Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Sagan zarobí za 10 dní toľko, ako najlepšia cyklistka na svete za rok. Porovnanie platov v ženskom a mužskom profi pelotóne i zjazde

Zisťovali sme, aké sú rozdiely v platoch u mužov a žien v profi cestnej cyklistike, aké sú minimálne mzdy a tiež, koľko zarábajú najlepší zjazdári na svete.
Martin Sarvaš

Najlepší cyklisti na svete zarábajú státisíce až milióny eur ročne a slovenský jazdec Peter Sagan je pravdepodobne stále najlepšie zarábajúcim cyklistom na svete.

Podľa priemeru piatich rôznych skúsených cyklistických agentov zarobí Sagan 5,5 milióna eur ročne.

Pre porovnanie, najlepšie zarábajúcim športovcom roku 2019 je futbalista FC Barcelona Lionel Messi, ktorý zarobí ročne 113 miliónov eur. Podľa rebríčku portálu Forbes je na 100. mieste najlepšie zarábajúcich športovcov sveta hráč kriketu Virat Kohli z Indie, ktorý zarobí 22,2 milióna eur.

Profesionálni cyklisti sa teda stále ani zďaleka nepribližujú najlepšie plateným športovcom na svete. Najlepšie platenými športami sú futbal, box, tenis, basketbal, americký futbal, golf či formula 1.

Buchmann bude mať o milión viac

Aby ste mali predstavu, koľko si zarobí domestik, z priemeru cyklistických agentov vyšlo, že Saganov hlavný domestik Daniel Oss zarobí ročne 525-tisíc eur.

Saganov ďalší tímový kolega 26-ročný Nemec Emanuel Buchmann síce donedávna nebol veľmi známym cyklistom, no na Tour de France 2019 ukázal, že ešte o ňom počuť určite budeme, keďže v celkovom hodnotení skončil prekvapivo veľmi vysoko, na štvrtom mieste.

Buchmannovi agenti odhadujú plat pred výsledkom na Tour 2019 na 400-tisíc eur, no jeho výsledok zmenil odhady dosť zásadne. Po štvrtom mieste na Tour by si mal Buchmann v budúcej sezóne zarobiť až o milión viac, takže 1,4 milióna eur ročne.

Úplný začiatočník má v profi pelotóne, samozrejme, oveľa menší plat. Napríklad 23-ročný Austrálčan z tímu EF Education First Pro Cycling si zarobí 60-tisíc eur.

Ženy zarobia výrazne menej

Rozdiel v platoch mužov a žien v profesionálnej cyklistike je skutočne obrovský a mnoho pretekárok popri jazdení pracuje na full-time, čo si u mužov asi ani nevieme predstaviť.

Najlepšou cyklistkou na svete je momentálne 36-ročná Holanďanka a pretekárka tímu Mitchelton–Scott Annemiek van Vleuten. Tento rok vyhrala Giro Rosa, Strade Bianche a Liège–Bastogne–Liège, a druhá skončila na Amstel Gold Race, Valónskom Šípe či Okolo Flámska.

V Yorkshire sa stala van Vleuten majsterkou sveta v cestnej cyklistike po tom, ako predviedla viac ako 100-km dlhý sólo únik.

Víťazstvo Annemiek van Vleuten na Liège–Bastogne–Liège 2019 po sólo úniku 30 km pred cieľom:

Annemiek van Vleuten je zároveň najlepšie platenou cyklistkou sveta a ročne zarobí 130-tisíc eur. V porovnaní s mužmi je to však iba 25% platu super-domestika a 2,5% platu Petra Sagana.

Peter Sagan teda zarobí za 10 dní toľko, čo Annemiek van Vleuten za celý rok.

Platy športovcov na celom svete sa celkovo odvíjajú od sledovanosti, a teda komerčnej atraktívnosti daného športu a tak, ako sú priepastné rozdiely medzi platmi profesionálnych futbalistov a cyklistov, rovnako je to aj v porovnaní medzi profi cyklistami a cyklistkami.

Sledovanosť ženskej profesionálnej cyklistiky je v porovnaní s mužskou veľmi malá, čo sa odzrkadľuje aj na platoch.

UCI stanovuje aj minimálne mzdy, ženám zatiaľ chýbajú

Medzinárodná cyklistikcká únia (UCI) má v stanovách dané aj minimálne mzdy. Pretekári tímov World Tour majú v sezóne 2019 minimálny plat 38 115 eur ročne a pretekári Pro Continental majú minimálne 30 855 eur ročne.

Nováčikovia, ktorí jazdia profi prvú sezonu, tzv. Neo-pro majú stanovené menšie platy – 30 839 v World Tour a 25 806 v Pro Continental.

Ženám doposiaľ minimálnu mzdu UCI nestanovili. Od roku 2020 by sa to však malo zmeniť a mali by mať minimálnu mzdu 15-tisíc eur ročne, pričom každý rok by sa mala zvyšovať – 20-tísíc v roku 2021, 27 500 v roku 2022 a v roku 2023 by sa mali dostať na rovnakú sumu, akú majú muži v Pro Continental.

Koľko zarobia zjazdári?

Rovnako, ako platí priama úmera sledovanosti voči platom pri porovnaní mužskej a ženskej cestnej cyklistiky, to isté platí v porovnaní rôznych disciplín cyklistiky.

Keďže zjazd je sledovaný omnoho menšou skupinou ľudí ako cestná cyklistika, je v ňom aj celkovo menej peňazí, čo znamená aj menšie platy pre pretekárov.

Platy súčasných najlepších zjazdárov na svete nie sú verejne známe. V roku 2017 však Aaron Gwin prezradil v rozhovore po pretekoch vo Val di Sole, že si dokopy s platom, peniazmi od sponzorov, prize-money, bonusmi a licenčnými poplatkami zo signature produktov v dobrej sezóne zarobí 1 milión dolárov, takže odhadujeme, že ročné zárobky tých najlepších zjazdárov na svete sa pohybujú okolo tejto sumy.

Gwin však počítal dokopy všetky jeho ročné príjmy. V nami uvádzaných platoch najlepších cestných cyklistov sú platy, ktoré im vyplývajú z kontraktov s tímami, takže cyklisti ako Peter Sagan si zarobia ešte omnoho viac, keďže často zarábajú veľké peniaze aj ako tváre značiek a z rôznych ďalších komerčných spoluprác.

Aktuality

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Včera 17:03 Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx.

„V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.

Zavrieť reklamu