Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Tlačové správy

Dvojica svetiel od Fenixu vám bude dláždiť cestu svetlom aj kryť chrbát

Značka Fenix prišla túto jeseň s viacerými cyklo novinkami. Kto značku pozná alebo mal tú česť na ceste stretnúť bicykel osvetlený Fenixom, vie, že svetlo od nich majiteľa priam rozmaznáva.
Biker

Autor: Mária Briestenská / Ariga

Značka Fenix pracuje so svetlom maximálne efektívne. Okrem toho, že používa špeciálne optiky usmerňujúce svetlo na miesta, ktoré ho vyžadujú najviac (napr. priamo pred predné koleso) a zároveň so svetlom neplýtva na miesta, kde vôbec nie je potrebné (napr. hore a na úroveň, ktorá už oslepuje protiidúcich), ponúka aj mnoho ďalších vlastností, na ktoré si rýchlo zvyknete a nebudete sa ich chcieť vzdať.

Vyššie spomínané optiky sa líšia podľa toho, či je svetlo určené do terénu, alebo na cestu. Bližšie sa pozrieme na model Fenix BC25R, ktorý patrí do rady určenej primárne na cestnú cyklistiku, a tiež na zadnú blikačku Fenix BC05R.

Cyklosvetlo Fenix BC25R

Začneme parametrami: výkon až 600 lúmenov, dosvit v maxime 106 metrov a výdrž dosahuje až 36 hodín, čiže takmer tri noci nepretržitej jazdy. Majiteľ má na výber 5 režimov (vrátane blikania), pričom svetlo z diódy Cree XP-G3 je teplé biele (4000-5000K), farby teda podáva vernejšie a kontrastnejšie. To všetko je ukryté v duralovom tele spĺňajúcom štandard IP66, ktorý deklaruje, že si možete hravo svietiť aj v nečakanom prudkom daždi.

Cyklosvetlo Fenix BC25R
Cyklosvetlo Fenix BC25R

Rozloženie svetla je v prípade tohoto modelu usmernené tvarom optiky. Primárne je osvetlený priestor piamo pred bicyklom a to vďaka tomu, že svetlo unikajúce nahor, kde ho cestný cyklista vôbec nepotrebuje, je lomené priamo pred predné koleso.

Tým pádom je nasvietenie priestoru  plynulé od kolesa až do diaľky. Dôležité je podotknúť, že svetlo je skosené pod hranicou, na ktorej dochádza k oslňovaniu protiidúcich chodcov, jazdcov na dvoch aj tých na 4 kolesách. Pri svetle o sile 600 lúmenov už totiž priame zasvietenie do očí može byť nepríjemné.

Porovnanie efektivity bežného cyklosvetla a svetla Fenix BC25R
Porovnanie efektivity bežného cyklosvetla a svetla Fenix BC25R

Vo svietidle je zabudovaný li-ion akumulátor s kapacitou 2600mAH, ktorý sa nabíja cez micro USB konektor na spodnej strane svetla. O jeho stave nabitia budete vždy informovaný. Pod tlačidlom je totiž zabudovaná štvorstupňová indikácia stavu batérie, ktorá sa spustí po krátkom stlačení tlačidla. Pri plnom nabití sa rozsvietia 4 modré diódy a pri postupnom vybíjaní ich počet klesá.

Indikácia stavu batérie

Ovládanie modelu Fenix BC25R je veľmi jednoduché, naviac doplnené o pamäť. Na ovládanie slúži len jedno jediné tlačidlo. Svetlo zapnete dlhším, zhruba jednu sekundu trvajúcim stlačením tohto tlačidla, následným krátkym stlačením prepínate medzi jednotlivými režimami. Vypnutie dosiahnete opať jednu sekundu trvajúcim stlačením. Svetlo si zároveň pamätá, v ktorom režime ste ho používali naposledy a v tom sa aj zapene. Môžete tak bez zdĺhavého stláčania používať len svoj obľúbený režim.

Snaha o jednoduchosť v manipulácii je cítiť aj v konštrukcii držiaku. Jeho inštalácia na riadidlá nezaberie viac ako 30 sekúnd a ani pri tom nepotrebujete náradie. Držiak stačí na bicykel upevniť raz, následne sa dá svetlo vybrať jednoduchým koľajnicovým systémom s poistkou. Zo svetla na bicykel tak jednoduchým vysunutím z držiaka možete mať ručnú baterku. Za cenu cca. 50 eur budete tak mať fakt veľa muziky.

Konštrukcia držiaku zblízka
Konštrukcia držiaku zblízka
Blikačka Fenix BC05R

Aby ste boli na bicykli v bezpečí, nestačí svietiť sebe, musí vám niekto aj „kryť chrbát“. V jesennej dávke noviniek od Fenixu bola aj zadná blikačka s označením BC05R, ktorá ponúka na prvý pohľad slabých 10 lúmenov, no v červenom svetle z vysoko jasných diód to znamená viditeľnosť až zo vzdialenosti 200 metrov.

V malom tele ukrýva Fenix BC05R viditeľnosť až zo vzdialenosti 200 metrov.

Zdrojom energie je zabudovaný lítiovo-polýmérový akumulátor s kapacitou 240 mAh, ktorý sa u tohoto modelu už nabíja cez čoraz viac používaný USB-C konektor. O kábel na nabíjanie sa nemusíte báť, je súčasťou balenia. Svetlo ponúka dva režimy stáleho svietenia s rôznou intenzitou a k tomu dva  režimy blikania s rôznou frekvenciou. Zapínanie a prepínanie je rovnaké ako u modelu BC25R.

Opäť nechýba indikácia stavu batérie, tentokrát vyriešená farebným podsvietením tlačidla. Po krátkom stlačení tlačidla pri vypnutom svetle sa na krátko spustí jeho podsvietenie. Farby sa  s postupným vybíjaním menia od zelenej, cez oranžovú a červenú až po červené blikanie signalizujúce nutnosť nabitia.

Keď cyklistu zastihne dážď, jeho vybavenie to musí zvládnuť s ním.

Aj tu sa možete tešiť na vysokú odolnosť. Len 19 gramov vážiace telo takisto zvládne prudký dážď a vďaka použitému nárazuvzdornému plastu odolá aj pádom. Blikačku možete použiť nielen na bicykel (trubky s priemerom 20-35mm), ale aj na oblečenie, batoh či popruh čelovky. V balení sú totiž dva typy držiaku, ktoré rozširujú použitie z cyklistiky aj na beh či turistiku.

A blikačka od Fenixu poslúži nielen na bicykli.

Keďže nie je dôležité len vidieť, ale aj byť videný, nezabúdajte na kvalitné osvetlenie vpredu aj vzadu. Lebo ak sa v týchto mesiacoch, kedy je najdlhšie tma, niektorá časť bicykla najviac stará o vašu bezpečnosť, tak sú to práve svetlá.

Vaše komentáre

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu