Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Vysvetlenie, čo presne znamená, že Sagana na Tour de France nebolo vidno a ničím nezaujal

Určené všetkým, ktorí nečítajú iba titulok, ale aj obsah článkov.
Martin Sarvaš

Po poslednej etape Tour de France 2019 sme zverejnili článok o Petrovi Saganovi na Tour s titulkom „Sagan má rekordný siedmy zelený dres z Tour de France. Predviedol skvelé výkony, ale ničím nezaujal„.

V komentároch na facebooku sa spustila poriadna búrka a spŕška hejtov voči autorovi článku, ktorý si dovolil skritizovať svetovú ikonu cyklistiky. Mám však potrebu vysvetliť a obhájiť všetky tvrdenia, ktoré som v článku napísal.

Za prvé, priznám si, že možno som to prestrelil v titulku, kde som napísal, že Sagan ničím nezaujal. Zopár vecami zaujal, no fakt je, že veľa ich nebolo. Sagan vyhral jednu etapu, raz bol druhý, raz tretí, trikrát štvrtý a dvakrát piaty, čo znamená že bol 9-krát v top5.

Treba teda uznať, že tieto výsledky skutočne nie sú niečo, čo by sa malo opomínať a Sagan si za to určite zaslúži uznanie. Aj keď som to v článku spomenul, možno som tomu nedal dostatok superlatívov.

Zisk rekordného siedmeho dresu na Tour je tiež, samozrejme, neopomenuteľný. Sagan sa opäť zapísal do histórie svetovej cyklistiky a ukázal svoju silu.

Dovolil by som si tiež však vysvetliť, čo znamená, že Sagana na Tour nebolo vidno.

Nebolo ho vidno v porovnaní s predošlými ročníkmi Tour. Nebolo ho vidno, pretože nevyhral toľko etáp. Skončil síce 9-krát v top5, čo je síce obdivuhodná štatistika a v písanom texte síce vyznie skvele, no na jeho viditeľnosti na Tour až tak veľmi neprispela.

Sagan si nastavil latku vysoko sám

Týmto však nechcem uberať na rešpekte voči Saganovým schopnostiam a výsledkom. Jeho menšia viditeľnosť na tohtoročnej Tour je spôsobená tým, že samotný Sagan si nastavil za posledné roky latku veľmi vysoko a tento rok ju jednoducho neprekonal.

Ako som spomenul už v pôvodnom príspevku, Sagan možno iba za tie roky vytvoril akýsi stereotyp vyhrávania bodovacej súťaže, takže samotný zisk zeleného dresu už nie je pre divákov v jeho podaní až taký zaujímavý. Okrem toho mal minulý rok skvelú formu, keď vyhral tri etapy, trikrát bol druhý a raz tretí.

Saganova menšia viditeľnosť na Tour 2019 je tiež spôsobená presným opakom toho, ako mnohí článok pochopili. Jeho dominancia v bodovacej súťaži je taká silná, že aj na pretekároch, ktorí majú potenciálnu šancu na boj o zelený dres, je vidno, že sa im so Saganom jednoducho nechce súperiť.

Tiež je otázne, ako by dopadol Sagan, keby bola bodovacia súťaž cieľom Alaphilippa, ktorý tento rok vyhral ťažké klasiky Milan-San Remo, Strade Bianche či Valónsky Šíp. Okrem toho vyhral jednu etapu aj vrchársku súťaž na Critérium du Dauphiné, dve etapy na Tirreno–Adriatico a skončil štvrtý na Amstel Gold Race. To je však zostáva iba bohapustou hypotézou, keďže piate miesto v celkovom hodnotení je pre Francúza určite hodnotnejšie ako súťaž o zelený dres.

Je to spôsobené tým, že je univerzálny a silný pretekár nielen v rovinatých etapách, ale aj v kopcoch, kde mnohí šprintéri odpadávajú. A presne toto opäť mnohí pochopili ako útok na Sagana, aj keď išlo skôr o opak – uznanie k jeho schopnostiam. To, že sa iným cyklistom so Saganom nechce pretekať, lebo vedia, že nemajú šancu, nie je síce Saganova vina, no faktom zostáva, že boj o zelený dres sa v súčasnosti už veľmi ani nedá nazvať bojom.

Koho skutočne bolo vidno na Tour 2019?

Skúste sa na tohtoročnú Tour pozrieť z pohľadu Neslováka.

V úvode bolo sa ukázal úplne neznámy Mike Teunissen, ktorý vyhral prvú etapu a porazil Sagana na cieľovej čiare. Obliekol si žltý dres a so svojim tímom Jumbo–Visma prekvapivo vyhral aj nasledujúcu tímovú časovku.

Potom však na seba upútal všetku pozornosť Julian Alaphilippe, ktorý sa stal tvárou Tour 2019. Vo veľkom štýle a únikom 16 km pred koncom vyhral tretiu etapu a celkovo bol obečený v žltom drese až 14 dní s dvojdňovou pauzou, kedy viedol celkové hodnotenie Giulio Ciccone.

Alaphilippe ukázal svoju silu aj v etapách, v ktorých by to mnohí nečakali. V časovke jednotlivcov „dal“ Thomasovi 14 sekúnd a v žltom zostal oblečený aj počas horských etáp v Pyrenejách. Alaphilippa zlomil až celkový víťaz Egan Bernal na alpskom stúpaní Col d’Iseran v 19. etape.

V ôsmej etape predviedol šialený únik Thomas De Gendt, ktorý bol v úniku úplne celú etapu. Už vtedy sa začal ukazovať francúzsky jazdec Thibaut Pinot, ktorý spolu s Alaphilippom prenasledovali De Gendta a Pinot skončil na druhom mieste.

Pinot sa ukázal ako silný favorit na výhru v celkovom hodnotení, keď vyhral 14. etapu a ukázal svoju vrchársku silu. Na vedúceho Alaphilippa síce strácal viac ako 3 minúty, no už v ďalšej etape skončil druhý a znížil stratu na necelé dve minúty. Zlom však prišiel v 19. etape, kedy Pinot nečakane odstúpil pre natrhnutý sval. Jeho ambície na celkovú výhru žltého dresu neboli vôbec prehnané a záver Tour by bol s Pinotom určite omnoho zaujímavejší.

Víťazom Tour sa stal iba 22-ročný Egan Bernal. Treba uznať, že až do posledných etáp ho veľmi vidno nebolo, no svoju silu ukázal v prvej alpskej etape, kedy predbehol v celkovom poradí Gerainta Thomasa, ktorý obhajoval titul z minulého roka a mal byť lídrom tímu Ineos. V kopcoch však bolo vidno skvelú formu Bernala a Thomas naňho jednoducho nemal.

Veľkým prekvapením je napríklad aj Saganov tímový kolega Emanuel Buchmann. Jeho cieľom bolo skončiť v prvej desiatke celkového hodnotenia, no ani on sám pravdepodobne nečakal, že by skončil štvrtý. V kopcoch ukazoval svoju silu, bol vyrovnaným súperom aj pre tých najsilnejších pretekárov sveta a za Bernalom zaostal v celkovom hodnotení iba o 1 minútu a 56 sekúnd

Sagan si počas celej Tour išiel presne to, čo potreboval a po minuloročnom páde sa mu to ani nedá zazlievať. Vyhral siedmy zelený dres, za čo mu patrí poklona. Avšak tvrdenie, že Sagana bolo tento rok na Tour de France vidno, by bolo skutočne trochu prehnané.

A poprosím vás o jedno. Písať do komentárov výroky v zmysle: „Koľko zelených dresov má doma autor článku,“ ako obhajobu Sagana, je argumentačné faux-pas a vopred prehraný boj. Úlohou novinárov nie je vyhrávať zelené dresy, ale z času na čas aj vyjadriť konštruktívnu kritiku podloženú argumentami.

Ak sa vám stále zdá, že Sagan na Tour 2019 zaujal niečím, na čo sme zabudli, napíšte nám to do komentárov.

Vaše komentáre

Aktuality

15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Zavrieť reklamu