Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Cestné

Toto video by mal vidieť každý vodič auta predtým, ako počas jazdy chytí do ruky telefón

Šofér auta sa priznal, že mu spadol telefón a cyklistov zrazil, keď ho hľadal. V tomto prípade sa s obrovským šťastím nikomu nič nestalo.
Martin Sarvaš

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Martín Giacchetta (@martin.giacchetta) on

Koľkokrát sa vám už stalo, že vás počas jazdy na bicykli predbehol šofér s odstupom iba pár desiatok centimetrov od vás? Alebo na cyklistov trúbia či postriekajú vodou z ostrekovača. Taká je bohužiaľ realita aj na Slovensku.

Dôvod na spomínané konanie je síce všeobecne neznámy, no mnoho vodičov si myslí, že cesty sú jednoducho pre iba pre autá a bicykle na ne nepatria.

Okrem toho je v súčasnosti veľmi ‚obľúbené‘ hrať sa s telefónom počas jazdy. V tomto prípade si treba uvedomiť, že neohrozujete iba seba, ale najmä všetkých okolo vás. Cyklistov, peších i šoférov áut naokolo.

Pri rýchlosti 50 km/h, ktorá je limitom v mestách, prejdete za jednu sekundu až 13,8 metra. Pri maximálnej rýchlosti mimo obce 90 km/h prejdete v priebehu sekundy 25 metrov.

Každá jedna sekunda, ktorú strávite sledovaním telefónu, sa môže pre niekoho skončiť tragicky. A to úplne zbytočne, pretože ste ‚museli‘ odpísať kamarátovi, o koľkej pôjdete na večer na pivo.

Zrazil troch cyklistov

Počas natáčania španielskeho dokumentárneho filmu s názvom Todos los caminos (Všetky cesty) sa stala veľmi nepríjemná nehoda, keď šofér auta zrazil troch cyklistov.

Film Todos los caminos zachytáva Daniho Rovira-u, ktorý sa dal na 12 dní dlhú 1500-kilometrovú jazdu na bicykli z Barcelony do Rímu. Touto jazdou chcel zvýšiť pozornosť Rettovho syndrómu, čo je zriedkavá porucha u mladých dievčat, ktorá zastavuje vývoj mozgu. Jazdu zakončil s pápečzom Františkom vo Vatikáne.

Počas cesty z Barcelony do Ríma sa prihodila nešťastná nehoda, keď sa zrazu zo zadu prirútilo auto vrazilo do cyklistov, ktorí preleteli cez kapotu čierneho sedanu. Kameramani tento incident zachytili na kamery a herci Rovira a Giacchetta tento týždeň zverejnili zábery na Instagrame.

Spadol mu telefón

Podľa vyjadrenia šoféra pre ABC News, sa priznal k tomu, že sa príčinou bol telefón, ktorý mu vypadol z ruky, snažil sa ho nájsť a v tom momente stratil kontrolu nad autom.

Zázrakom sa pri nehode nikomu nič vážne nestalo. Rovira napísal: „Mám obrovský rešpekt pred všetkými cyklistami, ktorí riskujú svoje životy. Mali sme šťastie, ale na svete je veľmi veľa rodín, ktoré zostanú zdevastované iba kvôli tomu, že šoféra niečo nepodstatné vyruší.“

Šofér ich vraj nevidel

Giacchetta tiež okmentoval incident: „Šofér povedal, že nás nevidel a potom sa to stalo. Veľmi jednoducho mohol zabiť troch ľudí. Nikto z nás nechápe, ako je možné, že sa nám nič horšie nestalo.“

Rovira sa priznal, že zvyšok dňa sa snažil oddychovať, ale bol v obrovskom šoku. No stále to nebolo také hrozné, ako keď si mal na ďalší deň opäť sadnúť na bicykel a v tom momente sa mu začali triasť nohy.

„Bol to zlomový moment v dokumente a zároveň metafora, čo sa vám v živote môže stať. Jeden deň vás zrazí auto, druhý deň vyhráte lotériu a na tretí deň vám diagnostikujú roztrúsenú sklerózu. Taký je jednoducho život,“ dodal Rovira.

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu