Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Merida predstavila vylepšený 29-palcový trail bike One-Twenty 2019

Merida vraví, že ich nový trail bike One-Twenty je pre ľudí, ktorí chcú na všetko jeden bicykel.
Martin Sarvaš

Trail bike s nízkym zdvihom od Meridy – One-Twenty je pre rok 2019 vylepšený lepším tlmením, nižšou vrchnou trubkou a položenejším hlavovým uhlom. Nový model je dostupný pre 27,5- aj 29-palcové kolesá, v závislosti od veľkosti rámu. Na výber je tiež z viacerých variant s karbónovým rámom i hliníkovým rámom.

Merida uvádza, že nový One-Twenty je najvšestrannejší bicykel z ich portfólia celoodpružených bicyklov, ktorý je vhodný do akýchkoľvek podmienok – agresívne jazdenie na trailoch či dlhé výjazdy.

„One-Twenty je najuniverzálnjší bicykel z kolekcie Meridy. Je pre ľudí, ktorí chcú na všetko iba jeden bicykel.“

Šiesta generácia

Budúcoročný model je už šiestou generáciou a kratším predstavcom a položenejšími uhlami sa postupne vzďaľuje od čistokrvného cross-country  a maratónskeho bicykla.

Nový trailbike od Meridy si zobral mnoho z dizajnu bratov s väčšími zdvihmi – One-Forty a One-Sixty. Tlmič je uchytený priamo za vrchnú časť, čo dáva viac priestoru pre tlmič a nízku vrchnú trubku v ráme, a tiež by malo zabezpečovať, aby sa predišlo úplnemu stlačeniu tlmiča aj pri ťažších jazdcoch. Prioritou pri novom One-Twenty bolo tiež čo najviac znížiť „kickback“ pri pedálovaní a zvýšiť tak efektivitu šliapania.

Agresívnejší

Keďže ludia očakávajú, že budú môcť jazdiť agresívnejšie na bicykloch s nízkym zdvihom a vzduchové tlmiče fungujú viac lineárne, prepákovanie tlmenia bolo naladené s vačšou progresivitou (4%), zatiaľ čo veľkosť ložísk sa zväčšila, čo by malo zabezpečovať až dvojnásobnú odolnosť oproti predošlému dizajnu. Pri 29-palcovom modeli je priestor na 2,35″ široké pláste.

Nový One-Twenty má zúžené trubky zadnej stavby a na ráme je už zakomponovaný chránič proti poškodeniu reťazou a tiež na spodnej strane proti poškodeniu od kameňov.

Geometria

Jemne sa zmenila geometria – znížila sa výška vrchnej trubky (od zeme), zadná stavba je o 10mm kratšia – na hodnote 435mm pre 29-palcový One-Twenty, hlavový uhol má 67,3° a uhol sedlovej trubky je na hodnote 75,5°. Reach je na čísle 455mm – Merida tvrdí, že tento rozmer je u One-Twenty ideálnym vyvážením medzi trailovým bicyklom a bicyklom na dlhé trasy.

Upravená geometria by mala poskytovať lepšie ovládanie aj v technických častiach a položený hlavový uhol zasa stabilitu pri zjazde. Znížená váha a zvýšená pevnosť rámu by mala zvýšiť efektivitu každého zašliapnutia pedálom.

Osem variant – karbón aj hliník

Najvyšší karbónový model CF4 je zložený z karbónu vpredu aj vzadu a má hliníkové váhadlo. Dokopy váži holý rám 2105g. Prostredný model CFA má karbónový predný trojuholník, zadnú stavbu hliníkovú a váži 2560g. Vstupný hliníkovy level rámu One-Twenty váži 3020g. Rámy veľkosti S a M majú 27,5-palcové kolesá, a väčšie 29-palcové sú dostupné k veľkostiam M, L a XL.

Trailový One-Twenty bude dostupný v ôsmich prevedeniach s top modelmi 9000 a 8000, ktoré majú celý rám z karbónu a aj špecifikáciou sú prispôsobené na dlhé jazdy i traily – oba majú 12-prevodové radenie Shimano XTR a karbónové kolesá. Model 6000 zmixovaný karbónovo-hliníkový rám a 12-prevodové radenie GX Eagle. Verzií s hliníkovým rámom je viac – od najvyššieho modelu 800 s radením GX Eagle až po základný 400, ktorý má 11-prevodové radenie Shimano SLX a pruženie od Suntour.

Všetky varianty a farebné prevedenia Merida One-Twenty 2019

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu