Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Focus 2013: Naživo z Nemecka

Firma Derby Cycle zastupujúca značky Kalkhoff, Raleigh, Univega, Rixe, Cervélo, a najmä Focus nás pozvala na každoročnú výstavu Bike Expo do svojich priestorov v Cloppenburgu. Počas trojdňového eventu sa v dvoch veľkých halách a ešte väčších vonkajších priestoroch prestriedalo až 4800 dealerov a novinárov, a preto by sa patrilo dať vám medzi prvými vedieť, čo si na rok 2013 pripravila najväčšia značka v ponuke nemeckého giganta. Tu sú novinky z Cloppenburgu...
Biker

Jarifa

Je fajn vidieť firmu, ktorá si za svojimi produktami plne stojí a taký je aj prípad Focusu v prípade nových MTB elektrobikov Jarifa a Jarifa 29R. Zamestnanci o nich rozprávajú s veľkou hrdosťou, a podľa informácií, ktoré sme dostali, právom.



Nechceme sa dostať do polemizovania o tom, či motory patria do sveta mountainbikov, či bikov všeobecne. Keď už však niečo vyrábať, tak aspoň poriadne, a to sa, zdá sa, darí v prípade modelov Jarifa celkom dobre. Hmotnostne sú na tom topmodely z oboch veľkostí kolies (na elektrobiky) celkom dobre – Jarifa Premium a Jarifa 29R Premium sa s menšou, 11Ah kapacitou batérie, (v ponuke je aj 15Ah verzia) zmestia pod 20 kíl. Nižšie modely sú s prehľadom pod 21 kíl.


Namiesto motora Bionic, ktorý používali biky Focus doteraz, je tu novinka s názvom Xion, ktorý ponúka plynulejší chod a väčšiu odolnosť voči tepolote. Pre Focus ho vyrába firma nemecká firma Alber, ktorá je známa svojou dlhoročnou praxou vo výrobe elektrických invalidných vozíkov.


Časťou čisto vyzerajúceho systému pohonu je aj TFT displej, s mini-USB portom, ktorý sa navyše dá jednoducho odnímať od špeciálne prispôsobeného predstavca. To využijete nielen pri napájaní displeja, ale aj pri prípadnom parkovaní biku pred obchodom, kde budú mať nenechavci aspoň o dôvod menej babrať sa vám s bikom.



Raven 650B

Väčšie než 26, menšie než 29. Stále viac firiem naskakuje na vlak s názvom 650B, a Focus na ňom určite nechcel vo vlastnom záujme chýbať.


Odpoveďou na „strednú cestu“ kolies, teda rozmer 27,5 palca je upravený XC hardtail Raven s takmer identickou konštrukciou s obľúbeným modelom pre pretekárov od Focusu, do ktorého sa stredne veľké kolesá pekne zmestia.


V ponuke je zatiaľ len v plnom karbóne. Čoskoro však môžete očakávať aj hliníkovú, a tým pádom aj lacnejšiu, verziu rámu. Odporúčaná predajná cena tohto karbónového je stanovená na 2699€.



Big Bud

Ďalším bikom, ktorý odpovedá na výzvy trhu, je nový Focus Big Bud.


120-milimetrový trailový fullík doteraz v ponuke Focusu chýbal, a preto je predstavenie modelu zo v súčasnosti veľmi obľúbenej kategórie mountainbikov len rozumným krokom.


Hydroformovaný rám má vzadu systém prepákovaného jednočapu a v ponuke je v troch úrovniach výbavy v cenovom rozpätí 1799-2599€, čo opäť dokazuje aké príjemné ceny si Focus dokázal udržať.


Teleskopické sedlovky sa v roku 2013 objavujú na viacerých Focusoch. Big Bud 1.0 dostal RockShox Reverb, nižší model 2.0 má v sedlovej trubke zasunutého nováčika na trhu teleskopických sedloviek – Chrankborthers Kronolog, a pri najlacnejšom modeli 3.0 si budete musieť vystačiť s klasickou.



Donna

Rad dámskych bikov od nemeckého značky nesie spoločný názov Donna a v nemalej ponuke sa nachádzajú ako hardtaily, tak (odteraz) aj celoodpružené biky.


Novinkou teda je celoodpružený model Donna FS v ponuke v dvoch úrovniach výbavy.


Konštrukciou je v podstate rovnaký ako väčšina ostatných Focusov, a tak má zdvih 120 milimetrov aj tu na starosti prepákovaný jednočap. Zadná oska 142×12-milimetrov a kónická hlavovka sú samozrejmosťou, ako aj upravená geometria pre dievčatá.


Na vyššom modeli, ktorý stojí 1999€, nájdete aj celoodpruženú sedlovku a uzamykateľné odpruženie vpredu aj vzadu.


Ak máte doma malú slečnu, ktorá by chcela Focusa (čítajte ružový bicykel), Focus v budúcej sezóne vyhovie aj jej. Novinkou v ponuke je aj 20-palcová Donna pre tie najmenšie riderky.



Super Bud 29R

100-milimetrový maratónový bike Super Bud nie je v ponuke Focusu žiadnym nováčikom. Novou v hre je však jeho 29-palcová verzia, Super Bud 29R.


Narozdiel od svojho štvorčapového staršieho brata s 26-palcovými kolesami má 29-palcák systém prepákovaného jednočapu. Predný rámový trojuholník s kónickou hlavou je však takmer totožný.


V ponuke sú hneď štyri úrovne výbavy s cenami pohybujúcimi sa medzi 1699 a 2999€. Na dvoch vyšších dostanete aj teleskopické sedlovky, ktoré nebývajú na 100-miliemtrových 29-eroch štandardom, no rozhodne sa za ne neurazíte, všakže?
 


Malých kozmetických úprav sa dočkalo viacero Focusov, a preto si určite nezabudnite preklikať celú galériu, kde nájdete ešte oveľa viac bikov z Expa v Cloppenburgu. (Mimochodom, všimnite si ako pekne sú prakticky všetky biky farebne zladené. Tomu sa hovorí korporátny dizajn!) A skoro by sme zabudli… na všetky karbónové rámy platí 6-ročná záruka.



 

Aktuality

12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

10:42 FMBA, Crankworx a jazdci sa dohodli na spoločných podmienkach ako zachovať najvyššiu úroveň slopestyle pretekov.

Po tom čo elitní slopestyle jazdci nenastúpili do pretekov v rámci Crankworx Rotorua sa začalo rokovať o tom, ako najvyššiu úroveň zachovať. Jazdci boli frustrovaní z podmienok, za ktorých ďalej neboli ochotní zúčastňovať sa pretekov.

Včera 16:28 Peter Sagan sa z Brazílie vrátil naspäť do Európy (+galéria).

Peter Sagan bol so svojím tímom Specialized Factory Racing na úvodnom kole Svetového pohára v horskej cyklistike v brazílskej Mairiporã. Vzhľadom na svoju formu a predchádzajúce zdravotné problémy sa rozhodol v pretekoch neštartovať. Nenastúpi ani do druhého kola svetového pohára, ktoré sa uskutoční už tento víkend, taktiež v Brazílii.

Včera 10:37 Dusty Days v Kálnici s účasťou svetových jazdcov!

V kálnickom bikeparku to bude v najbližších dňoch žiť a to poriadne. Uskutoční sa totoiž freeride akcia s názvom Dusty Days, na ktorú sú pozvaní tí najlepší svetoví jazdci!

15.04.2024 Video: Victor Koretzky sa po pretekoch v XCC pustil do tímového kolegu Vidaurre Kossmanna.

Pretekári tímu Specialized Factory Racing si mali po pretekoch v Short Tracku čo vysvetľovať. Úspešnejší z tejto dvojice Martin Vidaurre Kossmann skončil v sobotu na treťom mieste a Victor Koretzky obsadil 4. pozíciu, s ktorou očividne nebol spokojný.

Zavrieť reklamu