Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Pozrite si, na akých bicykloch budú jazdiť pretekári WorldTour v sezóne 2019

Štyri z 18 profesionálnych cestných tímov WorldTour menia sponzora pre bicykle. Toto sú rámy, radenie, kolesá a doplnky, ktoré budú jazdiť v budúcej tí najlepší cestní cyklisti na svete.
bikeradar

V uplynulej sezóne 2018 sme videli, že jazdci z tímov WorldTour zostali pri značkách bicyklov, na ktorých jazdili aj v roku 2017. Pre budúci rok sa situácia zmenila a takmer až štvrtina z 18 svetových top cestných tímov prechádza k inej značke bicyklov. V pelotóne uvidíme tiež v roku 2019 aj belgického výrobcu, ktorý sa vracia do WorldTour prvýkrát od roku 2011.

Tím BMC Racig sa zmenil na CCC Team a prechádza od značky BMC na Giant. Jazdci tímu Sunweb budú jazdiť na bicykloch Cervélo, doteraz mali Gianty a tím Dimesion Data skončil s Cervélom a podpísal zmluvu s BMC.

Tím AG2R La Mondiale po dvoch rokoch skončil spoluprácu so značkou Factor a francúzsky tím bude jazdiť na bicykloch Eddy Merckx. Belgická značka sa tak dostane späť do pelotónu WorldTour po prvýkrat od roku 2011, kedy Specialized vykúpil kontrakt tímu Quick-Step Floors, ktorý dovtedy jazdil na spomínaných belgických bicykloch.

Zo všetkých 18 cestných WorldTour tímov budú v roku 2019 jazdci štyroch z nich na nových bicykloch.

Tím slovenského pretekára Petra Sagana Bora-Hansgrohe zostáva pri značke Specialized. Sagan bude uričte jazdiť väčšinu sezóny na modeli Venge, prípadne Tarmac. Rám, ktorý jazdil na Tour de France sa asi nezmení, avšak zmena dizajnu v budúcom roku je dosť pravdepodobná.

Belgické bicykle tímu AG2R La Mondiale – Merckx 525.
Nové bicykle, nové komponenty

Cestná sezóna 2018 by sa dala nazvať „aero“ sezónou. Specialized, Trek, Cannondale, BMC, Cervélo a tiež Ridley prišli s úplne novými alebo minimálne vylepšenými aero modelmi.

Okrem toho prišla aj zaujímavá inovácia radenia z dielne Campagnolo – prešli z 11- na 12-rýchlostné sady a aj keď 12-speedy vydalo Campi už v apríli tohto roka, sponzorovaní pretekári ich ešte na bicykloch nemali a budú ich jazdiť asi až v budúcej sezóne.

Celý tím LottoNL-Jumbo preteká na Bianchi Oltre XR4 s rovnakou špecifikáciou.
Rámy, radenie, kolesá a doplnky tímov WorldTour pre rok 2019
Tím Rám Radenie Kolesá Doplnky
AG2R La Mondiale Eddy Merckx Bikes TBC Mavic Deda Elementi
Astana Pro Team Argon 18 TBC TBC TBC
Bahrain-Merida Merida Shimano/SRM Fulcrum FSA/Vision
Bora-Hansgrohe Specialized Shimano Roval Specialized/PRO
CCC Team Giant TBC TBC TBC
Dimension Data BMC TBC TBC TBC
EF Pro Cycling Cannondale TBC TBC TBC
Groupama-FDJ Lapierre Shimano Shimano PRO
Katusha-Alpecin Canyon SRAM Zipp Canyon
Team Jumbo Bianchi Shimano Shimano FSA/Vision
Lotto Soudal Ridley Campagnolo Campagnolo Deda Elementi
Mitchelton-Scott Scott Shimano Shimano Syncros
Movistar Team Canyon Campagnolo Campagnolo Canyon
Deceuninck Quick-Step Specialized Shimano Roval Specialized/PRO
Team Sky Pinarello Shimano Shimano MOST
Team Sunweb Cervélo Shimano Shimano PRO
Trek Segafredo Trek TBC Bontrager Bontrager
UAE Team Emirates Colnago Campagnolo Campagnolo Deda Elementi
12-speed bude nový 11-speed

Po viacerých rokoch, počas ktorých pretekári jazdili a výrobcovia vyvíjali 11-rýchlostné sady radenia, prišiel v apríli taliansky výrobca Campagnolo ako prvý s cestnou 12-rýchlostnou sadou.

12-rýchlostnú bezdrôtovú sadu SRAM Red eTap už testovali v novembri pretekári na japonských pretekoch Saitama Tour de France Criterium. Aj keď u SRAM-u ide o takúto technológiu po prvýkrát v cestnej cyklistike, výrobca má dostatok skúseností s 12-rýchlostným radením z horskej cyklistiky.

A keďže dvaja z troch najväčších výrobcov radenia už ukázali, že 12-speedy by chceli čoskoro nahradiť 11-tky, nebolo by vôbec prekvapujúce, keby v dohľadnej dobe Shimano taktiež pridalo jeden pastorok na svoje kazety. A pravdepodobne je to iba otázkou času.

Trek Madone Disc Johna Degenkolba.
Aero, aero, aero

Sezóna 2018 priniesla mnoho nových cestných aero rámov – Specialized, Trek, BMC, Cannondale a Ridley, pričom model Argon 18’s Nitrogen pridal na svoj rám diskové brzdy.

Každý z uvedených výrobcov má buď iba rám s diskovými brzdami alebo má minimálne modelovú variantu s diskami. Okrem toho, ako inak, keďže v cestnej cyklistike ‚aero je všetko‘, nové aero rámy sú samozrejme ľahšie, aerodynamickejšie a rýchlejšie.

Už sú preč tie dni, keď pretekárske aero bicykle mali 9 kg. Vincenzo Nibali z tímu Bahrain-Merida odjazdil väčšinu etáp Tour de France na aero ráme Merida Reacto a na svojom bicykli tiež vyhral preteky Milan-San Remo. Nibaliho mechanik hovorí, že jeho bicykel sa veľmi blíži limitu, ktorý stanovuje UCI na spodnú hodnotu 6,8 kg.

Vaše komentáre

Aktuality

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Včera 17:03 Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx.

„V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.

Zavrieť reklamu