Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Peter Sagan si po štvrtej etape udržal zelený dres

Skončil piaty. Švajčiar Fabian Cancellara aj naďalej lídrom 99. ročníka Tour de France.
Biker

Záverečný finiš pretekárov počas štvrtej etapy na prestížnych pretekoch Tour de France. Foto: SITA/AP


Autor: SITA

Nemec André Greipel predviedol svoje šprintérske kvality a v hromadnom špurte pelotónu sa stal víťazom 4. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Abbeville do Rouenu a merala 214,5 km; Peter Sagan finišoval na 5. priečke a udržal si zelený dres vedúceho muža bodovacej súťaže.

Cyklista tímu Lotto-Belisol Greipel si vybojoval druhý etapový triumf na Tour v kariére. V záverečnom špurte zdolal Taliana Alessandra Petacchiho a Holanďana Toma Veelersa.

Lídrom 99. ročníka zostal aj naďalej Švajčiar Fabian Cancellara, ktorý sa vo štvrtok oblečie 26-krát v kariére do žltého dresu.

Obhajca olympijského prvenstva v časovke vedie s náskokom 7 sekúnd pred Britom Bradleym Wigginsom a Francúzom Sylvainom Chavanelom.

Petrovi Saganovi patrí celková 15. priečka, Peter Velits, ktorý v stredu finišoval štrnásty, je na 54. mieste a Martin Velits zostal po 74. priečke v 4. etape na 100. pozícii.

Teším sa, že mi to vychádza aj v rovinatých etapách. Už teraz som spokojný, keďže som vyhral dve etapy. Zbieram dôležité body do súťaže o zelený dres, zisk ktorého je pre mňa hlavným cieľom. Dnes som skončil piaty a nestratil veľa bodov. Verím, že tak to bude pokračovať aj v ďalších etapách. Mám síce náskok v bodovacej súťaži, ale hromadné dojazdy sú hrozné a hrozia v nich pády. Verím, že sa im vyhnem,“ povedal pre Eurosport Peter Sagan.

Obrazom: Najkrajšie momenty zo štvrtej etapy na Tour de France

Etapa mala rovinatý charakter a očakávala sa šprintérska koncovka. Krátko po štarte unikol 54. muž výsledkovej listiny Jukija Araširo z Japonska, ku ktorému sa pridali Francúzi David Moncoutié a Anthony Delaplace.

Už na 16. km malo trio na pelotón náskok 8:40 min. Postupne sa rozdiel ustálil na osem minút. Pelotón išiel pokojne, za prvé tri hodiny bol rýchlostný priemer 37,6 km/h. S pribúdajúcimi kilometrami začala aktivita jazdcov stúpať a rozdiel medzi triom a hlavným balíkom sa znižoval.

Približne 45 km pred cieľom došlo v pelotóne k hromadnému pádu, do ktorého sa zaplietol aj jeden z favoritov Vincenzo Nibali. S pomocou tímových kolegov z Liquigasu sa mu podarilo vrátiť sa späť do pelotónu, na čele ktorého tvrdo pracovali jazdci RadioShacku, FDJ a Lotto-Belisol.

Video: Profil štvrtej etapy Tour de France


Oslava etapového víťazstva Nemca Andrea Greipela počas štvrtej etapy na prestížnych pretekoch Tour de France. Foto: SITA/AP

 

Únik tria sa skončil po vyše 200 km tesne pred cieľom a záverečných 8 km už išli všetci pokope. Šprintérske tímy pripravovali pozície pre svojich jazdcov.

V ochrannej zóne necelé 3 km pred cieľom prišlo k hromadnému pádu, v ktorom bol aj Brit Mark Cavendish. Jeden z favoritov na etapové prvenstvo tak nezasiahol do záverečného súboja.

V závere výborne pracoval tím Lotto-Belisol, ktorý dotiahol svojho lídra Greipela do víťazného konca.

Som veľmi šťastný, že sa mi podarilo vyhrať etapu. Dokázal som to vďaka tímu, kolegom z neho veľmi ďakujem. Ich podpora bola excelentná. V závere to bolo vypäté finále, opäť vládla v balíku nervozita. Snažili sme sa zostať vpredu, čo bolo dôležité,“ povedal v prvom televíznom rozhovore Greipel.

Výsledky – Tour de France:

4. etapa (Abbeville – Rouen, 214,5 km): 1. André Greipel (Nem.) Lotto Belisol 5:18:32 h, 2. Alessandro Petacchi (Tal.) Lampre – ISD, 3. Tom Veelers (Hol.) Argos-Shimano, 4. Matthew Harley Goss (Aus.) Orica GreenEdge, 5. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale, 6. Jonathan Cantwell (Aus.) Saxo Bank-Tinkoff Bank, 7. Daryl Impey (JAR) Orica GreenEdge, 8. Kris Boeckmans (Belg.) Vacansoleil-DCM, 9. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky, 10. Ruben Perez Moreňo (Šp.) Euskaltel-Euskadi, … 14. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step, 74. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep všetci čas ako víťaz

Poradie po 4. etape: 1. Fabian Cancellara (Švaj.) RadioShack-Nissan 20:04:02 h, 2. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky Procycling +7 s, 3. Sylvain Chavanel (Fr.) Omega Pharma-QuickStep +7, 4. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +10, 5. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky +11, 6. Denis Meňšov (Rus.) Kaťuša +13, 7. Cadel Evans (Aus.) BMC Racing +17, 8. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +18, 9. Ryder Hesjedal (Kan.) Garmin-Sharp +18, 10. Andreas Klöden (Nem.) RadioShack-Nissan +19, … 15. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +23, 54. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +2:09 min, 100. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +7:05.

Súťaž aktivity: 1. Peter Sagan (SR) 147 bodov, 2. Matthew Goss (Aus.) 92, 3. André Greipel (Nem.) 87, … 11. Peter Velits (SR) 36
 

Zdroj: http://www.webnoviny.sk/sport/peter-sagan-si-po-stvrtej-etape-udrzal/516696-clanok.html?from=section_top_articles

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu