Včera 11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

Včera 09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

Včera 09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

17.04.2024 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Zavrieť reklamu