Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Ôsmu etapu vyhral Francúz Pinot, Peter Sagan oddychoval

Z tria Slovákov prišiel v nedeľu do cieľa najlepšie Peter Velits, Peter Sagan aj naďalej lídrom súťaže aktivity.
Biker

Francúzsky jazdec Thibaut Pinot sa teší z triumfu na ôsmej etape Tour de France. Foto: SITA/AP

 

Francúz Thibaut Pinot z tímu FDJ-BigMat sa stal víťazom 8. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Belfortu do Porrentruy a merala 157,5 km.

Lídrom 99. ročníka a držiteľom žltého trička zostal aj naďalej Brit Bradley Wiggins, Slovák Peter Sagan si udržal zelený dres najlepšieho muža bodovacej súťaže.

Pinot sa presadil vďaka aktivite v závere etapy, do cieľa prišiel s náskokom 26 sekúnd pred Austrálčanom Cadelom Evansom a krajanom Tonym Gallopinom.

Hneď za vedúcou trojkou skončil Bradley Wiggins.

„Boli to najdlhšie kilometre môjho života. Keď som videl, že je do cieľa ešte 10 km a ďalšia skupina sa nebezpečne približovala, začal som byť nepokojný. Snažil som sa ísť až do cieľa naplno a napokon sa to oplatilo. V pondelok budem mať určite ťažké nohy. Nemám na Tour žiadne ciele, idem deň za dňom,“ povedal v prvom televíznom rozhovore po etape Pinot.

Obrazom: Najkrajšie momenty ôsmej etapy Tour de France

 
 
V celkovom poradí sa na čele nič nemenilo, favoriti sa strážili a nedovolili si navzájom získať výraznejší odstup. Wiggins vedie po ôsmich etapách s náskokom 10 sekúnd pred Evansom, tretí je Vincenzo Nibali s odstupom 16 sekúnd. Z tria Slovákov prišiel do cieľa v nedeľu najlepšie Peter Velits na 28. priečke s odstupom 2:21 min na Pinota a celkovo sa posunul na 27. pozíciu.

Peter Sagan dlho pracoval pre Nibaliho, v závere už šetril sily a po 55. mieste mu celkovo patrí 40. pozícia. Peter Velits prišiel do cieľa na 134. mieste a celkovo je 87. Od úvodu ďalšej horskej previerky pelotónu bolo v pelotóne živo. O nástupy a pokusy o úniky nebola núdza, v jednom z nich bol aj Peter Velits. Favoriti však situáciu strážili a dlho nenechávali nikoho újsť.

Tím Sky bránil žltý dres Bradleyho Wigginsa a postupne odrážal v relatívne krátkej, ale náročnej etape jednotlivé ataky.

 
V druhej polovici nedeľňajšieho putovania sa do čela dostala dvojica Jeremy Roy a Fredrik Kessiakof, ktorá si na Wigginsovu skupinu utvorila vyše trojminútový náskok. O víťazovi etapy rozhodovali záverečné dve stúpania.

Kessiakof to v nich skúšal sólovo, vtedy však začal na čele pelotónu pracovať tím Liquigas. Na Petrovi Saganovi bolo vidieť, že obetuje sily pre Vicenza Nibaliho. Kessiakofovo sólo sa skončilo asi 700 m pred poslednou horskou prémiou približne 17 km pred cieľom, keď ho predstihol Pinot. Za ním v zjazde a po relatívnej rovine sa bojovalo o ďalšie umiestnenia. Nibaliho pokus o atak v zjazde nevyšiel.

 
Video: Profil ôsmej etapy Tour de France
 

Výsledky – Tour de France 2012:
8. etapa (Belfort – Porrentruy, 157,5 km): 1. Thibaut Pinot (Fr.) FDJ-Big Mat 3:56:10 h, 2. Cadel Evans (Aus.) BMC Racing, 3. Tony Gallopin (Fr.) RadioShack-Nissan, 4. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky, 5. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale, 6. Jürgen Van Den Broeck (Belg.) Lotto Belisol, 7. Christopher Froome (V. Brit.) Sky, 8. Denis Meňšov (Rus.) Kaťuša, 9. Haimar Zubeldia (Šp.) RadioShack-Nissan všetci +26 s, 10. Fränk Schleck (Lux.) RadioShack-Nissan +30, … 28. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +2:21, 55. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +4:58, 134. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +16:41

Poradie po 8. etape: 1. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky 38:17:56 h, 2. Cadel Evans (Aus.) BMC Racing +10 s, 3. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +16, 4. Denis Meňšov (Rus.) Kaťuša +54, 5. Haimar Zubeldia (Šp.) RadioShack-Nissan +59, 6. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +1:32, 7. Maxime Monfort (Belg.) RadioShack-Nissan +2:08, 8. Jürgen van den Broeck (Belg.) Lotto-Belisol +2:11, 9. Nicolas Roche (Ír.) AG2R La Mondiale +2:21, 10. Rein Taaramae (Est.) Cofidis, Le Crédit en Ligne +2:27, … 27. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +6:45, 40. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +16:43, 87. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +31:11

Súťaž aktivity: 1. Peter Sagan (SR) 217 bodov, 2. Matthew Goss (Aus.) 185, 3. André Greipel (Nem.) 172, … 22. Peter Velits 36, 77. Martin Velits (obaja SR) 10

 

Aktuality

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

10:32 Trek predstavil šesť nových plášťov pre XC, trail a gravel.

Každý plášť nesie meno ikonického miesta, ktoré svojím charakterom zodpovedá jeho určeniu – Girona, Betasso, Vallnord, Sainte-Anne, Montrose a Gunnison.

Zavrieť reklamu