Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Tlačové správy

Bicykel prispôsobený na jazdu po meste

Zabudovaný počítač s GPS, kolesá so zosilneným plášťom a odľahčený hliníkový rám. Bicykel bratislavského bikesharingu Slovnaft BAjk je prispôsobený na jazdu v meste.
Biker

Od septembra sa môžu po Bratislave bicyklom presúvať aj ľudia, ktorí tento rýchly a ekologický dopravný prostriedok nevlastnia alebo ho nepoužívajú pre ťažkosti s jeho parkovaním. Spoločný projekt hlavného mesta a spoločnosti Slovnaft prinesie do ulíc Bratislavy stovky zdieľaných bicyklov vyrobených špeciálne na jazdu po meste.

Dôraz najmä na pohodlie

Hlavný dôraz pri návrhu a výrobe bicyklov Slovnaft BAjk sa kládol na komfort užívateľa. Ľudia v meste nie sú oblečení v športovom a bicyklovanie pre nich nie je výkonnostný šport. Potrebujú bicykel, ktorý bude jednoduchý na ovládanie a zároveň ľahko dostupný. Aj z tohto dôvodu sú bicykle Slovnaft BAjk iné ako tie klasické.

Rám bicykla je síce robustný, ale vyrobený z hliníka, vďaka ktorému dosahuje hmotnosť bicykla okolo 15 kilogramov. Trojstupňové radenie umožňuje ľahko šliapať aj do kopca a vstavané dynamo v náboji kolesa zabezpečí rozsvietenie svetiel. Ak by ste náhodou dostali defekt, nemusíte bicykel tlačiť na najbližšiu dokovaciu stanicu. Vďaka kolesám so zosilneným plášťom prejdete bez problémov k najbližšej stanici.

Okrem toho má každý bicykel zabudovaný počítač s GPS. Medzi riadidlami je klávesnica na zadávanie PIN kódu, ktorým sa bicykel odblokuje, a nižšie je displej, ktorý signalizuje momentálny stav bicykla. Taktiež tu môžete sledovať, ako dlho máte už bicykel požičaný.

Bicykel Slovnaft BAjk má nastaviteľné sedadlo, zvonček a košík na prepravu kabelky, ruksaku, notebooku či čohokoľvek iného, čo máte pri sebe.

Jazda za symbolickú cenu

Bratislavský bikesharing sa spustil počas prvého septembrového víkendu. Služba bude v prvých mesiacoch k dispozícii za symbolické euro. V tejto sume je zahrnutý neobmedzený počet jázd v trvaní do 30 minút. Jediné, čo je treba urobiť, je zaregistrovať sa na stránke www.slovnaftbajk.sk a uhradiť 1 euro, ktoré je zároveň kreditom na úhradu jázd nad pol hodinu. Do SMS a e-mailom dostanete PIN kód, ktorým si BAjk vždy požičiate.

Na krátke jazdy po meste je 30 minút úplne postačujúcich. Ak si výlet na bicykli predĺžite, za každých ukončených 6 minút sa vám z kreditu jedného eura odráta 12 centov. Super tipom je, aby ste svoj BAjk po 30 minútach uzamkli do dokovacej stanice a keď ho opäť odomknete, máte ďalších 30 minút zadarmo. Týmto spôsobom môžete jazdiť po meste zadarmo prakticky neobmedzene.

Mesto plné BAjkov

Po spustení bikesharingu bude v Bratislave k dispozícii 550 smart bicyklov na 71 dokovacích staniciach v štyroch mestských častiach – Staré Mesto, Nové Mesto, Ružinov a Petržalka. Počet bicyklov aj dokovacích staníc sa bude ďalej zvyšovať.

Miesta, na ktorých si môžete Slovnaft BAjk požičať, boli vybrané tak, aby boli prepojené s mestskou hromadnou dopravou a najbližšími cyklotrasami. Ak sa náhodou v meste ocitnete v zápche, je veľmi pravdepodobné, že v blízkosti zastávky nájdete Slovnaft BAjk, ktorý môžete použiť na rýchlejší presun a obísť hustú premávku. Vzdialenosť medzi dokovacími stanicami je približne 300 až 500 metrov, čiže aj v prípade plnej stanice môžete uzamknúť bicykel o niekoľko metrov ďalej na inej stanici.

„Bikesharingom sa Bratislava zaradí k viac ako 30 európskym krajinám, kde je táto služba zavedená. Zdieľanie bicyklov je ekologické, rýchle, zábavné a navyše tvorí v meste dobrú alternatívu k individuálnej automobilovej doprave. Verím, že si Slovnaft BAjk nájde v Bratislave čo najviac priaznivcov a užívateľov,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Nová služba od Slovnaftu

Slovnaft BAjk je nová forma verejnej dopravy v Bratislave, ktorú bude prevádzkovať Slovnaft. Pre rafinérsku spoločnosť ide na Slovensku o nový segment podnikania, skúsenosti so zdieľanou prepravou ale má z Budapešti, kde sa na prevádzke bikesharingu a od tohto roka aj carsharingu podieľa jej materská spoločnosť MOL. Spoločným cieľom oboch firiem je ponúknuť zákazníkom inovatívne služby mimo svojich tradičných produktov.

 www.slovnaftbajk.sk

 

 

Vaše komentáre

Aktuality

17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu