Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Technika jazdy

Návod: 7 tipov, ako (ne)jazdiť na valcoch

Dvojhodinová jazda na valcoch bez prestávky či možnosti voľnobehu je ekvivalentom troch hodín na ceste.
Martin Sarvaš

Valce sú skvelou a cenovo dostupnou pomôckou na udržiavanie kondičky počas zimných mesiacov.

Je to zariadenie, ktoré sa skladá z troch valcov – medzi zadné dva valce položíte zadné koleso a predné koleso je položené na prednom valci. Prostredný a predný valec sú sprevodované gumou, takže sa točí aj predné koleso.

Oproti trenažéru majú svoje výhody aj nevýhody, ale keď sa na nich naučíte jazdiť a nastavíte si rozumne tréningy, máte zaručené, že sa riadne zapotíte. Na valcoch musíte na rozdiel od trenažéru udržiavať rovnováhu a záťaž si volíte iba prostredníctvom prevodov na vašom bicykli.

„Dvojhodinová jazda na valcoch bez prestávky či možnosti voľnobehu je ekvivalentom troch hodín na cestem,“ povedal cyklistický tréner John Capelin.

Kúpte si ročné predplatné časopisov Biker a Cyklistika iba za 18,90€

1. Nastavenie

Aby vám bicykel správne zapasoval do valcov a aby sa vám dobre držala rovnováha, je potrebné správne nastaviť vzdialenosť valcov. Vzdialenosť zadných valcov je zväčša nastavená presne pre 28-palcové koleso.

Nastavujete hlavne vzdialenosť predného valca, ktorý by mal byť o kúsok pred oskou predného kolesa.

2. Umiestnenie

Umiestnite valce na pevnú, rovnú a hlavne nešmykľavú podlahu. Ak máte šmykľavú podlahu, môžete valce položiť na väčší kus koberca alebo karimatku. Pred jazdou sa uistite, že sú valce pevné a nešmýkajú sa na podklade.

V horšom prípade dopadnete na valcoch takto:

3. Pedále

Najzásadnejšou vecou pri jazde na valcoch je stabilita a udržiavanie rovnováhy. Pri prvej jazde na valcoch si radšej nedávajte SPD, premôžte svoje cestné ego a radšej sa učte na klasických pedáloch.

Keď sa postupne naučíte držať rovnováhu a reagovať na prípadné nahnutie počas jazdy, môžete nahodiť opäť SPD.

Ak ste veľmi šikovní, môžete nasadať na valce aj takto:

4. Do dverí

Pri prvej jazde je najlepšie možné umiestnenie do dverí, pretože ak začnete strácať rovnováhu na jednej či na druhej strane, vždy sa môžete oprieť o zárubňu a vyhnete sa pádu.

5. Jazda

Nasadnite na bicykel a oprite sa o stoličku, stenu či zárubňu dverí. Začnite pedálovať, riadidlá držte uvoľnene, snažte sa držať predné koleso rovno a pozerajte sa pred seba.

Čím intenzívnejšie pedálujete, tým väčšiu máte stabilitu, takže ak by ste mali pocit, že strácate rovnováhu, skúste iba trochu viac šliapnuť do pedálov.

Aj zosadať z valcov sa dá so štýlom:

6. Radenie a správny prevod

Voľba správneho prevodu je pre tréning na valcoch veľmi dôležitá. Na jazdu na malej píle môžete zabudnúť. Preraďte si vpredu na veľkú pílu a vzadu sa pohybujte na kazete na 4-5 najťažších prevodoch.

Snažte sa radiť čo najmenej, vždy si vyberte vhodný prevod a bicyklujte na ňom minimálne jednu minútu.

7. Čomu sa vyhnúť?

Ak ste začiatočník a chcete predísť pádom, umiestnite valce vždy vedľa niečoho, o čo sa môžete oprieť – ku stene, medzi dvere alebo si dajte vedľa valcov stoličku.

Nepozerajte sa pod seba, držte hlavu hore a pozerajte sa pred seba. Nedržte riadidlá strnulo, ale uvoľnene.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu