Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Cestné bicykle

Test: Trek Émonda ALR 4

Vynikajúci rám s výbavou, ktorá mu nerobí hanbu.
Hodnotenie: 4.5/5
1 259
bikeradar

Verdikt: Výbava je priemerná, no rám s vidlicou sú skutočným drahokamom.

Plusy: Výnimočné jazdné vlastnosti, kvalita stavby.

Mínusy: Bez úchytov na blatníky.

Kúpte ak: si chcete vyskúšať naozajstnú Émondu za dostupnú cenu.

Sú to už tri roky, čo Trek predstavil karbónovú Émondu SLR. V tom čase išlo údajne o najľahší sériovo vyrábaný bicykel na svete. Émonda s prívlastkom ALR je jeho dostupnejšia duralová verzia, ktorá sa na svoju luxusnú sestru podobá viac, ako si možno myslíte.

Na ráme nájdete všetko, čo by mal moderný kovový bicykel mať. V oblastiach kľúčových pre komfort sú rúrky subtílne. Tenké vzpery zadnej stavby aj 27,2 mm sedlovka sľubujú poddajnosť. Lisovací press-fit stred možno príliš nepoteší vášho mechanika, no prispieva k tuhej oblasti stredu. Tuhosť narastá aj smerom dopredu k hlavovej rúrke, ktorá má v spodnej časti masívne 1,5-palcové ložisko. Kabeláž je vedená výsostne externe a nám to nijak nevadí. Uvítali by sme však otvory na uchytenie blatníkov.

V každom bode stretávania rúrok sú zvary pekne zahladené a celková kvalita stavby je na vynikajúcej úrovni. Farba síce nezahrá do nôty extravagantnejším jedincom, no perleťová povrchová úprava vyzerá najmä na priamom slnku naozaj luxusne. Bonusom je viacero reflexných prvkov vrátane sivého loga. Bezpečnosť nadovšetko! Ak však predsa len u vás nad ňou víťazia výrazné farby, dostupná je aj matná červená verzia.

Sada Tiagra od Shimana je pri bicykloch tejto cenovej kategórie skoro povinnosťou a rozhodne vítanou. Jej lesklá tmavosivá povrchová úprava veľmi pripomína Ultegru a veľmi blízko má aj prejav radenia. Najciteľnejší rozdiel je v brzdách – čeľuste síce sú tuhšie ako u lacnejších bŕzd na mnohých konkurentoch a brzdia dobre, no gumičky sú primitívnymi kúskami z jedného kusu.

Ako sa na Trek patrí, všetky zvyšné komponenty si na starosť zobrala vlastná značka Bontrager. Všetky sú kvalitné, no vzhľadom asi príliš nezaujmú. Sedlo Montrose možno bude pre niektorých jazdcov príliš mäkké, no aspoň má veľký výrez na zmiernenie tlaku na perineum. Kolesá sú z tých jednoduchších, no zároveň ponúkajú kompatibilitu s bezdušákmi. Tie si však budete musieť dokúpiť.

Bontrager DuoTrap je senzor kadencie, ktorý sa inštaluje priamo do zadnej stavby.

Hlavným predajným argumentom pre ALR však budú jazdné vlastnosti. Tie sú takmer dokonalo vyladené. Ak si Émondu zvolíte ako prvý cestný bicykel vôbec, nebudete chápať, ako tuho a živo pod nohami pôsobí. Ak naopak presadnete z exotickejšieho modelu, urobí na vás dojem, ako dobre sa dokáže správať bicykel s takouto cenovkou.

Dokonca aj s poskromnejším setom kolies dokáže Émonda oceniť agresívny štýl zo sedla. Nenájdete tu žiadne z prešpekulovaných vynálezov Treku pohlcujúcich nerovnosti a nie je taká poddajná ako plnohodnotný vytrvalostný bicykel, no stále drsný povrch zvláda s citeľnou hladkosťou. Zároveň je to bicykel, ktorý vás posmeľuje preniesť celú váhu na vonkajší pedál a vyrezať čo najužšiu stopu cez zákrutu. Má dostatočne pretekársky charakter na to, aby ste na ňu pripli štartovacie číslo, no nie je tak úzko zameraná, aby si ju nováčik nedokázal vychutnať.

Táto úroveň výbavy je podľa nás na 95 percent rovnako dobrá ako verzia osadená Ultegrou. Je síce o niečo ťažšia a brzdy sú o niečo horšie, no jazdné vlastnosti sú identické a cena podstatne nižšia.

Viac informácií na webe www.bajkula.sk

Vaše komentáre

Špecifikácia

Model
Émonda ALR 4
Značka
Trek
Rok
2017
Materiál rámu
Ultralight 300 Series Alpha aluminium
Veľkosti
50cm 52cm 54cm 56cm 58cm 60cm 62cm
Riadidlá
Bontrager Race VR-C, 42cm
Hlavové zloženie
FSA, 1.5in lower
Predstavec
Bontrager Elite, 90mm
Brzdy
Shimano Tiagra
Kazeta
Shimano CS-HG500 12-28
Kľuky
Shimano Tiagra 50/34
Vidla
Émonda carbon, alloy steerer
Kolesá
Bontrager Tubeless Ready
Stredové zloženie
Shimano press-fit
Predný plášť
Bontrager R1 Hard-Case Lite 700x25mm
Váha predného kolesa g
1430
Zadný plášť
Bontrager R1 Hard-Case Lite 700x25mm
Váha zadného kolesa g
1980
Prešmykač
Shimano Tiagra
Prehadzovač
Shimano Tiagra
Reťaz
Shimano CN-HG54
Sedlo
Bontrager Montrose Comp
Sedlovka
Bontrager alloy, 27.2mm
Radenie
Shimano Tiagra
Váha kg
9.2
Testovaná veľkosť
54cm
Offset vidly
4
Trail
6.8
Hlavový uhol
72
Uhol sedlovej rúrky
74
Dĺžka zadnej stavby cm
41.5
Dĺžka sedlovej rúrky cm
45
Standover cm
77
Dĺžka hornej rúrky rámu cm
54
Rázvor kolies cm
99
Výška stredu cm
28

Aktuality

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Včera 17:03 Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx.

„V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu