Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Specialized Camber Comp Carbon 29

Prirodzene rýchly bicykel s neutrálnym chodom zadnej stavby a ľahkým nastavením
Hodnotenie: 3/5
3 000
bikeradar

Verdikt: Veľký potenciál bicykla podkopáva mix slabších komponentov vpredu.

Plusy: Prirodzene rýchly bicykel s neutrálnym chodom zadnej stavby a ľahkým nastavením; SWAT odkladací priestor a možnosť vybrať si medzi 29 a 27,5-palcovými kolesami

Mínusy: Krútiaca sa vidlica, strmší hlavový uhol a nedostatočne tuhé predné koleso podkopávajú inak veľký potenciál; Oproti predošlému modelu má pár horších komponentov, no cena to neodráža

Camber Comp Carbon sme už testovali a nikdy neskončil so zlým skóre. Tohtoročný model má však pre zopár komponentov problém udržať krok s tými najlepšími v triede, keď príde na náročné traily.

Rám je však stále ten, ktorý máme naozaj radi. Z karbónu je len predok a pod košíkom na fľašu nájdete malý odkladací priestor, do ktorého napcháte všetko, čo potrebujete na servis bicykla či niečo pod zub.

Tlmič Fox Float má unikátnu funkciu AutoSag, ktorá sama nastaví tlak podľa hmotnosti jazdca, hoci tí skúsenejší možno tlak ešte mierne doladia podľa osobných preferencií. Vlastné ladenie tlmiča RX zároveň výrazne zlepšuje chod tlmiča z línie Performance, na ktorý sa sťažujeme na iných bikoch.

Štvorčapový systém odpruženia FSR je overený už viac ako dvoma dekádami a chodí krásne neutrálne, či už sa driapete nahor koreňovým úsekom, alebo ním letíte dolu. Kolesá majú pekne široké 29 mm ráfiky a gumy sa tak dajú výrazne podhustiť. Na kľukách RaceFace Aeffect zase nájdete 28-zubový prevodník, ktorý vás bez výraznej námahy vytiahne dlhými aj strmými výšľapmi.

Tento model však dostáva kazetu a radenie zo sady NX namiesto vyššej GX z minulého roka a to pridáva nechcenú hmotnosť, zľahčuje najťažší prevod a pod palcom jednoducho nepôsobí tak kvalitne. Oproti 27,5-palcovej verzii bicykla sa sem tiež dostala len 142 mm oska namiesto 148 mm. Výsledkom je tak o niečo nižšia tuhosť.

Jediným skutočným mínusom je však mix vidlice Revelation s tenkými 32 mm nohami a nervózne sa správajúcim 51 mm offsetom a 24-špicového predného kolesa, ktorému chýba tuhosť. Do kopca žiadny problém nepocítite, no z neho má krútiaci sa predok občas problém sebavedomo držať stopu, zvlášť ak do mixu pridáte naplno zatiahnutú páčku brzdy s 200 mm kotúčom.

Dovoľovať si v náročnom teréne viac nenabáda ani strmší 68,5-stupňový hlavový uhol a relatívne krátky reach. Napriek tomu, že je predný rámový trojuholník z karbónu, nepatrí ani k tým najľahším.

Vaše komentáre

Špecifikácia

Model
Camber Comp Carbon 29
Značka
Specialized
Rok
2017
Materiál rámu
'FACT 9m' carbon fibre front triangle, 'M5' aluminium rear triangle
Veľkosti
S M L XL
Riadidlá
Specialized, 750mm
Gripy
Specialized Sip
Hlavové zloženie
Specialized Hella Flush
Predstavec
Specialized Trail, 90mm
Brzdy
Shimano M506, 200/180mm
Kazeta
SRAM PG-1130, 11-42t
Kľuky
SRAM GX-1000, 28t
Vidla
RockShox Revelation RCT3 Solo Air, 120mm (4.7in) travel
Stredové zloženie
SRAM PF30
Predný náboj
Specialized
Predný plášť
Specialized Purgatory Control 29x2.3in
Váha predného kolesa g
2140
Zadný náboj
Specialized
Zadný plášť
Specialized Ground Control 29x2.3in
Váha zadného kolesa g
2840
Prehadzovač
SRAM GX
Tlmič
Fox Float DPS Performance with Autosag
Reťaz
SRAM PC-1110
Ráfiky
Roval Traverse 29
Sedlo
Specialized Henge
Sedlovka
Specialized Command Post IRcc 125mm dropper
Radenie
SRAM NX (1x11)
Váha kg
13.6
Testovaná veľkosť
XL
Hlavový uhol
69
Uhol sedlovej rúrky
76
Dĺžka zadnej stavby in
17.13
Dĺžka sedlovej rúrky in
20.87
Dĺžka hornej rúrky rámu in
25.2
Rázvor kolies in
47.24
Výška stredu in
12.8

Aktuality

15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu