Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Cyklistické dynamiky: Ako tvrdo sa opierate do pedálov a čo môže vylepšiť váš výkon?

Biker
Cyklistické dynamiky:  Ako tvrdo sa opierate do pedálov a čo môže vylepšiť váš výkon?

Či už jazdíte preto, lebo chcete pretekať a objavovať, alebo jednoducho pre zábavu, Garmin má spôsoby, ako vám pomôcť zhromaždiť údaje, ktoré popíšu, ako tvrdo ste sa opreli do pedálov, a pomôžu doladiť vašu formu.

Zariadenia ako duálny merač výkonu na pedáloch Vector™3 vám poskytnú komplexný prehľad o vašej jazde a o tom, ako sa mení váš výkon na základe premenných, ako je pozícia na bicykli, nastavenie bicykla, dĺžka trvania výkonu a iné. S cyklistickými dynamikami majú jazdci, tréneri, servisní technici či dokonca fyzioterapeuti možnosť analyzovať individuálne údaje a naplánovať pozitívne zmeny.

V sedle/V pedáloch

Pravdepodobne máte svoju vlastnú preferovanú pozíciu počas stúpaní a šprintov. Vector dokáže detegovať vašu jazdeckú pozíciu (v sedle/v pedáloch) na základe síl, akými pôsobíte na pedále. Váš kompatibilný Edge zobrazí vašu pozíciu, sumarizáciu, ako často a ako dlho ste v ktorej pozícii, a, samozrejme, príslušné dáta o výkone a to všetko v reálnom čase.

Dôležitejšie však je, že po jazde si svoje údaje uploadujete na Garmin Connect™, kde môžete podrobne analyzovať každú jazdeckú pozíciu z pohľadu kadencie a rýchlosti. Dokonca aj to, ako sa pozícia podieľa na spôsobe, akým vyvíjate výkon. Takéto detailné údaje sú veľmi užitočné pri rozhodovaní , ktorá pozícia je efektívnejšia počas konkrétnej fázy vašej jazdy.

Fáza výkonu (PP)

Fáza výkonu popisuje spôsob, akým vyvíjate silu počas jednotlivých záberov pedálom. Vector deteguje, kde noha vyvíja pozitívny krútiaci moment počas záberu a kde sa nachádza najväčšia koncentrácia pozitívneho krútiaceho momentu. Ak používate duálnu verziu, tak môžete meranie posunúť ešte o stupienok ďalej a porovnať rozdiely medzi pravou a ľavou nohou.

Fáza výkonu je meraná ako kombinácia uhlu a oblúkovej vzdialenosti, pričom 0 stupňov zodpovedá polohe 12 hodín a 180 stupňov polohe 6 hodín. Dĺžka fázy je zmeraním rozdielu medzi začiatočným a konečným uhlom. Ak sa napríklad fáza výkonu začína na piatich stupňoch a končí na dvestodvadsiatich, je vaša oblúková vzdialenosť 215 stupňov.

Túto informáciu máte dostupnú zvlášť pre pravú a zvlášť pre ľavú nohu. Dôležitým údajom je vrchol fázy výkonu (peak power phase – PPP). Základné nastavenie je reprezentácia 50 % celkového pôsobenia sily. Toto nastavenie sa dá zmeniť podľa vašich preferencií. Fáza výkonu sa zobrazí na vašom zariadení Edge graficky, takže si viete lepšie predstaviť každé šliapnutie do pedálov.

Stredové vyváženie plochy pedálov (PCO)

PCO je vypočítané podľa spôsobu/smeru pôsobenia sily na platformu pedálu počas celej fázy záberu. To znamená, že môžete vyhodnotiť priebeh pôsobenia sily vzhľadom na stred platformy pedála. Analýzou týchto údajov môžete určiť presnejšie nastavenie „kufrov“ a celého bicykla. Toto je dôležité aj z hľadiska prevencie a rehabilitácie úrazov. PCO je merané v milimetroch.

Pozitívne hodnoty (napr. +6 mm) indikujú zvýšené sily pôsobiace smerom k vonkajšiemu okraju platformy a negatívne hodnoty (napr. -4 mm) indikujú zvýšené pôsobenie sily smerom dovnútra platformy. Túto informáciu vám zobrazí váš Edge na grafe vo forme červenej čiary – priemer za súčasných 10 sekúnd – a modrej čiary – priemer za uplynulých 30 sekúnd.

Rovnováha L/P

Duálny senzor okrem merania kombinovaného výkonu zmeria aj každú nohu zvlášť, takže zistíte, či jedna noha nezaberá viac ako druhá. Zjednodušene povedané, je to symetria vášho pedálovania. Štúdie dokazujú, že väčšia nerovnováha spôsobuje predčasnú únavu, dokonca zvyšuje možnosť zranenia. Ak zistíte, že máte badateľnú asymetriu pedálovania, je načase, aby ste začali pracovať na jej odstránení. Symetria znamená, že obe nohy pracujú rovnako a vy ste efektívnejší.

Viac informácií o produktoch Garmin nájdete na webe www.garmin.sk.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu