Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Video: Vodič sa natočil, ako vulgárne vynadal cyklistom. Nevedel však, že sú to policajti

Šoféra auta nahnevalo, že cyklisti idú po ceste pre autá dvaja vedľa seba. Na protest prešiel so svojim autom na cyklotrasu, stiahol okienko a začal vulgárne nadávať.
Martin Sarvaš

Máme tu ďalší prípad, kedy netolerancia vodičov áut voči cyklistom nemá hraníc. Asi každý, kto jazdí na cestnom bicykli, už zažil niečo podobné aj na Slovensku. Šoféri áut si totiž často myslia, že cesty sú určené iba pre autá a cyklisti na nich nemajú čo robiť.

Len prednedávnom sme zverejnili článok o šoférovi auta, ktorý počas jazdy hľadal spadnutý telefón a zrazil troch cyklistov.

Austrálčan Thomas Harris (27) nedávno zverejnil video, v ktorom vulgárne vynadal dvom cyklistom.

Cyklisti zákon neporušili

Austrálsky šofér auta vynadal cyklistom, pretože išli na ceste pre autá dvaja vedľa seba.

Podľa miestneho cestného zákona však môžu ísť dvaja cyklisti vedľa seba, maximálne 1,5 metra od seba. Je však dosť možné, že ak by ich predbiehal normálnym spôsobom, cyklisti by sa bez problému zaradili za seba.

Harris si však okrem vulgárneho nadávania zvolil aj protestnú jazdu, keď cyklistov obiehal po vedľajšej cyklotrase.

Aby toho nebolo málo, Thomas Harris si to všetko natočil na telefón a video zverejnil na Instagrame. To však ešte netušil, že obaja cyklisti sú policajti.

Čo by sme spravili my?

Do podobnej situácie sa môže dostať hocikto, či už šofér alebo cyklista. Ako šofér by bolo najrozumnejšie, keby jednoducho išiel normálne po ceste a v prípade, ak by išli cyklisti stále vedľa seba, stačí použiť trúbu. Nadávanie neodporúčame, ale ak by už ste mali takúto potrebu, aspoň si to nenatáčajte na telefón a nezverejňujte na internet.

Cyklisti by mali ísť za sebou, ale keďže v Austrálii je povolená jazda cyklistov vedľa seba, keď prichádza spoza vás auto, treba sa za seba zaradiť a nechať autu priestor, aby vás mohlo bezpečne predbehnúť.

Prečo nešli cyklisti po cyklotrase síce nevieme, ale na Slovensku bohužiaľ nemáme mnoho cyklotrás pre cestných cyklistov, takže ich treba na cestách tolerovať a obiehať ich s bezpečnou vzdialenosťou. Cyklisti totiž nemajú okolo seba plechvú škupinu, ktorá ich pri kolízii ochráni.

Na Slovensku radšej nechoďte vedľa seba

Na Slovensku by cyklisti po cestách nemali jazdiť vedľa seba a podľa zákona o cestnej premávke smú jazdiť len jednotlivo za sebou.

To však neplatí pri jazde po cestičke pre cyklistov, kde smú jazdiť dvaja cyklisti vedľa seba, ak tým neobmedzujú a neohrozujú ostatných účastníkov cestnej premávky.

Ak už náhodou jazdíte po cestách vedľa seba, obzerajte sa dostatočne často, či za vami nejde auto. Ale aj tak vám radšej odporúčame jazdiť za sebou a v zákryte sa pohodlne môžete priživovať na cyklistovi pred vami.

Kúpte si ročné predplatné časopisov Biker a Cyklistika iba za 18,90€

Thomas Harris sa sťažoval, aký je zmysel míňania toľkých peňazí na cyklotrasy, ak ich cyklisti nepoužívajú. Cyklista reagoval so slovami, aby vodič zastavil, aby sa mohli porozprávať. Zvyšok citácií radšej prekladať nebudeme.

Citácia Thomasa Harrisa z videa: “What’s the point of us spending this money if you’re not going to use [the shared path], you fu*king di*kheads.”

“Fu*k off, fu*king idiot! Use the fu*king bike track, you dumb c*nt.”

Jeden z cyklistov odpovedal: “Why don’t you pull over so we can have a chat.”

Obaja cyklisti, ktorým Harris vynadal, sú policajti.

Keďže Harris zverejnil video na internete a stalo sa z neho virálne video, veľmi rýchlo sa dostalo aj k polícii.

27-ročný Austrálčan bude čeliť trestu pre používnie telefónu počas jazdy, vulgárnemu nadávaniu a jazde po cyklotrase. Za uvedené dostane pravdepodobne finančnú pokutu.

Na pokutu sa mu zbierajú v online kampani

Na záver však prichádza absurdný zvrat v tomto už dosť podivnom prípade. Harris si totiž našiel na internete mnoho sympatizantov, ktorí spustili kampaň na GoFundMe, ktorá má zaplatiť jeho pokutu. V popise kampane sa autor sťažuje na cyklistov, ktorí jazdia po cestách pre autá.

„Musíme zastaviť cyklistov, ktorí jazdia vedľa seba na cestách, kde sú hneď vedľa cyklotrasy a musíme niečo spraviť s týmito ignoratskými cyklistami,“ píše Adam Dederer, ktorý kampaň spustil.

Momentálne bolo v kampani vyzbieraných v priebehu troch dní už 3,755 dolárov od 219 ľudí, príčom cieľ bol 2000 dolárov.

 

Aktuality

17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu