Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

7 dôvodov, prečo by ste mali jazdiť na bicykli s helmou

Ak niekto nechápe, prečo by mal jazdiť na bicykli s helmou na hlave, máte plné právo ním pohŕdať a pokojne mu vynadajte. Ak si myslíte, že máte dobrý dôvod, prečo jazdiť bez helmy, napíšte nám ho do komentáru, sme veľmi zvedaví.
Martin Sarvaš

Takto zarzil vodič cyklistov, pretože hľadal v aute telefón a nepozeral sa na cestu:

1. Život máte iba jeden

Nie ste mačka, nemáte deväť životov. Ale ak jazdíte na cestnom bicykli, tak viete, že ani mačka väčšinou už nerozchodí stret s autom. A určite to nechceme privolávať, ale všetci vieme, akí vedia byť šoféri áut neohľaduplní a nezodpovední. Pri zrážke s autom môže práve helma rozhodnúť o tom, či prežijete alebo nie.

To isté platí nielen pre cestných cyklistov, ale pre horských a vlastne všetkých cyklistov. Priama zrážka hlavou so zemou, stromom či čímkoľvek sa môže skončiť tragicky a jediné, čím tomu dokážete predísť, je helma.

2. Aj zdravie máte iba jedno

Nie pri každom páde z bicykla ide vždy o život. Ale ide o vaše zdravie. O vaše zuby a krásne tváričky, ktoré si predsa nechcete pokaziť.

3. Vyžaduje to zákon

Na Slovensku musíte mať na  bicykli podľa zákona mimo obce povinne helmu, inak vám hrozí pokuta. Vo svete je iba málo krajín, kde je helma na bicykli povinná nielen mimo miest. V helmách musia povinne jazdiť v týchto krajinách – Britská Kolumbia, Newfoundland a Labrador – Kanada, Namíbia, Austrália a Nový Zéland.

Červenou sú na mape vyznačené krajiny so zákonnou povinnosťou nosenia helmy na bicykli:

4. Nebuďte hlupáci

Bez helmy jazdí iba hlupák. A žiadne ďalšie vysvetlenie k tomu netreba.

5. Starosti nespôsobíte iba sebe

V prípade, že idete na bicykel osamote, spadnete bez helmy a zraníte sa, čo myslíte, kto sa o vás postará? Jedine náhodný okoloidúci cyklista alebo ktokoľvek iný, kto by vám mal dať ešte zaucho za to, že nemáte helmu.

6. Stojí to iba pár eur

Do bicykla investujete tisíce eur a nemáte pár eur na helmu? Hlúpa výhovorka, ktorá asi nikdy neobstojí. Kvalitnú a peknú helmu si viete kúpiť už od 50 eur a je to investícia, ktorá je skutočne drobná oproti tomu, že vám môže zachrániť život.

7. Na smiech ste bez helmy, nie opačne

Nesťažujte sa, že sa vám potí hlava, že je nepohodlná alebo kazí imidž. Nech máte akúkoľvek helmu, je to vždy lepšie, ako nemať žiadnu. Na smiech ste, ak jazdíte na bicykli a nemáte helmu, nie naopak.  A ak jazdíte bez helmy, od cyklistov, ktorých stretnete, si namiesto pozdravu zaslúžite maximálne poklopanie po čele či úplne legitímny výsmech.

Vaše komentáre

Aktuality

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

10:32 Trek predstavil šesť nových plášťov pre XC, trail a gravel.

Každý plášť nesie meno ikonického miesta, ktoré svojím charakterom zodpovedá jeho určeniu – Girona, Betasso, Vallnord, Sainte-Anne, Montrose a Gunnison.

Včera 15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

Včera 11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

Zavrieť reklamu