Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Video: Nový gravel od Lapierru toho zvládne skutočne veľa. Pozrite si aj novinky v elektrobicykloch

Biker

Trialista Rogier Simon predvádza na novom biku od Lapierru, čo všetko zvládne gravel:

Gravely sú v podstate kompromisom medzi cestným a horským bicyklom. V určitých podmienkach sú rýchlejšie a dravšie než horské bicykle, avšak ich vzhľad je inšpirovaný klasickými cesťákmi.

Niekto si ich kupuje pre splnenie cestovateľských snov, iný ako dopravný prostriedok do práce, pre iného sú alternatívou medzi cestnými a horským bicyklom, s ktorým sa nemusí báť vbehnúť do terénu.

Čo je to gravel bicykel a ako vyzerá

Od cestných bicyklov sa odlišujú hneď niekoľkými detailmi. Všeobecne majú komfortnejšiu geometriu a sú odolnejšie aby zvládli jazdu v náročných podmienkach. Spravidla sú vybavené plášťami s hrubším vzorom a kotúčovými brzdami pre lepší brzdný účinok, keď napríklad veziete väčší náklad.

Nemenej dôležité sú pevné kolesá a odolné komponenty s dlhšou životnosťou čo znesú hrubšie zaobchádzanie. Hmotnosť gravel bikov sa väčšinou pohybuje okolo 8 – 10 kg.

Čím sa gravel bicykle odlišujú od cestných

  • širšia vidlica aj zadná stavba rámu (aby sa tam výrazne širšie plášte vošli),
  • pohodlná geometria (komfort horského bicykla, dravosť a dizajn cestného bicykla),
  • predná vidlica je viac položená,
  • ergonomicky tvarované riadidlá s pohodlnejším úchopom,
  • vyššia hlavová trubka,
  • kratší rám,
  • kotúčové brzdy,
  • možnosť montáže nosičov a kapsičiek priamo na rám, aby hmotnosť batožiny rozložili na celý bicykel rovnomerne,
  • celkovo robustnejšie a odolnejšie pre jazdu v náročných podmienkach.
Novinka Lapierre – gravel bike Crosshill 500

Ani Lapierre nie je výnimkou a má vo svojej stajni univerzálneho koňa. Lapierre Crosshill 500 s ultraľahkým rámom z patentovanej zliatiny hliníku Supreme 5 má karbónovú vidlicu poskytuje lepšie jazdné vlastnosti vďaka nízkej hmotnosti a vysokej tuhosti pri zábere do pedálov.

Pohon Sram Rival 1×11 radí spoľahlivo aj v blate a za mokra a je jednoduchý na ovládanie. O brzdnú silu sa starajú hydraulické kotúčové brzdy Sram. Hmotnosť je sympatických 9,5 kg.

Novinky medzi elektrobicyklami

Lapierre ide svojou vlastnou cestou a neustále vyvíja nové technológie. Spolupracuje s firmami Bosch, Shimano, Yamaha a po novom aj s Fazua.

Fazua – kompaktný pomocníkPosledný spomínaný, nemecký motor Fazua Evation, je skvelým pomocníkom pri rozbiehaní alebo jazde v silnom protivetre. Je kompaktný, ľahký (4,59 kg), má vymeniteľnú batériu (250 Wh), krútiaci moment 60Nm, sledovanie kadencie a 3 rôzne režimy až do 25 km/hod. LED diódy informujú o stave batérie.

e-Zesty AM – ľahký e-MTB

E-bike, ktorý vlastne žiadnym e-bikom nie je. E-Zesty je horský bicykel, do ktorého spodnej rámovej trubky môžete zasunúť motor Fazua s batériou 250 Wh a vyjsť s jeho podporou na váš obľúbený kopec alebo trail. Zároveň môžete e-Zesty využiť aj bez motora, napríklad pri jazde po traili, kedy nízka váha zaručí skvelú ovládateľnosť ako u klasického bicykla.

Batériu, ktorá má necelé 3 kg, môžete behom pár sekúnd z rámu úplne vybrať, takže vás na trailoch nebude zbytočne zaťažovať. Celková hmotnosť bicykla aj s motorom a batériou je necelých 18 kg, čo je na elektrobicykel veľmi nízka hmotnosť.

Integrovaná kabeláž schovaná do karbónového rámu nijako nenarúša jeho veľmi atraktívny dizajn. Pohodlnú jazdu zabezpečuje pruženie od firmy Fox Shock s veľmi citlivým a presným chodom. Kolesá 27,5″+ so šírkou 2,8″ poskytujú dokonalú trakciu, komfort a priľnavosť v teréne.

Viac informácií na webe www.lapierre-bike.sk

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu