Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Juro si chcel v Kanade splniť sen, pád na bicykli mu zmenil život. Pomôcť mu môžete aj vy 

Pri páde na bicykli dopadol na hlavu a utrpel veľmi vážne poranenie miechy v oblasti krčnej chrbtice. Polámané stavce pricvikli miechu a prognóza doktorov znie, že Juro už nikdy nebude chodiť a bude mať značne obmedzenú funkcionalitu rúk.
Martin Sarvaš

Juro pracoval na Slovensku ako opravár a reštaurátor bicyklov. Do Kanady sa vybral, pretože miluje adrenalínové športy vrátane horskej cyklistiky. 28. augusta však utrpel nepríjemný úraz, po ktorom zostal ochrnutý.

Polámané stavce pricvikli miechu a prognóza doktorov znie, že Juro už nikdy nebude chodiť a bude mať značne obmedzenú funkcionalitu rúk.

Momentálne je z malej časti odkázaný na dýchací prístroj a začína cvičiť. Vie ovládať ramená, biceps, zápästia a čiastočne triceps. Prstami zatiaľ žiaľ nehýbe.

Jurovi môžete pomôcť akoukoľvek sumou prostrerdníctvom zbierky na webe ĽudiaĽuďom.sk.

Pomôžme Jurovi

My, Jurova rodina, partnerka a priatelia by sme radi pomocou tejto zbierky vyzbierali finančné prostriedky, ktoré by pomohli Jurovi zotaviť sa z vážneho poranenia miechy a žiť plnohodnotný život sebestačne.

Juro (prezývaný aj Hribo alebo Albín) je 30 ročný vášnivý cyklista, horolezec, rybár, fotograf a cestovateľ. Pred 18 mesiacmi sa s priateľkou rozhodol ísť do Kanady cez program “Zažime Kanadu”. Nakoľko Juro miluje aktívny život a je nadšenec pre outdoorové športy, vybral si pre svoj pobyt Vancouver v Britskej Kolumbii, ktorý je známy pre svoju nádhernú prírodu a rozmanité možnosti športového vyžitia. Juro na Slovensku pracoval ako opravár a reštaurátor bicyklov. Dúfal, že v Kanade bude môcť pracovať v podobnom odvetví, avšak nakoniec ho živili výškové práce.

V utorok, 28 augusta sa Juro a jeho traja kamaráti vydali na ich obľúbenú bicyklovú trasu. Na tejto trase je zopár náročných a strmých pasáži, cez ktoré všetci už mnohokrát predtým išli a dobre ich poznali, ale tentokrát jedna z prekážok zmenila Jurov život navždy. Keď Juro dopadol na hlavu jeho kamaráti ihneď vedeli, že je zle. Juro bol pri vedomí, ale nehýbal sa a necítil si nič od krku dole. Jeho kamaráti sa o neho príkladne starali až do príchodu záchranárov. Napriek ťažko dostupnému terénu, sa chalanom podarilo na miesto priviesť hasičov, ktorým sa následne za pomoci vrtuľníka podarilo Jura prepraviť vo veľmi vážnom stave do nemocnice. Juro bol okamžite prevezený na operačnú sálu, kde ho čakala náročná 8 hodinová operácia.

Po dlhej noci nasledovalo ťažké ráno, keď nám zavolali z nemocnice. Operácia bola úspešná, avšak Juro utrpel veľmi vážne poranenie miechy v oblasti krčnej chrbtice C6 (6. stavec). Polámané stavce pricvikli miechu a prognóza doktorov znie, že Juro už nikdy nebude chodiť a bude mať značne obmedzenú funkcionalitu rúk.

O Jura sa momentálne starajú vo Vancouverskej nemocnici špecializovanej na zranenia miechy. Odkedy ho prijali do nemocnice sa jeho stav malými krôčikmi zlepšuje každý deň. Už začal prijímať kašovitú potravu, je len z malej časti odkázaný na dýchací prístroj a začína cvičiť. Vie ovládať ramená, biceps, zápästia a čiastočne triceps. Prstami zatiaľ žiaľ nehýbe…

Juro má veľmi pozitívny prístup k životu a je pripravený na sebe tvrdo pracovať a preto veríme, že sa zotaví nad očakávania doktorov.

Finančné prostriedky získané z tejto zbierky budú použité na pokrytie výdavkov spojených s týmto vážnym úrazom. Zdravotná starostlivosť poskytovaná Jurovi v Kanade je hradená zo zahraničnej poistky. Ale doktori a špecialisti odhadujú, že cena liečby a zmien potrebných pre jeho nový život po návrate na Slovensko môže ľahko presiahnuť 50 000 eur. Medzi najväčšie položky patria:

  • Pobyty v rehabilitačných centrách
  • Špeciálne cvičenia s fyzioterapeutom
  • Náklady na zabezpečenie potrebného vybavenia a pomôcok
  • elektrický a mechanický vozík
  • polohovateľná posteľ
  • antidekubitný matrac
  • stropný zdvihák na presun z a do postele
  • Prestavba domácnosti na bezbariérovú

Veľmi vám ďakujeme za Vašu podporu!

Ak Vás zaujíma ako sa Jurovi darí a na čo sa vyzbierané finančné prostriedky využili, tak sledujte jeho Facebookovú stránku https://www.facebook.com/pg/JuroYuri/ .

Vaše komentáre

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu