Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Sedlá

Test: Sedlo Specialized Power Pro Elaston

Populárne sedlo Specialized Power dostalo vylepšenia pre väčšie pohodlie.
Hodnotenie: 4.5/5
179,90
bikeradar
Dnes model Power existuje už niekoľko rokov, vylepšená verzia s penovým materiálom Elaston je novým prírastkom do rodiny.

Verdikt: Tak blízko k dokonalému sedeniu, ako sa len na bicykli dá.

Plusy: Úžasné anatomické prvky a neuveriteľné pohodlie

Mínusy: Relatívne drahé, vzhľad vrchného poťahu.

Kúpte ak: Ste ešte stále nenašli svoje ideálne sedadlo pre všetky disciplíny cestnej cyklistiky, ktoré si vyžadujú komfort.

Posledné zlepšenia sedla Specialized Power prinášajú nový materiál Elaston, pridávajúc komfort presne tam kde ho potrebujete, pod sedacími kosťami. Jazdci cestných a horských disciplín považujú tento prídavok za dôvod, prečo sedlo kúpiť na rozdiel od minulosti, kedy tomu bývalo práve naopak.

Detaily Specialized Power Elaston
  • Materiál: Elaston + PLU pena
  • Veľkosti: 143mm, 155mm
  • Škrupina: FACT Carbon
  • Koľajnice: Hollow titanium
  • Určené pre: cestnú cyklistiku, cyklokros, gravel, časovky, triatlon
  • Váha: 231g
Vyzerá to ako nespočet malých vankúšikov a pravdupovediac, podľa pocitu pod mojim zadkom asi naozaj je.

Predtým, ako sa vrhneme do vysvetľovania špecifík Elastonu, zopakujeme si, čo spravilo sedlo Power tak populárnym.

Je to najmä kvôli netradičnému extra širokému výrezu v strede sedla. Iniciatíva pre vývoj tohto sedla prišla zo ženského tímu Lululemon.

Poznám ľudí, ktorý sa zmocnili tohto sedla počas testovania, alebo si ho sami kúpili a už ho z rúk nedali, skôr či neskôr ho montujú na každý testovaný bicykel. Sedlo si vybojovalo veľkú popularitu medzi obchodníkmi, profesionálnymi jazdcami aj zamestnancami médií.

Toto robí Power tak jedinečným – pomer šírky výrezu k celkovej šírke sedla.

Toto sedlo delí od mnohých ostatných viac, ako len unikátny tvar spredu dozadu a v priečnom priereze. A je to zložitejšie, ako len extra veľký výrez. To, čo vybudovalo takú popularitu medzi zadnicami je efektívna plocha sedenia – pomer plochy výrezu k celkovej ploche sedla. Znie to, akoby sa niekto vo vývojovom oddelení nudil? Pozitívna odozva však dokazuje, že výhody výrezu ušitého na mieru celkovej šírke sedla sú skutočné.

Rýchla história sediel s výrezom

Dr. Roger Minkow, ktorého Specialized najal, položil základ myšlienkového smeru Body Geometry. Spolupracoval s výskumníkmi a priniesol do vývoja sediel vedu vo forme merania toku krvi panvou a mapovania tlaku. Členovia jeho tímu pokračovali v práci a dnes väčšina značiek zaoberajúcich sa bike fittingom (Trek, SMP, Cobb, Selle Italia) adoptovala prvky, ktoré priniesol na trh. Najmä pozdĺžne výrezy v strede sedla vyvýšené plochy pre sedacie kosti. Ako proktológ, Minkow chcel ochrániť najmä vaskulárny a nervový systém, ktoré najviac trpeli. Vyvýšením miest, na ktorých spočívajú sedacie kosti, uľahčil mäkkému tkanivu v citlivých partiách.

Základ dizajnu sedla Power sedí na klinickom výskume a anatómii panvy.

Je evidentné, že ostatné značky nasledovali prácu Minkowa a Specialized adaptáciou týchto prvkov a rozšírením ponuky sediel vo viacerých šírkach. Rozchod sedacích kostí nie je univerzálna konštanta u celého ľudstva a pohybuje sa v typickom rozpätí 7 – 14cm v závislosti na pohlaví, veku a genetike.

Čo však bolo dlhodobo ignorované, je fakt, že so širšími kosťami pribúda aj plocha mäkkého tkaniva medzi nimi, preto je dôležité, aby šírka výrezu rástla spolu so sedlom. Nie som výrobný expert, no je vysoko pravdepodobné, že toto bolo práve z dôvodov šetrenia pri výrobe.

Power je produktom výskumu Dr. Rogera Minkowa v rámci Body Geometry.

Z úspechu Power je evidentné, že širší výrez oproti ostatným sedlám rovnakej šírky (minimálne v rámci produktov Specialized) je lepší pre pohodlie. Výsledkom je tiež počet ľudí, ktorí pri možnosti vybrať si akékoľvek sedlo, volia práve Power.

Tisíc vankúšov

Teraz, keď sme si ujasnili ideálnu platformu pre sedacie kosti a to citlivé medzi nimi, nie je vystavené žiadnym nepríjemným prekážkam, stále to znamená, že jazdci sedia na Power na dvoch relatívne malých miestach s koncentráciou väčšiny tlaku.

Preto bola častá výčitka od niektorých jazdcov práve izolovaný a koncentrovaný tlak. Viac čalúnenia na daných miestach by dočasne zlepšilo situáciu, pena sa však zvykne časom otlačiť, ak je zaťažená konštantne na tom samom bode a prestane plniť svoj účel. Pena je tiež negatívne ovplyvňovaná teplom, alebo zimou.

Vyzerá to ako tisíc malých poduštičiek a úprimne, presne taký pocit po nasadnutí mám.

Tu prichádza do hry magický materiál Elaston pripomínajúci penu, ktorý sa neotláča a jeho vlastnosti sú konštantné, bez ohľadu na teplotu. Aspoň tak nám bolo povedané.

Je to mierne rozprávkové prirovnanie, ale skutočne v porovnaní s inými sedlami mám pocit, že sa veziem na tisícich vankúšoch. Elaston spravil pre sedlo to, čo latex a prírodná guma pre matrace – revoolúciu.

Power Pro Elaston je obrovským plusom najme pre disciplínu gravel. Pokiaľ už nejaké sedlo Power máte a hľadáte ešte o krok väčší komfort, tento najnovší prídavok vás isto uspokojí.

Je to veľmi špecifický výrez, ale čo je dôležitejšie, je to veľmi špecifický pomer výrezu a celkovej šírky.
Najlepšie sedlo na svete?

Sedlo Power zmenilo spôsob akým sedím na bicykli na lepšie. Znížil som výšku riadidiel o 16mm a zdá sa mi, že generujem viac výkonu. Môžem viac stočiť panvu von a vystrieť sa bez toho, aby ma bolel rozkrok. Jediné nevýhody, ktoré vidím sú zvláštny vzhľad a absencia lacnejšieho modelu.

Vždy som prevracal oči nad jazdcami pripomínajúcimi pojazdné reklamy. Všetky farebné verzie, aj jednoduchá čierno-čierna – majú na sebe nápis Elaston. Chápem, že Specialized je pyšný na svoje úspechy a chce, aby sa o nich hovorilo, no v tejto cenovej kategórii ľudia očakávajú eleganciu a subtílnosť. Tento marketingový dizajn mi pripomína lacné heslá ako “gel” na produktoch o niekoľko tried lacnejších.

Očividne pyšný na svoj počin, dizajnéri Specialized zvolili nápis Elaston na poťahu sedla.

Moja druhá výčitka je cena. Power Elaston je momentálne k dispozícii len ako model Pro, čo zahŕňa karbónovú škrupinu a duté titánové koľajnice. A tieto doplnky sú drahé. Bolo by skvelé, ak by si pohodlie mohli vychutnať aj ľudia, ktorí považujú tieto exotické materiály za zbytočné alebo na ne nemajú peniaze.

Verím, že verzia Power Elaston s plastovou škrupinou a železnými koľajnicami by spravila toto sedlo, a tým aj značku Specialized, veľmi populárnou. Sú to práve začiatočníci, ktorých odrádza od tohto športu nepohodlie a oni takto drahé produkty nevyhľadávajú.

5 hviezdičiek by sa malo dávať perfektnému produktu. Hoci čo sa funkčnosti týka, sedlo Power je najbližšie dokonalosti, ako som kedy zažil. Cena a dizajn mi však prídu zbytočne arogantné, a preto u mňa Specialized pol bodu stráca. Nebyť toho, zaslúži si tých zriedkavých 5 hviezd.

Power Elaston nie je dokonalé, ale zatiaľ nič nebolo bližšie.

Vaše komentáre

Aktuality

17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu