Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Niner Jet 9 Alloy NX1

Chuť na dupanie do pedálov limituje prešvihnutá objemovka.
Hodnotenie: 3/5
3 350
bikeradar

Plusy: Rám pojme 29-palcové aj 27,5+ kolesá; Zadné odpruženie je krásne efektívne, a pritom veľmi dobre požiera nerovnosti pri pedálovaní

Mínusy: Rám a komponenty spolu tvoria dosť ťažký celok; Predku chýba sebavedomie na náročnejších trailoch

Nový Jet 9 sme testovali už minulý rok v karbónovej verzii RDO. Táto hliníková však stojí toľko ako samotný karbónový rám. Základné vlastnosti pritom zostávajú rovnaké – mimoriadne efektívne pedálovanie, kompatibilita s plusovými kolesami aj atraktivita exkluzívnejšej a zriedkavejšej značky.
Ploché rajdy majú 780 mm, predná guma 2,4 palca a hmotnosť atakuje 14,5 kila.

Na 120 mm trailbike je tento Niner celkom priestorovo výrazný aj trochu ťažký. Chod systému CVA je celkom unikátny – ak zašliapnete do pedálov a reťaz potiahne koleso dopredu, horné a dolné vahadlá uchytené na mimoriadne kvalitných ložiskách Enduro sa pohnú smerom od seba podobne, ako keď roztvoríte vejár.

Fyzika sem, fyzika tam, sily sa navzájom znegujú a výsledkom je bike, ktorý aktívne požiera nerovnosti aj pri plnom zábere do pedálov. Jet 9 je tak mimoriadne schopným vrchárom napriek vyššej hmotnosti.

Zadné odpruženie je dostatočne aktívne na to, aby vás dostalo z nejedného prúseru a zvládne aj nejaký ten drop bez toho, aby sa vás pokúsilo omlátiť čelom o rajdy. Do rámu sa tiež vlezú plusové 27,5-ky až do šírky troch palcov, ak chcete schopnosť vyhladiť trail posunúť na vyšší level.

Tuhá vidlica Yari trčí z biku pod komfortne sebavedomým uhlom 67,5 stupňov. Relatívne krátka 434 mm zadná stavba s Boost šírkou zase dodáva na 29-palcový bike celkom slušnú obratnosť v zákrutách.

Ak ho však začnete nútiť zatočiť prudšie, než sám chce, o slovo sa začne hlásiť citeľné krútenie relatívne tenkých rúrok zadnej stavby, dlhých vahadiel a pokrútených rúrok hlavného rámového trojuholníka.

Stabilitu a sebavedomie mierne podkopávajú aj celkom krátky reach aj rázvor. A nakoniec je tu aj cena, ktorá síce odráža prémiovejší status značky, no na výbavu úrovne NX a bez teleskopky je podľa nás trochu privysoká.

Vaše komentáre

Špecifikácia

Model
Jet 9 Alloy NX1
Značka
Niner
Rok
2017
Materiál rámu
Hydroformed alloy
Brzdy
SRAM Level 180/160mm
Kľuky
SRAM NX1
Vidla
RockShox Yari RC 130mm
Kolesá
Niner alloy
Predný plášť
Maxxis Ardent Exo 29x2.4in
Zadný plášť
Maxxis Ardent Exo 29x2.25in
Prehadzovač
SRAM NX1
Tlmič
RockShox Monarch 120mm
Radenie
SRAM NX1
Váha kg
14.4
Testovaná veľkosť
L
Hlavový uhol
67.5
Uhol sedlovej rúrky
74.5

Aktuality

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Včera 10:42 FMBA, Crankworx a jazdci sa dohodli na spoločných podmienkach ako zachovať najvyššiu úroveň slopestyle pretekov.

Po tom čo elitní slopestyle jazdci nenastúpili do pretekov v rámci Crankworx Rotorua sa začalo rokovať o tom, ako najvyššiu úroveň zachovať. Jazdci boli frustrovaní z podmienok, za ktorých ďalej neboli ochotní zúčastňovať sa pretekov.

16.04.2024 Peter Sagan sa z Brazílie vrátil naspäť do Európy (+galéria).

Peter Sagan bol so svojím tímom Specialized Factory Racing na úvodnom kole Svetového pohára v horskej cyklistike v brazílskej Mairiporã. Vzhľadom na svoju formu a predchádzajúce zdravotné problémy sa rozhodol v pretekoch neštartovať. Nenastúpi ani do druhého kola svetového pohára, ktoré sa uskutoční už tento víkend, taktiež v Brazílii.

16.04.2024 Dusty Days v Kálnici s účasťou svetových jazdcov!

V kálnickom bikeparku to bude v najbližších dňoch žiť a to poriadne. Uskutoční sa totoiž freeride akcia s názvom Dusty Days, na ktorú sú pozvaní tí najlepší svetoví jazdci!

15.04.2024 Video: Victor Koretzky sa po pretekoch v XCC pustil do tímového kolegu Vidaurre Kossmanna.

Pretekári tímu Specialized Factory Racing si mali po pretekoch v Short Tracku čo vysvetľovať. Úspešnejší z tejto dvojice Martin Vidaurre Kossmann skončil v sobotu na treťom mieste a Victor Koretzky obsadil 4. pozíciu, s ktorou očividne nebol spokojný.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu