Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Cyklokrosové bicykle

Test: Focus Mares 6.9

Lacná hliníková “vstupenka” na cyklokrosové preteky.
Hodnotenie: 3/5
1 999
Biker

Verdikt: Mares 6.9 je na rovinkách a zjazdoch zábavný, no pri naberaní výškových metrov ho gravitácia výrazne brzdí.

Plusy: Výborná vidlica, decentné radenie a veľmi  bezpečná ovládateľnosť.

Mínusy: Prevodník je trochu moc veľký a bicykel nesie mnoho rotačnej váhy.

Kúpte ak: Chcete spoľahlivého pracanta s trochou všestrannosti navyše.

Modelová rada Mares bola vytvorená podľa prianí bývalého svetového cyklokrosového šampióna a zakladateľa značky Focus Mikea Klugea. Pod piedestálmi s vrcholnými karbónovými bicyklami Mares sa schovávajú podobné rámy vyrobené z hliníku 7005 pre nižšie cenové kategórie.

Mares 6.9 s karbónovými modelmi zdieľa takmer vodorovnú vrchnú trubku a inovatívny systém Rapid Axle Technology (RAT), ktorý dovoľuje pevným osám rýchle uvoľnenie páčkou a otočením o štvrť otáčky. Potom oska z rámu a kolesa už celá vypadne. Ten istý postup v opačnom poradí stačí aj na inštaláciu.

Telnatá plne karbónová vidlica dáva bicyklu veľmi silnú siluetu, ako hráč rugby v útočnom predklone, s podobnou dávkou priebojnosti a miestom pre obrovské plášte.

Rám je s výnimkou rovnej sedlovej trubky celý z hydroformovaných profilov. Vrchná rámová trubka poskytuje plochý spodok pre pohodlné nosenie na ramene a spodná rámová trubka sa rozširuje pre lepšie uchytenie k hlavovej trubke aj dolu k šróbovanému stredu šliapania.

Krátka hlavová trubka prispieva ku kompaktnej prednej časti.

Sedlové vzpery sú tenké a okrúhle v spodnej polovici a plochejšie, širšie smerom k vrchu. Tenké, no hlboké reťazové vzpery nie sú spojené mostíkom a v inak rovnej línii je vykusnutý priestor pre prevodník. Zadná brzda aj prehadzovačka sú vedené vnútorne spodnou trubkou, ale na jej konci vystupujú von a pokračujú externe.

Tento je osadený takmer plnou súpravou SRAM Apex 1, špecifickou pre cyklokros s jedinou odchýlkou, kľukami série S350. Ide o jednoprevodníkový typ, no na bicykli nájdete aj cesty pre káble prešmykovača s návarkom na zadnej strane sedlovej trubky.

Stopér na bowden je však dolu a bicykel sa osadzuje prešmykom s ťahom káblu smerom dolu. Z mojich skúseností sa táto verzia oveľa viac špiní vodou a hlinou a kábel radenia takto rýchlo hrdzavie.

Mostík spájajúci sedlové vzpery je vysoko nad plášťom a má montážne body pre blatníky. Diery pre priskrutkovanie nosičov sú aj pri zadnej osi. Vzadu je všade mnoho miesta aj pri nainštalovaní 35mm plášťov, takže sa rám nebude zapchávať blatom.

Systém pevných os kolies RAT robí montáž rýchlu a jednoduchú.

Mares v testovanej veľkosti L ma usadí v rozumne kompaktnej pozícii, rozhodne má však kratší kokpit ako ekvivalentné 56cm bicykle. Krátka hlavová trubka vám v prípade potreby dovolí ísť ešte nižšie, ak po tom túžite.

Komponenty kokpitu od lacnej značky BBB v rukách vzbudzujú istotu a riadidlá majú veľmi malý drop. Sedlo Velo má výborný tvar a má dobré, oporné polstrovanie. Snaha o akceleráciu v nízkych rýchlostiach vždy podčiarkuje váhu kolies Novatec a veľkých plášťov Continental.

Do rýchlosti sa však ešte dajú vyšliapať, v istom bode však dosiahnu strop, za ktorým námaha rastie exponenciálne. Stredné rýchlosti a plynulý terén kde treba zachovávať rýchlosť teda vyhovujú týmto kolesám najviac a vďaka plášťom sa nemusíte báť rýchlosť udržiavať aj mäkkom povrchu.

Telnatá plne karbónová vidlica dáva bicyklu veľmi silnú siluetu, ako hráč rugby v útočnom predklone.

Ich veľký objem si žiada nízke tlaky, čo pomáha komfortu aj priľnavosti. Mares 6.9 sa nemôže schovať pred faktom, že váži takmer 10kg, ponúka však pokojnú jazdu, najmä vďaka svojmu nízkemu hlavovému uhlu 71° a robustnej vidlici, ktorá sa nezľakne terénu.

Sebaisto si nájde cestu dolu strmými zjazdmi po slizkých povrchoch a vysoká ovládateľnosť umožní vyberať si tú správnu stopu v technických sekciách. Absolútnej kontrole nad voľbou stopy napomáhajú aj hydraulické brzdy Sram Apex.

Prevodová súprava Apex je tiež výborná pre tento účel, 44 zubový prevodník je však vhodnejší pre vlažnejšie cyklokrosové preteky pretože hoci je spárovaný s 36 zubovým pastorkom vzadu, v kombinácii s váhou bicykla a strmým kopcom vás rýchlo donúti ku kráčaniu a noseniu bicykla.

Stále však ide o pohodlný, dobre cielený, v lesoch a na lúkach schopný bicykel, prospela by mu však diéta.

Vaše komentáre

Aktuality

11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Včera 10:42 FMBA, Crankworx a jazdci sa dohodli na spoločných podmienkach ako zachovať najvyššiu úroveň slopestyle pretekov.

Po tom čo elitní slopestyle jazdci nenastúpili do pretekov v rámci Crankworx Rotorua sa začalo rokovať o tom, ako najvyššiu úroveň zachovať. Jazdci boli frustrovaní z podmienok, za ktorých ďalej neboli ochotní zúčastňovať sa pretekov.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu