Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Návod: Ako správne vybrať veľkosť detského bicykla?

Jednoduchý sprievodca výberom správnej veľkosti kolies na bicykloch pre najmenšie deti i puberťákov. Od najmenších odrážadiel až po detské bicykle s 26-palcovými kolesami.
Biker

Vybrať si správnu veľkosť bicykla je jednou z najdôležitejších aspektov pri kúpe bicykla. A je to ešte dôležitejšie, pokiaľ ide o naše malé ratolesti, ktoré sa ešte iba učia jazdiť na bicykli.

Detské bicykle majú spravidla veľkosť rámu podmienú veľkosťou kolies, ktoré sa uvádzajú v palcoch („). Kolesá sa pohybujú od najmenších 12″ kolies, cez 14″, 16″, 18″, 20″, 24″ po 26“. 27,5-, 28- a 29-palcové kolesá sú určené pre dospelých.

Prečítajte si tiež

Ako vybrať správnu veľkosť kolies?

Pri výbere správnej veľkosti bicykla treba brať do úvahy v prvom rade výšku a vnútornú dĺžku nohy (od rozkroku po zem), podľa ktorých sa dá väčšinou stanoviť vhodná veľkosť.

Uvádzaná tabuľka je iba odporúčacia a vždy je ideálne bicykel vyskúšať predtým, než ho kúpite. V mnohých prípadoch majú výrobcovia uvádzané vlastné tabuľky pre odporúčané veľkosti bicyklov.

Vek Min. výška Min. dĺžka vnútornej strany nôh Veľkosť kolies bicykla
2+ 88cm 30cm 12″
3+ 98cm 38cm 14″
4+ 104cm 42cm 16″
5+ 112cm 46cm 18″
6+ 120cm 52cm 20″
8+ 127cm 57cm 24″
10+ 140cm 64cm 26″

Od odrážadiel až po skutočné bicykle

Tie najmenšie deti si môžu zvykať na bicykle už približne od 2 rokov na malých odrážadlách bez pedálov, na ktorých sa pohybujú odrážaním od zeme.

Ak chcete vaše deti naučiť bicyklovať čo najskôr, odrážadlá sú skvelé, pretože deti sa postupne naučia udržiavať rovnováhu, pretože na bicykloch so 14-palcovými kolesami už bývajú pedále. Aj keď si viete pomôcť bočnými prídavnými kolieskami, dieťa sa rýchlejšie naučí držať balans, ak už má skúsenosti z odrážadla.

S vekom postupne deti rastú a vo veku okolo 10 a viac rokov už môžu mať bicykle s 26-palcovými kolesami, ktoré boli pred pár rokmi štandardom aj na bicykloch pre dospelých.

Odrážadlá s 12″ kolesami sú skvelou voľbou pre deti od 2 rokov. Zvykajú si na nich na pohyb na bicykli i na udržiavanie rovnováhy.
Malý 5-ročný cyklista so svojim bicyklom so 14″ kolesami.
7-ročná Delia so svojim bicyklom s 20″ kolesami.
8-ročná Neva má na svojom Treku 24-palcové kolesá.
Caleb má 13 rokov a jeho Cannondale má 26-palcové kolesá.

Vaše komentáre

Aktuality

17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu