Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Návod: 5 tipov, ako sa správne obliecť v zime na bicykel

Ak vás zima, blato, dážď či sneh neodradili od jazdenia, máme pre vás zopár rád, ako sa správne obliecť, aby vám bolo na bicykli pohodlne.
Biker
Návod: 5 tipov, ako sa správne obliecť v zime na bicykel

Treba sa obliecť, aby ste nedopadli takto.

1. Vrstvenie

Viacero tenších vrstiev zahreje vždy lepšie ako jedna hrubá. Ľahšie sa tiež odoberajú, ak vám je príliš teplo. Už zo začiatku jesene sa hodí dobrá základná vrstva pod dres, ktorá zahreje, kým sa zahrejete samotnou jazdou. Pri jazde zase vie odviesť pot od tela a rýchlo vyschnúť, ak vás zastihne prehánka (či v prípade merino vlny vie zahriať aj vtedy, ak zvlhne).

2. Vetrovka

Keď prestane stačiť niečo pod dresom, je čas siahnuť po niečom na dres. Na jeseň je ideálna vetruvzdorná bunda alebo vesta, ktorá udrží teplo tam, kde ho potrebujete najviac, no je oveľa priedušnejšia ako plne vodoodolná bunda. Sú teda ideálne na chladné, no suché dni. Vetrovky sa dajú dobre zbaliť a sú ľahké, nezaberú preto v ruksaku veľa miesta.

3. Nohavice

Trojštvrťové alebo dlhé nohavice s vložkou sú ideálnou voľbou, na ktorú si môžete navliecť široké kraťasy. Tie by mohli byť vodoodolné najmä na zadnej strane, aby ste mali zadok v suchu, aj keď práve neprší, no zadné koleso rozstrekuje mláky. Ak sa chystáte aj do tých najhorších podmienok, zainvestujte do plne nepremokavých dlhých gatí a návlekov na tretry.

4. Okuliare

Ak aj cez leto jazdíte bez nich, do vlhka je dobré nasadiť si ich, keďže blato odfrknuté do očnej buľvy je nielen nepríjemné, ale aj nebezpečné. Na zimu sú vhodné najmä jemne sfarbené sklá, ktoré rozjasnia deň a zlepšia kontrast v zamračenom či hmlistom počasí. Blato z nich nedávajte dole rukami, aby ste ich nepoškriabali. Omyte ich radšej prúdom vody z fľašky.

5. Vodoodolná bunda

Do kvalitnej a naozaj vodoodolnej bundy sa oplatí zainvestovať napriek tomu, že to bude jedna z najdrahších vecí, aké si na seba kúpite. Zabudnite na lacné kondómy, v ktorých sa uvaríte tesne pred tým, ako sa utopíte. Vyberte si takú priedušnú bundu, akú si len môžete dovoliť.

Tip: Ak si nemôžte dovoliť novú bundu, skúste obnoviť vodoodpudivosť tej starej. Najlepšie sú špeciálne spreje, ktoré sa nastriekajú na povrch bundy.

Vráťte niečo trailom, na ktorých ste jazdili celé leto

Zima je ideálnym časom, keď sa dá postaviť niečo nové alebo sa dajú opraviť staré traily. Hlina spravidla nie je taká tvrdá, a ľahšie sa z nej tvarujú nové prekážky. Neexistuje lepší pocit, ako sa povoziť na traile, do ktorého ste investovali dlhé hodiny potu a driny.

Ak sa však rozhodnete pomôcť s údržbou už existujúcich trailov, vždy sa najprv opýtajte staviteľov. Mnohé oficiálne traily organizujú pravidelné brigády, na ktorých budete môcť priložiť ruku k dielu, spoznať nových ľudí aj sa najesť a napiť na opekačkách, ktoré trailbuilding pravidelne sprevádzajú.

Vaše komentáre

Aktuality

15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Zavrieť reklamu