Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Slovenskí horskí cyklisti majú za sebou mimoriadne úspešné majstrovstvá Európy

Matej Ulík prekvapil skvelým 12. miestom v kategórii U23, rovnako juniorka Radka Paulechová 14. miestom a junior Jakub Jenčuš 15. miestom. Janka Keseg Števková skončila medzi ženami 22. a Martin Haring nechal za sebou aj bývalého svetového šampióna.
Martin Sarvaš

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Radka (@radka_paulechova),

Jubilejné tridsiate Majstrovstvá Európy v horskej cyklistike (25. – 28. 7. 2019) tento rok hostila krajina, ktorá dala svetu majstra sveta Jaroslava Kulhavého. Európska špička si už po tretíkrát zmerala svoje sily v Českej republike, prvýkrát však v Brne. Tam ich čakali na novo upravené trate na svahoch lesoparku na pravom brehu rieky Svratky v mestskej časti Pisárky. Európske tituly sa rozdávali v troch disciplínach, v eliminátore, v olympijskej disciplíne a miešanej tímovej časovke.

Harmonogram šampionátu otvorili práve časovky, a na štarte nechýbal ani slovenský výber. V zložení Matej Ulík, Martin Haring, Jakub Jenčuš, Janka Keseg Števková a Radka Paulechová si slovenský tím vybojoval trinástu priečku, bodovalo prvých desať reprezentácií. Na víťazov zo Švajčiarska finišovali s časom necelých +4 minút.

Potom už trate patrili cyklistom a cyklistkám, ktorí zvádzali súboje o dresy európskych šampiónov a šampiónok v eliminátore. Slovensko malo zastúpenie iba v mužskej časti a najlepším z našich chlapcov bol Jakub Kurty, ktorý v silnej konkurencii ukončil svoje pôsobenie na štrnástej pozícii. Do najlepšej dvadsiatky sa dostali ešte Jakub Jenčuš, ktorý bol osemnásty, a Filip Slenarík na devätnástom mieste. Posledným Slovákom v akcii bol Ondrej Glajza, skončil 26. Európske tituly získali Hugo Briatta z Francúzska a Gaia Tormenová z Talianska.

Radku Paulechovú aj Jakuba Jenčuša sme zaradili do článku „9 najväčších talentov horskej cyklistiky na Slovensku“, ktorý je v poslednom vydaní magazínu Biker, takže ak sa chcete dozvedieť viac infmácií o Radke, Jakubovi a ďalších talentoch slovenského MTB, určite si tento príspevok prečítajte.

Program v Brne uzavreli cez víkend preteky jednotlivých kategórii v olympijskej disciplíne XCO. Ako prvé ich absolvovali juniorky, ktoré štartovali v sobotu o desiatej hodine ráno. Slovenská jednotka Radka Paulechová preťala cieľovú pásku ako štrnásta v poradí, za čo si pripísala dva UCI body. V závere ju naháňala súperka z Francúzska, ale Radka ju pred seba nepustila a finišovala pred ňou o päť sekúnd. Medzi juniorkami vyhrala Jacqueline Schneebeliová.

Hneď po juniorkách svoje preteky absolvovali juniori. Štartovná listina ukazovala až 92 mladých jazdcov. O to zaujímavejšie vyzerá výsledok Jakuba Jenčuša s 15. miestom. Ostatní štyria Slováci už toľko vody nenamútili. Matúš Jakub Koreň bol 64., Florián Papcun 69., Matej Piga 72. a Marek Trnka 79. Na najvyšší stupienok vyskočil Belgičan Lukas Malezsewski.

V sobotu boli na programe aj preteky žien do 23 rokov, kde sme mali zastúpenie v podobe Eriky Glajzovej. V cieli však nebola klasifikovaná. Víťazstvo si pripísala Sina Freiová.

Nedeľu ako prví odštartovali muži do 23 rokov. Matej Ulík do Brna cestoval povzbudený dobrými výsledkami a aj na českej pôde sa prezentoval na výbornú. V nabitej štartovke finišoval na vysokom, 12. mieste. Nadvládu cyklistických veľmocí narušil Vlad Dascalu z Rumunska, ktorý prekvapivo zvíťazil v tejto kategórii.

Presne na obed suverénnu dominanciu ukázala Jolanda Neffová, ktorá v elitnej ženskej kategórii ani na malú chvíľku pred seba nepustila žiadnu zo svojich súperiek. Janka Keseg Števková preťala cieľovú pásku na 22. mieste. Zároveň bola poslednou, ktorá dokázala držať krok s najlepšími európskymi pretekárkami bez straty kola.

Veľké finále, ktoré prilákalo k trati a televíznym obrazovkám veľké množstvo divákov, režírovali muži. Po zisku titulov v cyklokrose si Mathieu Van der Poel pripísal na svoje konto aj víťazstvo v olympijskom cross country. V štartovke nabitej silnými menami obsadil staronový majster SR Martin Haring 28. miesto. Pritom nechal za sebou aj niekdajšieho olympijského víťaza a majstra sveta Jaroslava Kulhavého. Filip Sklenárik, ktorý patril v tejto kategórii k najmladším jazdcom, finišoval na 52. mieste. Ondrej Glajza do cieľa neprišiel.

„Máme za sebou naozaj veľmi úspešnú účasť na ME v horskej cyklistike. Už dávno sme nezaznamenali toľko kvalitných výsledkov z vrcholného podujatia európskeho rozmeru. Umiestnenia do prvej 20-tky sú vždy dobré, ako aj do 30. miesta v elitných kategóriách. Na európskom šampionáte to už nie je tak, že každá krajina si splní „povinnosť“ mať zastúpenie a vyšle vyjazdenú kvótu jazdcov. Sem prídu naozaj len tí, ktorí majú šancu zabojovať o výsledok. Takmer každý na štartovke je „papierový“ medailista z nejakého vrcholného šampionátu. Aj preto výsledky našich najlepších jazdcov hodnotím ako veľmi úspešné,“ zhodnotil výsledky našich jazdcov Róbert Glajza, reprezentačný tréner.

Zdroj: cyklistikaszc.sk

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu