Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Trek Fuel EX 9.7

Má výnimočne tuhý karbónový rám s výbornou geometriou, ale trochu ťažké kolesá.
Hodnotenie: 3/5
3 999
bikeradar

Verdikt: Skvelý rám v kontraste so slabými kolesami a tlmičom.

Plusy: Výnimočne tuhý karbónový rám s výbornou geometriou; Kompatibilita s oboma rozmermi kolies a množstvo funkčných detailov

Mínusy: Tuhé pneumatiky a ťažké kolesá s úzkymi ráfikmi bicykel spomaľujú; Citeľné cuknutie pri spínaní platformy Re:Aktiv v zadnom tlmiči

Nová polokarbónová platforma kompatibilná s dvoma priemermi kolies má obrovský potenciál – oveľa vyšší ako predchádzajúce modely Fuel Ex. Preto je trochu škoda, že lacnejší tlmič a kolesá mu pristrihujú krídelká.

Hlavný rámový trojuholník z karbónu OCLV je citeľne veľmi tuhý vďaka rovnej spodnej rámovej rúrke. Vďaka nej tiež nájdete v hlavovom zložení zarážku Knock Block, ktorá zabraňuje vidlici, aby narazila do rámu. Duralová zadná stavba používa overený systém odpruženia ABP s koncentrickým čapom umiestneným okolo 12 mm Boost osky. Vo vahadle zase nájdete otočnú vložku Mino Link, ktorá dokáže mierne meniť geometriu bicykla.

Tlmič Fox Float Performance je tzv. plávajúci, keďže je z oboch strán prichytený k pohyblivým častiam odpruženia. Počas priebehu zdvihu tak mení pomer stláčania a pocitovo dodáva viac zdvihu než papierových 130 mm.

Pridajte tuhosť rámu, dlhý 465 mm reach a 67-stupňový hlavový uhol a máte základ na bike, ktorý miluje BDSM zaobchádzanie, no pritom nie je príliš zameraný len na jazdu z kopca. Tejto filozofii stopercentne zodpovedajú aj 760 a 55 mm dimenzie kokpitu od Bontrageru. Vidlica Fox 34 Rhythm Boost má pekne hladký a kontrolovaný chod napriek tomu, že patrí na spodok ponuky značky.

Objemné plášte Bontrager XR3 v rozmere 29 x 2,4 vyzerajú na prvý pohľad ako ideálna voľba, to by však nemohli byť v lacnej a ťažkej verzii Expert s tuhou a nekomunikatívnou kostrou. Pocit odrážania sa od nerovností ešte umocňujú úzke ráfiky.

Ďalej je tu zadný tlmič z lacnejšej línie Performance, ktorý citeľne cukne vždy, keď sa zapne či vypne platformové tlmenie Trek Re:Aktiv. Na kvalitnejších tlmičoch pritom tento problém nezažijete a celý koncept funguje veľmi dobre. Vo výsledku teda Trek nedokáže jazdiť tak rýchlo, ako by mohol a mal. Výmena kolies za kolesá so širšími ráfikmi či za plusové 27,5-palcové je výraznou zmenou k lepšiemu a rozhodne ju odporúčame.

Vaše komentáre

Špecifikácia

Model
Fuel EX 9.7
Značka
Trek
Rok
2017
Materiál rámu
Carbon mainframe, alloy rear
Brzdy
Shimano Deore 180/160mm
Kľuky
SRAM X1 1200 32t
Vidla
Fox Rhythm GRIP Boost 130mm
Kolesá
Bontrager Duster Elite
Predný plášť
Bontrager XR3 Expert 29x2.4in
Zadný plášť
Bontrager XR3 Expert 29x2.4in
Prehadzovač
SRAM GX
Tlmič
Fox Float Performance Re:Aktiv EVOL 130mm
Radenie
SRAM GX
Váha kg
13.86
Hlavový uhol
67.7
Uhol sedlovej rúrky
74.7

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu