Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

UCI stanovila limity pre výšku ponožiek. Pozrite si, aké ponožky budú v pelotóne zakázané

Lebo toto je ten najvážnejší problém v cestnej cyklistike. Doping už vyšiel z módy.
Martin Sarvaš
UCI stanovila limity pre výšku ponožiek. Pozrite si, aké ponožky budú v pelotóne zakázané

Peter Sagan na tejto fotke spĺňa ponožkové normy UCI.

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) stanovila pre budúci rok nie úplne presné limity pre dĺžku ponožiek cestných cyklistov na pretekoch.

Keďže sa blíži nový rok a s ním aj nová cyklistická sezóna 2019, prichádzajú aj posledné zmeny v pravidlách. Novinky v budúcej sezóne zahŕňajú zmenu v pravidlách tímových časoviek, v bodovaní do svetového rebríčka UCI a poslednou je stanovenie výšky ponožiek.

Určovať pravidlami jazdcom výšku ponožiek je síce trochu zvrátené, ale v cestných pravidlách UCI by ste našli viacero podobných bizarností.

Bývalý profesionálny cestný cyklista, pretekár a momentálne manažér tímu EF Education First–Drapac Cannondale Jonathan Vaughters napísal s irónoiu na Twitteri: „Vďaka bohu, že sa UCI venuje na tie skutočne dôležité problémy.“

Presné znenie pravidla pre výšku ponožiek

„Ponožky a návleky na topánky nesmú byť vyššie ako výška definovaná ako polovičná vzdialenosť medzi stredným laterálnym malleolusom a stredom hlavy fibule.“

Chápete, nie? Nevadí, ani my.

Aby sme to teda vysvetlili aj normálnym ľuďom, fibula je koleno a malleolus je členok. Takže ponožky alebo návleky by nemali byť vyššie ako stred medzi kolenom a členom. Ešte jednoduchšie – ponožky nesmú (!) byť vyššie ako približne v strede holene.

Našťastie UCI dodala k tomuto veľmi dôležitému a užitočnému pravidlu aj krásnu ilustráciu znázorňujúcu maximálnu výšku ponožiek cestných cyklistov na pretekoch.

 

Čo ak budú vyššie?

Aké postihnutie nastane, ak si vytiahne pretekár ponožky nad stanovený limit bohužiaľ nevieme. Podľa nového pravidla by mali byť zakázané ponožky, ktoré budú (približne) vyššie ako stred vašej holene.

UCI totiž k pravidlu nestanovila žiadne bližšie informácie, ako sa chystá toto pravidlo od jazdcov „vymáhať“ a ako im chce merať vzdialenosť medzi laterálnym malleolusom a stredom hlavy fibule.

V pravidle tiež nie je stanovené, akú pokutu alebo aké postihnutie čaká jazdca ak pravidlo poruší.

Páni v UCI, na toto ste zabudli

Organizácia však zabudla na stanovenie minimálnej výšky ponožiek.

A to znamená jediné. Niektorí jazdci sa určite dopustia cyklo-módneho trestného činu najvyššej kategórie – mať oblečené ponožky, ktoré sú prikrátke či ani nie sú vidno z tretry. V tomto prípade by sa mala UCI skutočne zamyslieť nad trestom.

Kedysi existovalo, vyradili ho

UCI už kedysi zaviedlo podobné regulácie na výšku ponožiek, avšak pred pár rokmi sa z knihy pravidiel vytratilo.

Nové pravidlo tiež zahŕňa aj definíciu oblečenia pretekárov. Oblečenie nesmie meniť morfológiu (tvar) jazdca a pravidlo tiež vyraďuje akékoľvek ne-základné oblečenie alebo príslušenstvo, ktoré neslúži na ochranu.

Hrúbka oblečenia je tiež limitovaná týmto pravidlom na 1 mm a taktiež nesmie obsahovať žiadne podporné prvky a túhé časti.

Vaše komentáre

Aktuality

17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu