Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Gripy

Test: Modelovateľné gripy TMR Imprint Pro

Navarte si extra vody na čaj a vymodelujte vlastné gripy.
bikeradar

Technológia bicyklov v posledných rokoch vystúpila do nových výšin. Po tom, ako inžinieri prekopali formované hliníkové rámy a následne karbónové, začali sa postupne vŕtať v komponentoch. Veľkosť kolies, tlmičov, šírka nábojov atď.

Rôzne malé a rýchlo pracujúce firmy sa snažia odtrhnúť si svoju časť a priniesť niečo nové a revolučné medzi komponenty. Jednou z nich je aj Britská firma TMR a ich gripy Imprint s ktorými prinášajú úplne nový pohľad na dôležitý kontaktný bod jazdca s bicyklom. Tvrdia o svojich gripoch, že ponúkajú 100 % kontakt ruky, lepšiu priľnavosť a znižujú únavu rúk (arm pump). A vraj sa dajú pretvarovať viackrát.

Uvariť, namočiť a schladiť.

Modelovanie gripov vyzerá jednoducho. Uvarte vodu, ponorte do nej gripy na 2 minúty, ponorte krátko do studenej, aby ste sa nepopálili, nasuňte na riadidlá a stlačte ich rukami tak ako pri jazdení. Potom ich nechajte vychladiť v studenej vode a je to.

Ja som sa snažil vyformovať gripy trikrát po sebe, no aj tak som nedosiahol tak dramatický výsledok, ako je vidno na stránke TMR. A stláčal som ich celou silou. Každopádne, hoci stopy mojich rúk neboli príliš hlboké, boli identické s tvarom mojich rúk a tie si na nich vždy našli rovnaké miesto.

Snažil som sa vytvarovať gripy trikrát po sebe, stláčaním najviac, ako sa dalo.
Na traile

Jazda s tými to gripmi je iná. Predmety, ktoré ma napádajú pri prirovnávaní k týmto gripom sú: ergonomická myš od počítaču, ortopedická obuv, vyformovaná guma na písacom pere. Niekto ich nevymení za nič, niekto iný ich nemôže vystáť.

Ak prechytíte, alebo uchopíte gripy inak, ako na určenom mieste, je to ako keď začnete písať na klávesnici, no zle umiestnite ruky a prvé slová čo napíšete sú úplný nonsens. Akonáhle však ruky zapadnú do svojho miesta zmocní sa vás úľava a skoro máte chuť vydať zo seba zvuky ako „mmmm“ alebo „aaah“.

Už pri prvej jazde je jasné, že podobné gripy len tak nenájdete.

Jazdil som na týchto gripoch bez rukavíc – tak ako som ich aj formoval a hoci boli mi prišli relatívne tvrdé, cítil som sa s nimi prirodzene a nemyslel na ne. Najväčší rozdiel a pevnosť úchopu bolo cítiť pri ťahaní za riadidlá pri skákaní a manuáloch. Jediná sťažnosť, ktorú by som voči nim mal, je nedostatočné vyformovanie pod dlaňou, kde by som ocenil ešte vypuklejší tvar.

Čo sa týka bolesti rúk a kŕčov v predlaktí, tie dostávam málokedy aj na klasických gripoch a nemal som možnosť jazdiť na naozaj dlhotrvajúcich zjazdoch, takže ich nemôžem porovnať.

Je dobré, že sú premodelovateľné pretože som ich pri inštalácii stlačil až príliš blízko kraju riadidiel.

Myslím, že ma čaká ďalšia sochárska lekcia, keďže nie som spokojný s polohou svojich rúk.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu