Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Prečo je dôležité dodržiavať pitný režim?

Nesprávne dopĺňanie tekutín môže zmariť snahy aj tých najzdatnejších bikerov. Čo by ste teda mali piť, aby ste dokázali jazdiť a trénovať efektívne a neohrozovali svoje zdravie?
Biker
Prečo je dôležité dodržiavať pitný režim?

Hydratácia dokáže mať veľký vplyv na to, ako sa cítite pri športe. Pri aktivite vaše srdce potrebuje tekutiny na pumpovanie krvi, svaly ich zase potrebujú na kontrakcie a pokožka s pomocou tekutín odvádza z tela pot, čím vás ochladzuje.

Ak ste dehydrovaní, všetky tieto procesy sú sťažené. Do svalov sa nedostane toľko krvi, koľko by sa malo, a vám sa bude trénovať o poznanie ťažšie. Ak ste hydratovaní dostatočne, podáte aj lepší športový výkon. Čo by ste teda mali o správnej hydratácii vedieť?

Vytvorte si návyk

Keď si zvyknete na pravidelné prijímanie tekutín, vyhnete sa tomu, že tesne pred tréningom budete do seba liať kvantá vody a napokon vám bude počas neho nepríjemne žblnkotať v žalúdku. Malé množstvá nápojov bez kalórií či s nízkym obsahom kalórií popíjajte medzi jedlami aj s nimi.

Skúste si zvyknúť na prijímanie tekutín počas celého dňa. Odporúčame mať vždy poruke fľašu. Uistite sa, že ste poriadne hydratovaní, prv než sa pustíte do tréningu.

Farba rozhoduje

Pri adekvátnej hydratácii by mal byť váš moč svetložltý ako slama či citronáda. Ak je priezračný, pijete priveľa, ak má farbu jablkovej šťavy, vášmu telu chýbajú tekutiny. Jednoduchšie posúdenie miery vašej hydratácie už neexistuje.

Pite od smädu

Radíme vám, aby ste sa riadili hlasom vášho tela. Ak si pýta tekutiny, doprajte mu ich.

V teple a vlhku pite viac

Dopĺňanie tekutín je najzásadnejšie, keď je vonku horúco a vlhko. Pri zvýšenom potení sa totiž ľahšie dehydrujete. Dokonca aj pre miernu dehydratáciu môže byť tréning pocitovo náročnejší, odporúčame vám teda počas tréningu v horúčave zvýšiť príjem tekutín.

Najlepšie urobíte, keď siahnete po nízkokalorickom nápoji s obsahom elektrolytov, napríklad sodíka či draslíka. Chutný nápoj s príchuťou sa vám bude piť ľahšie než čistá voda. Koľko je však tak akurát? Koľko vám káže smäd!

Čas na športový nápoj

Vo všeobecnosti možno tvrdiť, že počas športovej aktivity dlhšej než jednu hodinu je vhodné dopĺňať tekutiny prostredníctvom športového nápoja, ktorý telu dodá okrem tekutín aj elektrolyty vyplavené potením. To isté však môže platiť aj o tréningoch, ktoré síce trvajú kratšie, zato sú však intenzívne, alebo ich absolvujete v horúčave.

Nakopnite sa vopred

Pred tréningom si pokojne doprajte kávu. Nabudí vás a budete sa po nej cítiť plní energie. Len ju vypite v dostatočnom predstihu, pretože vám môže rozhýbať črevá a to je to posledné, o čo máte záujem…

Rehydratácia po výkone

Mávate po behu na oblečení biele škvrny? Ak áno, váš pot je veľmi slaný. V tom prípade potrebujete telu doplniť elektrolyty. Jestvuje mnoho typov nízkokalorických elektrolytických tabliet bez cukru rozpustných vo vode. Skúsiť môžete aj nízkokalorický zeleninový džús, ktorý je dobrým zdrojom sodíka.
Pozor na alkohol a bublinky

Večer pred náročným tréningom sa radšej vyhnite alkoholu. Trocha vám neuškodí, má však diuretické účinky, takže uškodí aj hydratácii. Vyhnite sa aj výrazne sýteným nápojom, napríklad sóde. Tie môžu narušiť komfort v žalúdku a ovplyvnia, koľko tekutín sa napokon rozhodnete vypiť. Keď budete nafúknutí, len ťažko siahnete po vode, ktorú počas tréningu budete potrebovať.

Pravda o sladených nápojoch

Ak pijete veľa nápojov s vysokým obsahom cukru, konzumujete stovky kalórií, no do tela nedostávate žiadne živiny. Ukazuje sa, že ľudské telo nezaznamenáva energiu z nápoja rovnako ako z potravy.

Je teda možné, že po vypití vysokokalorického drinku ste stále hladní, hoci ste prijali toľko kalórií, koľko obsahuje priemerný obed.

Čo teda piť?

Aby sa potešili aj tí, ktorí by to mali radi predsa trošku chutnejšie, odporúčame tieto nápoje:

  • Voda s plátkami citróna, limety, uhorky či s lístkami mäty
  • Bylinkový, čierny alebo zelený čaj s trochou medu
  • Nízkotučné mlieko
  • Voda s trochou ovocného džúsu
  • Ochutená minerálna voda
  • Birell Hrozno či Pomelo & grep, ktoré sú prirodzene sladké, no na 100 ml majú len 24, resp. 34 kalórií a navyše obsahujú vitamíny B5, B6 a Pomelo & grep aj vitamín C
  • Kokosová voda, ktorá obsahuje prírodné cukry a elektrolyty, napríklad draslík

Vaše komentáre

Aktuality

15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu