Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Tlačové správy

Pohybový aparát, kondícia a kolagén

O kĺboch a kostiach ani nevieme, pokým nazačnú bolieť.
Biker
Pohybový aparát, kondícia a kolagén

Málo si uvedomujeme, že pohybovému aparátu musíme dať kvalitnú starostlivosť dávno predtým, ako pocítime príznaky poškodenia.

Starnutie – a nehovoríme tu len o dôchodcoch – spôsobuje v organizme zmeny, medzi ktoré patria aj bolesti pohybového aparátu. Aby človek netrpel jeho bolestivými degeneratívnymi ochoreniami, ako sú osteoporóza alebo osteoartróza, mal by dodržiavať zdravú životosprávu – aktívne sa „hýbať“ už od mladého veku a o. i. nezanedbávať príjem kolagénu. Ten tvorí spojivové tkanivá pohybového aparátu, je však dôležitý aj pre pokožku a nervový systém.

Náš organizmus podlieha času

Pohybový aparát je komplexný systém v ľudskom organizme, ktorý zabezpečuje pohyb tela. Tento systém tvoria kostra a kosti, ako aj kĺby, ktoré umožňujú jednotlivým kostiam a končatinám flexibilný pohyb, a tiež svalstvo, ktoré kostru obaľuje a poskytuje mu podporu, oporu a silu.

S vekom pribúdajú zdravotné komplikácie, ktoré súvisia s pohybovým aparátom. Starnú kosti, kĺby, svaly i väzivá. Stráca sa svalová hmota. Klesá výkonnosť a oslabuje sa funkcia týchto častí tela. Zmeny neobchádzajú ani chrbticu – mení sa a stráca výkonnosť, častejšie prichádza jej bolesť.

Prečo kolagén nevyhnutne potrebujeme

Kolagén je základná stavebná bielkovina v telách ľudí a iných živočíchov, ktorá tvorí spojivové tkanivá pohybového aparátu. Táto bielkovina tvorená troma proteínovými vláknami (trojšpirálou) sa skladá približne z 20 druhov aminokyselín. Je základnou bielkovinou všetkých spojivových tkanív a predstavuje asi 25 % všetkej bielkovinovej hmoty v tele človeka. Tvorí 30 % celkovej hmoty ľudských bielkovín a až 75 % tkaniva pokožky.

Jeho najdôležitejšou funkciou je, že je stavebnou látkou šliach, väziva, kostí a pokožky. Málokto napríklad tiež vie, že kolagén je dôležitý aj pre homeostázu, najmä pre činnosť krvných doštičiek pri zrážaní krvi a zastavení krvácania. Ak má človek v tele dostatok kolagénu, pleť a tkanivá sú dokonale mladé a pružné. Pomáha zlepšiť stav pokožky, zdravia vlasov či nechtov, predchádzať bolesti kĺbov a dokonca môže zmenšiť výskyt a prejavy celulitídy.

Kto sú nepriatelia kolagénu

Tvorbu kolagénu v našom tele ovplyvňuje viacero faktorov. Niektoré vie ovplyvniť každý z nás, iné sú prirodzené a nedajú sa obmedziť a zmeniť. Produkcia kolagénu klesá prirodzene s rastúcim vekom. Od 25. roku života sa obsah kolagénu v pokožke znižuje každoročne o 1,5 %, po 40. roku sa netvorí už vôbec.

Priamy negatívny a deštrukčný charakter aj na už existujúci kolagén v organizme má fajčenie – a nezáleží na tom či máte 20 alebo 60 rokov. Fajčenie spôsobuje nie len utlmenie produkcie nového kolagénu, ale priamo vplýva na degeneráciu pokožky, a samozrejme, aj iných vnútorných orgánov a systémov.

Pohyb náš každodenný pre mladších aj starších

Je faktom, že najdlhšie sú mobilní tí seniori, ktorí po celý život aktívne športovali alebo pravidelne vykonávali pohybovú aktivitu. Môže ísť o beh, cyklistiku, turistiku, cvičenie v posilňovni či pilates a podobne.

Aj víkendová práca v záhrade je aktívny pohyb. Pohybovú aktivitu však treba vykonávať aspoň 3 až 4 krát do týždňa a jej súčasťou by mali byť silové cvičenia (aj ako prevencia osteoporózy), cvičenia vytrvalostného charakteru (pre zdravé srdce) a koordinačné cvičenia. Tie najmä v staršom veku pomáhajú zvládať bežné činnosti pre každodenné fungovanie. Telo sa odvďačí zdravím a dobrou kondíciou. Pohyb a správny životný štýl je základným predpokladom pre zdravú chrbticu a kĺby až do vysokého veku.

 

Vaše komentáre

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu