Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Sú rýchle, tiché, ekologické a nespotíte sa. Prečítajte si 10 pozitív elektrobicyklov

Buď ich milujete alebo neznášate. Elektrobicykle sú čoraz dostupnejšie a rozšírenejšie medzi cyklistami i necyklistami. Cyklistom umožňujú prejsť väčšie vzdialenosti, necyklistov nútia k pohybu. E-biky majú však svoje pozitíva i negatíva.
Martin Sarvaš
Sú rýchle, tiché, ekologické a nespotíte sa. Prečítajte si 10 pozitív elektrobicyklov

Každá vec má svoje plusy a mínusy, vrátane elektrobicyklov. Preto sme k tomuto článku napísali aj príspevok o negatívach elektrobicyklov: Veľa defektov, málo pohybu, sú drahé a ťažké. Prečítajte si 10 negatív elektrobicyklov. V tomto príspevku sa však budeme venovať tej opačnej strane.

1. Sú na elektriku

Elektrobicykle využívajú energiu z bateriek, ktoré sa jednoducho nabíjajú elektrikou, ktorá je lacná v porovnaní s motocyklami.

2. Sú šetrné k životnému prostrediu

Jazdením na elektrobicykloch sa neprodukujú žiadne emisie alebo škodlivé látky, keďže využívajú pohon bateriek. Vďaka e-bikom je tiež menej zapchatých križovatiek, ktoré prispievajú k znečisťovaniu ovzdušia.

3. Pohodlie

Elektrobicykle môžete využívať takmer všade a v niektorých prípadoch sú omnoho rýchlejšie ako presun mestskou hromadnou dopravou.

4. Nespotíte sa

Pokiaľ nejazdíte na trailoch alebo nešliapete 40 kilometrov, ale využívate e-bike na presun v mestách, nemusíte sa obávať, že prídete do práce spotení. Vďaka motoru využívate omnoho menej energie ako na klasickom bicykli a do svojho cieľu tak prídete krásne voňaví.

5. Sú rýchle

V porovnaní s klasickými bicyklami sú elektrobicykle omnoho rýchlejšie. Jednoducho a bez veľkej námahy sa dostanete cez zápchu a nemusíte sa báť, že budete meškať.

6. Dlhšie vzdialenosti

Ak máte radi dlhé výjazdy, no nemáte na ne kondíciu, elektrobicykle vám pomôžu. E-biky umožňujú mnohím nešportovcom absolvovať dlhé vzdialenosti, ktoré by neboli schopní prejsť na klasickom bicykli.

7. Sú tiché

V porovnaní s hlučnými motorkami sú elektrobicykle veľmi tiché, a tak môžete jazdiť v tesnej blízkosti ľudí či v prírode bez toho, aby ste ich rušili nepríjemnými zvukmi.

8. Bez vodičáku

Keď si kúpite e-bike, nepotrebujete vodičák či poistku ako u áut a motocyklov. Jednoducho ho vezmete a jazdíte. Vďaka e-bikom môžete tiež rýchlo nadobudnúť veľa schopností a skillu na bicykli, ktoré môžete využívať na klasickom bicykli.

9. Sú bezpečné

Rýchlostný limit e-bikov z nich robí omnoho bezpečnejší prostriedok dopravy ako motocykle či autá. Je skutočne malá pravdepodobnosť, že by ste pri kolízii či páde na e-biku spôsobili sebe či iným vážnejšie zranenia.

10. Výborné na rehabilitáciu, tréning po zranení i pre starších

Elektrobicykle sú skvelou formou rehabilitácie či tréningu po zraneniach. Najmä pri rehabilitácii kolien je e-bike skvelý prostriedok, vďaka ktorému nenamáhate kolená do vysokej miery a zároveň ich posilňujete. O e-bikoch často mnohí vravia, že sú iba pre starších, a aj keď to nie je úplne pravda, faktom je, že pre starších ľudí su skvelou formou aktívneho oddychu, pri ktorom sa nenamáhajú, ale prinúti ich k pohybu.

Vaše komentáre

Aktuality

15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu