Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Návod: Ako správne vybrať veľkosť dámskeho cestného bicykla?

Poradíme vám, podľa čoho a ako si správne vybrať veľkosť cestného bicykla.
bikeradar
Návod: Ako správne vybrať veľkosť dámskeho cestného bicykla?

Foto: Coen van den Broek

Vybrať si správnu veľkosť bicykla je jednou z najdôležitejších aspektov pri kúpe bicykla. Ak si totiž zvolíte nesprávnu veľkosť, budete počas jazdy trpieť a verte nám, bude to bolieť. V prípade zlého výberu veľkosti cestného bicykla môžete trpieť bolesťami ramien, zápästí, chrbátu a najmä zadku.

Výrobcovia bicyklov väčšinou poskytujú svoje vlastné tabuľky a odporúčania pre svoje bicykle v závislosti od geometrie rámu, ktorá vie dosť zásadne ovplyvniť výber veľkosti.

Veľkosti cestných bicyklov sa uvádzajú väčšinou v klasických veľkostiach od najmenších XXS až po najväčšie XL. Okrem toho sa uvádzajú veľkosti tiež v centimetroch – od 44 cm až po 58 cm – ide o dĺžku sedlovej trubky.

Kúpte si ročné predplatné časopisov Biker a Cyklistika iba za 18,90€

Foto: Coen van den Broek
Ako vybrať správnu veľkosť?

Pri výbere správnej veľkosti bicykla treba brať do úvahy v prvom rade výšku, podľa ktorej sa dá väčšinou stanoviť rozmedzie dvoch veľkostí, ktoré by vám mali sedieť.

Veľkosti dámskych cestných bicyklov
Výška (cm)
Odporúčaná veľkosť rámu
Veľkosť rámu cm
147-155 XXS 44-46
155-160 XS 47-49
160-165 S 50-52
165-172 M 53-55
172-180 L 55-57
180+ XL 58+

Či vám ale bicykel skutočne sadne, zistíte, až keď si ho vyskúšate. Dvaja ľudia rovnakej výšky môžu mať totiž rôznu dĺžku nôh a rôzne preferencie na pohodlie. Ideálne teda je, keď si bicykel pred kúpou vyskúšate.

Direct sale značky ako Canyon, ktoré predávajú bicykle cez internet, poskytujú na svojom webe formulár, do ktorého vyplníte všetky potrebné údaje (výška, dĺžka nôh, rúk a pod.), systém údaje vyhodnotí a s najväčšou pravdepodobnosťou vám poradí správnu veľkosť.

Uvádzaná tabuľka je iba odporúčacia a ako sme už napísali, vždy je ideálne vyskúšať si bicykel predtým, než ho kúpite.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu