Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Foto

Test: Fotoaparát Canon EOS RP

Canon predstavil lacnú plnoformátovú bezzrkadlovku Canon EOS RP iba pár mesiacov po uvedení drahšieho a výkonnejšieho R-ka.
Hodnotenie: 4/5
1 329
Biker
Test: Fotoaparát Canon EOS RP

Text a foto: Filip Nagy

Hneď štyri výborné objektívy, ktoré Canon predstavil so svojou prvou plnoformátovou bezzrkadlovkou, boli znamením, že hoci si so vstupom na tento trh dal načas, má s ním veľké plány.

Tie sa potvrdili už o pár mesiacov na to vydaním EOS RP, druhého modelu, a to časovo aj hierarchicky. Vo vnútri sa takisto skrýva fullframe snímač a hoci RP-čka nie je najmenšia, rozhodne je najľahšia na trhu, sprevádzaná agresívnou cenou. Vlastnosti, ktoré ponúka, majú potenciál presvedčiť masy.

Telo je podstatne menšie, napriek tomu však nepôsobí ako hračka. Kvalita spracovania je stále na vysokej úrovni a hoci telo nie je utesnené voči elementom, netreba s ním narábať v rukavičkách – iba ak v tých jazdeckých.

Čo je to plnoformátová bezzrkadlovka?

 

Slovo plnoformátová tu označuje veľkosť snímača zhodnú s topmodelmi zrkadloviek a bezzrkadlovka zase absenciu zrkadla, ktoré by odrážalo obraz z objektívu do optického hľadáčika. Ten je tu nahradený elektronickým – v podstate malým displejom umiestneným za očnicou.

Na zadnej strane nájdete praktický výklopný a otočný dotykový displej, ktorý sa dá zaklopiť a zabrániť tak jeho poškodeniu pri prenose v ruksaku. Ten slúži aj ako dotyková plocha na rýchly výber ostriaceho bodu. Ovládacie prvky sú prehľadné, jednoducho pochopiteľné a všetky na tom správnom mieste. Do ruky padne naozaj pekne.

Kým s natívnym 35 mm sklom ide o naozaj spratnú kombináciu, pri väčších objektívoch je dobrým nápadom dokúpenie malého gripu, ktorý poskytne miesto aj na malíček. Je však trochu škoda, že grip okrem ergonómie nepridáva slot na ďalšiu batériu.

Tá je v porovnaní s EOS R výrazne menšia a ak trpíte paranojou, skúste jej subtílne rozmery príliš neanalyzovať. Aj tu je oficiálne udávaný počet snímok, ktoré by mala zvládnuť, výrazne podhodnotený a v reálnych podmienkach vás jej výdrž pravdepodobne nebude limitovať.

Tak ako pri vyššom modeli, aj tu môžete využiť viac ako 4 000 ostriacich bodov (spočítajte ich, ak sa budete nudiť), čo je násobne viac ako ktorákoľvek zrkadlovka. Rozmiestnené sú prakticky po celej ploche snímača, čo je jedna z najväčších výhod bezzrkadloviek. Pomalšia je rýchlosť kontinuálneho snímania 4 snímky za sekundu pri kontinuálnom autofokuse, čo na naozaj rýchlo jazdiaceho bikera nemusí vždy stačiť, a preto je lepšie naučiť sa odhadovať akciu a správny moment a nespoliehať sa na sekačku 30 fotiek, z ktorých si vyberiete tú správnu.

Ak by ste to tak predsa len chceli riešiť, buffer to zvládne, rovnako ako slot na síce len jednu, ale zato rýchlu UHS-II SD kartu. Systém ostrenia Dual Pixel CMOS AF patrí k tým najpresnejším na trhu a zatiaľ čo pri zrkadlovkách sa dá použiť len pri snímaní cez displej, RP-čko ho využíva stále (viete, aj to v hľadáčiku je vlastne displej).

Video

Najočividnejším „pribrzdením“ oproti vyššiemu modelu R sú tu videošpecifikácie. Je pravda, že na točenie a editáciu 4K videa potrebujete rýchle karty, množstvo úložného priestoru a výkonný počítač. Nakoniec si však vaše videá aj tak väčšina ľudí prehrá na malom displeji smartfónu popri sledovaní seriálu. Väčším problémom bude kombinovanie rôznych rozlíšení, napríklad pri dostrihávaní slow motion záberov – kým 4K je dostupné len v 24 fps, full HD zase len v 30 – 60 fps.

Výborný ostriaci systém Dual Pixel tiež funguje len v rozlíšení Full HD a pri vyššom rozlíšení tiež nastúpi výrazný 1,7-násobný crop. Ako pri EOS R, tak aj pri tomto nižšom modeli chýba v tele zabudovaná optická stabilizácia. Momentálne sa tak budete musieť spoľahnúť na stabilizované sklá či použitie externého stabilizátora. Jednoducho povedané, RP-čku na točenie videí zvažujte najmä vtedy, ak sa plánujete držať v medziach 1 080 p.

Objektívy

Pokiaľ ide o objektívy, všetky štyri predstavené na natívny RF bajonet sú vynikajúce. Dá sa im, samozrejme, vyčítať, že svojimi rozmermi a hmotnosťou pôsobia na subtílnom RP-čku nevyvážene, no ide o tvrdú matematiku a fyziku – veľký snímač si žiada veľký priemer optických členov a tak to bude v prípade každej jednej značky na trhu. Momentálne je väčším limitujúcim faktorom cena či dané vlastnosti objektívu.

Kitový objektív RF 24-105 mm f/4L IS, ktorý môžete za lepšiu cenu kúpiť spolu s telom, je stabilizovaný, perfektne ostrý a má veľmi univerzálny rozsah. Vyššie clonové číslo však môže v šere hustého lesa mierne limitovať, hoci použiteľný rozsah citlivosti ISO je na tomto foťáku naozaj široký. Naopak vysoko svetelný objektív RF 28-70 f/2 je zase gigantický a cenovo trochu nevyvážený k filozofii naozaj dobre naceneného tela.

Celý systém R sa však dá bez problémov používať s ktorýmkoľvek objektívom Canon určeným na zrkadlovky. Tento adaptér navyše dostanete minimálne v začiatkoch predaja foťáka zadarmo. Ak však zatiaľ žiadne nevlastníte, možno sa oplatí ešte chvíľu počkať. Na trh čoskoro príde viacero nových objektívov, z ktorých sa bude dať vyberať podstatne ľahšie.

Názor testera

Rozlíšenie, dynamický rozsah aj subjektívna kvalita fotiek, to všetko je na mierne nižšej úrovni ako v prípade EOS-u R, ktorý som testoval len pred pár mesiacmi. O slabší foťák však ide len komparatívne.

RP cieli na úplne inú skupinu používateľov než profesionálne R-ko. Predstavuje vstupnú bránu do sveta plnoformátových bezzrkadloviek. Pokiaľ fotíte na vysokej úrovni, pravdepodobne vás tento test absolútne nezaujíma.

Ak ho však čítate a rozmýšľate, čo si kúpiť, verte mi, že RP zvládne všetko, čo si naň vymyslíte. Kvalita výstupov je na dostatočne vysokej úrovni a väčšinu fotografov foťák plne uspokojí na niekoľko rokov. Dostatočným argumentom pritom budú už dva základné prívlastky – lacný a fullframe.

Oba majú svoje jasné benefity, napríklad širšie zorné polia objektívov, výborný výkon aj pri vysokých hodnotách ISO, nižšia hĺbka ostrosti a nakoniec viac peňazí na bikové komponenty… alebo objektívy.Stifler

Vaše komentáre

Aktuality

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Včera 17:03 Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx.

„V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu