Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Vidlice

Test: Vidlica Öhlins RXF 34

Prejav a citlivosť tlmenia radí RXF 34 medzi najlepšie vidlice na trhu.
Hodnotenie: 4.5/5
972
bikeradar

Verdikt: Trojitá vzduchová pružina spolu s twin-tube tlmením znamenajú široký rozsah nastavení a perfektný prejav pri jazde. Je škoda, že je v ponuke len pre 29“ biky.

Plusy: špičkové tlmenie s neuveriteľným rozsahom nastavení a prekvapivo vysoká pevnosť vzhľadom na priemer vnútorných nôh

Mínusy: RXF 34 nie je ponúkaná vo verzii Boost ani na iný rozmer kolies ako 29“

Na poli auto-moto športu patrí tlmenie od značky Öhlins medzi absolútnu špičku. V posledných rokoch švédsky výrobca rozšíril svoj záber o segment MTB. Na začiatku Öhlins úzko spolupracoval s Cane Creekom a neskôr so značkou Specialized – pomáhal pri vývoji ich produktov.

RXF 34 je prvá vidlica, ktorú si môžete zakúpiť samostatne. Ak vás RXF 34 zaujala, je dôležité zistiť, či vám vôbec bude pasovať na bike – v súčasnosti je totiž v ponuke len v 29“ variante. Ďalším špecifikom je kovaná korunka „unicrown“ s integrovanou spodnou dosadacou plochou hlaváku, čo však obmedzuje jej využitie iba s niektorými typmi hlavových trubiek a hlavových zložení.

Oska má štandardný rozmer 15 x 100 mm a zdvih je fixný na 120, 140 alebo 160 milimetroch. Ako napovedá názov, RXF 34 je vybavená „iba“ 34 mm vnútornými nohami. Korunka a krk vidlice sú však z jedného kusu materiálu a výrobca tvrdí, že pevnosť vidlice je porovnateľná s konkurenciou priemeru 36 mm.

Nami testovaný kus so zdvihom 140 mm vážil slušných 2,06 kg. Vidlica využíva rovnakú twin-tube technológiu TTX, ako je to pri Öhlins tlmičoch. Tá sa stará o to, že prietok oleja neovplyvňuje kompresiu ani odskok, pretože cirkuluje v uzatvorenom okruhu v dvojstennej komore. Na vidlici si môžete nastaviť rýchlu a pomalú kompresiu a odskok zospodu jednej z vonkajších nôh. Vnútri nájdete trojitú vzduchovú pružinu.

Dve pozitívne komory kontrolujú tvrdosť a progresivitu chodu a jedna negatívna zase znižuje počiatočný odpor vidlice. Pred jazdením sme sa trošku hrali s tlakmi a nakoniec sme vidlicu jazdili o niečo tvrdšiu ako na našu váhu odporúčali tabuľky. Už minimálne rozdiely v nastaveniach sa v prípade tejto vidlice citeľne prejavia na traile, takže celkovému vyladeniu by ste mali venovať dostatok času.

Upraviť odskok bolo veľmi jednoduché, no kompresné nastavenia vyžadovali trpezlivosť – my sme nakoniec skončili s úplne otvorenou rýchlou kompresiou a pomalou kompresiou na úrovni 12 klikov z 25 – teda približne v polovici rozsahu. Takto bola vidlica citlivá pri pohlcovaní menších nárazov a udržiavaní dostatočnej trakcie, no zároveň sa neprepadávala do zdvihu v náročnom teréne a pri prudkých a tvrdých nárazoch ostávala progresívna.

Napriek tomu, že RXF 34 si poradila so strminami, zákrutami plnými kameňov a poskytovala jazdcovi predvídateľné a presné ovládanie, musíme povedať, že priamy konkurent v podobe Foxy 36 RC2 bol ešte o niečo lepší. Rozdiel však nebol v prejave tlmenia, ale skôr celkovej pevnosti, kde 36-ka pôsobila tuhším dojmom. Z hľadiska citlivosti však RXF 34 zabezpečovala neuveriteľnú úroveň komfortu a skvelú reakciu na všetky možné typy prekážok.

Viac informácií na webe www.specialized.com

Vaše komentáre

Aktuality

17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu