Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Elektrické bicykle

Test: E-bike Haibike Sduro HardNine 8.0

To najlepšie z oboch svetov.
Hodnotenie: 4/5
4 199
Biker
Test: E-bike Haibike Sduro HardNine 8.0

Verdikt: Výkonný e-hardtail , ktorý sa vďaka svojej konštrukcii a výbave nestratí ani v náročnejšom teréne.

Plusy : Prejav a výkon motora v kombinácii s obrovskou kapacitou baterky. Dobre zvolená geometria a celková výbava biku, z neho robia v teréne dobrého parťáka.

Mínusy: Neergonomické gripy a sedlo, trochu kazia dojem z inak podareného e-biku.

Značka Haibike postavila e-bike, ktorý v sebe spája množstvo pozitív 29“ hardtailu a výkonného elektromotora. Sduro HardNine 8.0 však nie je len ďalším z radu pevňákov s motorom, ktorých na trhu nájdete kopu.

Jasný cieľ

Už na prvý pohľad je jasné, že Sduro HardNine 8.0 sa nič nehrá. Rám je poriadne robustný (obzvlášť v oblasti hlavy a stredu) a pospevňovaný všade kde to je možné, čo jasne naznačuje jeho určenie.

Kabeláž je elegantne schovaná v prednom tojuholníku a motor s baterkou zapadajú do celkového dizjanu. Tomu veľmi pomáha aj tzv. Haibike Integrated Motor Concept – teda snaha spraviť z motora plne integrovanú súčasť rámu. Navyše motor od Yamahy je menší a kompaktnejší ako konkurencia od Boschu. Okrem toho má rám BOOSTový štandard osiek, konickú hlavovú trubku a integrovaný plastový chránič motora v jeho spodnej časti.

Podstatné čísla

Sduro HardNine 8.0 je postavené okolo motora, baterky a ovládacích prvkov od Yamahy. Modelový rada PW-X má podsvietený LCD displej integrovaný do predstavca takže zaberá menej miesta a je výrazne pevnejší a odolnejší. Samotný motor je o 13% menší ako predchodca a ľahší o 400 gramov a baterka s kapacitou 500 Wh podľa výrobcu zabezpečuje dojazd 120-190 km.

My sme podobnú vzdialenosť neprešli, no musíme uznať, že baterka vydrží skutočne dlho a na bežných výjazdoch sme ju vybili maximálne do tretiny. Motor má výkon 250 W, zaujímavejším číslom je však maximálny krútiaci moment. V 4 štandardných módoch (ECO+, ECO, Standard, High) máte k dispozícii 70 Nm a v najsilnejšom Extra Power móde rovno 80 Nm! A ten výkon v pedáloch skutočne pocítite. Zároveň je nástup motora okamžitý a veľmi plynulý.

Riadiaca jednotka totiž vyhodnocuje údaje z 3 rôznych snímačov (otáčania kľúk, sily šliapania a otáčok zadného kolesa). Vďaka tomu optimalizuje výkon a mieru asistencie. Aj v technických výšlapoch teda dokáže naplno zabrať keď to potrebujete. Nemusíte sa už sústrediť na kontinuálne šliapanie za každých okolností, čo jazdu v teréne výrazne spríjemňuje. Pochváliť musíme aj dvojprevodník s pílami 32 a 44 zubov , 740 mm rajdy, robustné 2,6“ plášte, brzdy Shimano XT s veľkými kotúčmi a chod vidlice Fox Rhythm.

Malý tank

Tento robustný pevňák s motorom je postavený do terénu. Bike má vhodne rozložené ťažisko a vzhľadom na 67° hlavový uhol sa dobre ovláda aj na technickejších trailoch. Na biku sa pohodlne sedí a jazdec má na ňom dostatok miesta. Široké 35 mm ráfiky a 2,6“ plášte pripomínajú plusové biky. Tu sa však nemýľte. Nobby Nicky EVO sú konštrukčne oveľa pevnejšie ako „plusky“. Majú spevnené bočnice, takže sa neskladajú ani pri nápore.

Nakoľko má bike cez 20 kg, rýchlo si tento detail uvedomíte. Nakoľko sú plášte naozaj obrovské, fungujú tiež ako dodatočné odpruženie. 29“ veľmi rýchlo naberajú rýchlosť, čo spolu s geometriou a hmotnosťou biku robí z Sdura v teréne doslova tank. Prejdete na ňom cez čokoľvek, no zároveň je bike dobre ovládateľný aj v zákrutách, či strminách, s čím zvyknú mať e-biky občas problémy.

Vaše komentáre

Špecifikácia

Model
Sduro HardNine 8.0
Značka
Haibike
Rok
2017
Materiál rámu
hliník 6061
Riadidlá
Haibike TheBar 740 mm
Predstavec
Haibike TheStem, 70 mm
Brzdy
Shimano Deore XT (203/180 mm)
Motor
Yamaha PW-X System, 250 W, 80 Nm
Kľuky
SDuro (32/44 z)
Vidla
Fox Rhythm 34 110mm
Predný náboj
DT Swiss 350
Predný plášť
Schwalbe Nobby Nic Evo 29x2,6“
Zadný náboj
DT Swiss 350
Zadný plášť
Schwalbe Nobby Nic Evo 29x2,6“
Prešmykač
Shimano SLX
Prehadzovač
Shimano Deore XT
Ráfiky
Rodi TR35
Sedlo
Prologo Nago Evo X15
Sedlovka
Haibike TheSeatpost
Radenie
Shimano SLX (2x11)
Váha kg
20,2 kg (bez pedálov vo veľ. M)

Aktuality

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

10:32 Trek predstavil šesť nových plášťov pre XC, trail a gravel.

Každý plášť nesie meno ikonického miesta, ktoré svojím charakterom zodpovedá jeho určeniu – Girona, Betasso, Vallnord, Sainte-Anne, Montrose a Gunnison.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu