Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Tour de France 2019 sa začne na severe Francúzska

Hauts-de-France alebo Nord-de-Pas-de-Calais, kedysi nazývaná len Nord, je časť Francúzska, ktorá s cyklistikou píše dlhú históriu. Hlavným mestom tejto časti Francúzska je mesto Lille. Jeho názov je odvodený od slova „ille“, čo znamená ostrov. Neďaleko tohto regiónu sa pôjdu aj úvodné etapy Tour de France 2019.
Biker
Tour de France 2019 sa začne na severe Francúzska

14-04-2019 Paris - Roubaix; 2019, Cofidis Solutions Credits; Laporte, Christophe; Mons En Pevele;

Lille a preteky Paríž – Roubaix

Región je spojený s jednými z najsledovanejších pretekov vôbec – monumentom Paríž – Roubaix. Preteky, ktoré ako cyklista nenávidíte a milujete zároveň. Ruky sa vám trasú ako pri zbíjačkovom tréningu na trati, ktorá má s cestou len pramálo spoločné. Navyše, často sa idú v počasí, v ktorom si pre prach a blato len ťažko vychutnáte dych vyrážajúce výhľady.

Tieto prestížne preteky sa volajú aj „Peklo severu“ a pre mnohých znamenajú vrchol kariéry – ak teda odhliadneme od víťazstva na Tour de France. Cyklisti prekonajú 258 km, z toho približne 53 km po dlažobných kockách známych ako „pavé“ s 5-timi úrovniam obťažnosti.

Preteky štartujú v mestečku Compiègne a končia na staručkom velodróme v meste Roubaix, ktoré sa nachádza 10 km od Lille. Preteky píšu svoju históriu od roku 1896 a ostatným víťazom 117. ročníka sa stal Belgičan Philippe Gilbert z tímu Deceuninck-Quick Step. Na druhom mieste bol Nils Politt z tímu Kaťuša-Alpecin, tretím bol ďalší jazdec z Deceuninck-Quick-Step Yves Lampaert. Obhajca titulu Peter Sagan skončil na piatom mieste.

Lille a Tour de France

Mesto hostilo štart rôznych etáp Tour de France už 16-krát, pričom 15-krát sa jednotlivé etapy v tomto meste končili. V roku 1994 tu bol Veľký štart Tour s individuálnou časovkou, ktorá merala 7,2 km.

Vyhral ju britský jazdec Chris Boardman a jeho priemerná rýchlosť 55 km/h sa nadlho zapísala ako najrýchlejší čas v histórii pretekov. Boardmanov rekord prekonal až v roku 2015 na individuálnej časovke Austrálčan Rohan Dennis.

Lille a amatérske preteky Lille – Hardelot

V roku 1980 sa Guy Mollet rozhodol vytvoriť amatérske cyklistické preteky spájajúce mesto Lille s prímorským letoviskom Hardelot. Na prvé preteky sa postavilo okolo 900 cyklofanúšikov, ale obľuba týchto pretekov prudko rástla a stále rastie.

V súčasnosti sa pretekov s dĺžkou 155 km zúčastňuje okolo 7 500 (!) nadšencov a fanúšikov cyklistiky z celého sveta. Každým rokom rastie aj podiel žien (v súčasnosti okolo10 %), čo organizátorov veľmi teší.

Ambasádorom tohto ročníka, ktorý sa išiel počas prvej júnovej nedele, bol Holanďan Joop Zoetemelk – víťaz na Tour de France v roku 1980 a majster sveta v cestnej cyklistike z roku 1985. Trasu prešiel osobne spolu s tisíckami ďalších cyklistov.

Lille a pro kontinentálny cyklistický tím COFIDIS

S mestom Lille spája svoju históriu aj pro kontinentálny cyklistický tím COFIDIS. Finančná spoločnosť COFIDIS so sídlom v Lille, ktorá pôsobí v oblasti poskytovania úverov, pretavila v roku 1996 svoju lásku k cyklistike do postavenia svojho cyklistického tímu. Svoju prvú sezónu tím odsúťažil v roku 1997 a odvtedy je COFIDIS jeho verným partnerom, čo je v cyklistickom svete veľký unikát.

V roku 2010 sa tím rozhodol ísť ďalej a založil svoj paracyklistický tím. Spoločnosť už predtým dlhodobo podporovala v integrácii znevýhodnených športovcov a vlastný paratím bol len logickým vyústením filozofie spoločnosti COFIDIS. Športovci Handisportu sa zúčastňujú rovnakých pretekov ako cestný tím a vykonávajú rovnaký tréning ako ich kolegovia v profesionálnom tíme.

Ich vystúpenia a ich pôsobenie majú vplyv aj na ostatných jazdcov a vytvárajú atmosféru obdivu a vzájomného uznania. COFIDIS je aj súčasťou reklamnej karavány, ktorá nemôže chýbať pred žiadnymi dobrými pretekmi. Karavána spríjemňuje atmosféru fanúšikom popri trati, ktorí aj niekoľko hodín čakajú, kedy okolo nich prejde pelotón cyklistov.

Získať etapové víťazstvo na Tour 2019
Photo: Iri Greco / BrakeThrough Media

V súčasnosti vedie tím Cédric Vasseur – bývalý profesionálny cyklista, ktorý v minulosti vyhral 2 etapy na Tour de France a niekoľko dní aj nosil žltý dres. K dispozícii má jazdcov ako Nacer Bouhanni, Christophe Laporte a Jesús Herrada.

Cédric tím doplnil o 9 nových jazdcov nielen na špurty (príchod Marca Mathisa, Filippa Fortina a Zica Waeytena), ale aj na vysokohorské etapy s Darwinom Atapumom. Takto posilnený tím ma na Tour de France iba jediný cieľ: získať aspoň jedno etapové víťazstvo z Tour de France!

Vaše komentáre

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu