Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Technika jazdy

Návod: 6 tipov, ako zvládnuť technický a strmý výšľap

Ak sa dostanete do správnej jazdeckej pozície hneď na začiatku, technické výšľapy zvládnete s prstom v nose.
Biker
Návod: 6 tipov, ako zvládnuť technický a strmý výšľap
1. Zvoľte si prevod

Zaraďte si taký prevod, ktorý vám umožní udržať si ideálnu kadenciu. Nepoužívajte za každých okolností najľahší prevod – krútiť síce budete, no absolútne neefektívne. Ak vidíte, že vás čaká výrazná zmena rýchlosti, zaraďte väčší pästorok, hneď ako začnete strácať rýchlosť. Takto si udržíte plynulosť aj tempo.

2. Nad riadidlá

Pri strmých výšľapoch posuňte ťažisko čo najviac dopredu. Urobíte to tak, že nahnete hrudník priamo nad kokpit, schováte lakte k sebe a na sedle sa posuniete mierne vpred. Vďaka tomu sa predné koleso nebude dvíhať a strácať trakciu pri prudkých zášľapoch v najstrmších častiach stúpaní.

3. Zaberte

Pred najnáročnejšou/najstrmšou časťou výšľapu poriadne zaberte do pedálov, aby ste udržali hybnosť a plynulosť v maximálnej možnej miere. Na menej náročných úsekoch si vydýchnite, pričom však stále pozerajte pred seba. Iba takto dokážete dostatočne skoro rozpoznať ďalšie náročné sekcie, pred ktorými budete musieť opäť prišliapnuť do pedálov o niečo silnejšie.

Pre pokročilejších

Ak ste zvládli menej náročné technické výšľapy, je načase posunúť sa k prvkom, ktoré pre vás budú skutočnou výzvou.

4. Nadnášanie

Pokiaľ je terén, po ktorom stúpate, skutočne rozbitý a náročný, zvihnite zadok zo sedla (stačí pár centimetrov). Bike tak dostane možnosť sa pod vami lepšie pohybovať smerom nahor a nadol. Je vysoko pravdepodobné, že ak zostanete sedieť a narazíte na väčšiu prekážku, zvihne sa vám predné koleso a vy budete musieť zastaviť.

5. Viac trakcie

V šmykľavých podmienkach (v blate, prachu, štrku) si zaraďte ťažší prevod, ako obyčajne jazdíte pri podobných stúpaniach – získate tak lepšiu trakciu. S väčším pastorkom by síce bolo stúpanie jednoduchšie, no na klzkom podklade výrazne spomalíte a okrem toho vám môže pri prudších zášľapoch začať preklzovať zadné koleso.

6. Zo sedla

Pri výšľapoch na traily môžete naraziť aj na väčšie prekážky, ktoré sa nedajú len jednoducho prejsť v sede. Zvládnete ich tak, že sa postavíte do pedálov, odľahčíte predné koleso a zvihnete ho hore na prekážku. Následne rýchlo odľahčite zadné koleso, presuňte ťažisko dopredu a bike k sebe pritiahnite bez toho, aby sa ste sa stredom zasekli na hrane prekážky. Takto si udržíte rýchlosť a budete pripravení zvládnuť aj nasledujúce prekážky bez zosadania z biku.

Vaše komentáre

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu