Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Sagan pripúšťa návrat k horskej cyklistike: Jazdci v pelotóne sú bez rešpektu, každý myslí iba na seba

"Niekedy je toho na mňa príliš veľa. Som vlastne rád, že mám kontrakt už iba na pár rokov, pretože si nedokážem predstaviť ďalších 15 rokov v tomto svete cyklistiky," hovorí Peter Sagan.
Martin Sarvaš

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Peter Sagan (@petosagan) on

V rozsiahlom rozhovore pre holandský časopis Fiets Peter Sagan vyjadril obavy a znepokojenie nad situáciou v profesionálnej cestnej cyklistike. Slovenský cyklista v tejto súvislosti dokonca naznačil, že po ukončení jeho kontraktu v roku 2021 by zmenil zameranie v cyklistike.

„Nie je to ako pred 15 rokmi, keď bol na čele Mario Cipollini. V tej dobe bol zvyčajne iba jeden jazdec kapitánom a vedúcim jazdcom celého pelotónu,“ povedal Sagan v rozhovore.

Každý rok sa to zhoršuje

„Dnes je už situácia iná. Jazdci v pelotóne sú bez rešpektu. Rešpekt z pelotónu jednoducho zmizol a každý myslí iba na seba.“

28-ročný trojnásobný majster sveta je známy pre svoju zábavnú a dobrú povahu, no napriek tomu má pocit, že v profi pelotóne čoraz silnie rivalita medzi stovkami cyklistov.

„V balíku mám zopár kamarátov, myslím tým skutočných kamarátov, s ktorými sa dokážeme zabaviť. Ale čo sa týka nedostatku rešpektu, zhoršuje sa to každým rokom. Niekedy je toho jednoducho už príliš veľa.“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Peter Sagan (@petosagan) on

Niekedy je toho na mňa už priveľa

Peter Sagan naznačil, že po skončení jeho momentálneho kontraktu s tímom Bora-Hansgrohe, kde momentálne zarába ročne okolo 6 miliónov eur, by mohol v roku 2021 skončiť s pretekaním v cestnej cyklistike.

„Niekedy je toho na mňa príliš veľa. Som vlastne rád, že to [kontrtakt] mám už iba na pár rokov, pretože si nedokážem predstaviť ďalších 15 rokov v tomto svete cyklistiky,“ povedal Peter Sagan.

Saganove slová potvrdil aj PR manažér tímu Bora-Hansgrohe Gabriele Uboldi, ktorý potvrdil, že budúcnosť po skončení jeho zmluvy je neurčitá: „Každá sezóna si vyžaduje od Petra veľa energie. Asi 85 percent rozhovorov, ktoré robí, ho nebavia. Momentálne Peter uvažuje iba nad jeho kontraktom.“

Zvažuje návrat na horský bicykel

„Keď sa mu skončia záväzky voči tímu, bude sa  rozhodovať, či sa vráti späť k horskej cyklistike alebo bude radšej pokračovať na ceste. Takže v každom prípade to nepôjde do cyklistickej penzie.“

Peter Sagan je juniorským majstrom sveta v horskej cyklistike z roku 2008 a na Olympijských hrách v Riu 2016 si zvolil namiesto cestnej cyklistiky práve horskú.

Veľký tlak médií i konkurencie v pelotóne prišiel na Petra Sagana po tom, čo vyhral tri roky po sebe majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike a v tej istej dobe okrem toho zvíťazil na pretekoch Okolo Flámska, Paríž-Roubaix, dvakrát vyhral zelený dres na Tour de France a na konte má ešte omnoho viac úspechov.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Peter Sagan (@petosagan) on

Duhový dres je bremeno, ale chce ho späť

„Dúhový dres so sebou priniesol aj mnoho práce navyše. A to nielen na pretekoch, pretože na moje koleso sa lepí každý aj tak. Predstavte si, že ste vždy posledný na raňajkách a vždy si sadáte na poslednú voľnú stoličku pri večeri. Ten tlak je skutočne veľký. Dúfam, že si v budúcej sezóne [2019] trochu oddýchnem,“ priznal Peter Sagan.

Napriek tomu, že je bol pre Sagana dúhový dres aj záťažou, tento rok by chcel pridať do svojích štatistík ďalšie výhry vrátane septembrových Majstrovstiev sveta v Yorkshire.

„Na moje tri výhry [majstra sveta] som veľmi hrdý a v Yorkshire urobím všetko preto, aby som získal dúhový dres opäť. Na Tour de France som na žltý dres príliš tučný, ale určite chcem získať ešte viac zelených dresov, dodal Slovák.

Aktuality

15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Zavrieť reklamu