Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Zo skokanských mostíkov na pódium Tour de France. Nikdy nemal strach, hovorí Rogličov tréner

Slovinský cyklista Primož Roglič je juniorským majstrom sveta v skokoch na lyžiach z roku 2007. Prvý bicykel si kúpil iba pred šiestimi rokmi a dnes je z neho jeden z najlepších cyklistov sveta.
Martin Sarvaš
Slovinský pretekár tímu LottoNL-Jumbo Primoz Roglič sa stal víťazom devätnástej etapy Tour de France po tom, čo pri záverečnom zjazde unikol vedúcej skupine a osamotený prešiel cieľom.

V celkovom hodnotení tohtoročnej Tour de France obsadil Roglič skvelé štvrté miesto a za tretím Chrisom Froomom stratil 1:02 min. Okrem toho vyhral tento rok aj preteky Okolo Baskicka, Okolo Romandie a Okolo Slovinska.

Svoj prvý bicykel si kúpil iba pred šiestimi rokmi. Dovtedy sa totiž venoval skokom na lyžiach. V roku 2006 vyhral medzi juniormi bronz na majstrovstvách sveta, o rok neskôr sa stal juniorským majstrom sveta.

Takto vyzeral Primož Roglič na pretekoch na jeho prvom bicykli.“Vždy bol iný. Dokonca už ako malý chlapec. Nemal strach – nikdy,“ povedal o Rogličovi jeho tréner v skokoch na lyžiach. „Pád v roku 2007 ho veľmi poznačil. Aj keď sa zo zranení dostal, tri roky tvrdo trénoval, nedokázal to ukázať pri skokoch na lyžiach.“

Po viacerých pádoch a zraneniach na lyžiach presedlal na cyklistiku a v priebehu šiestich rokov sa podarilo Rogličovi prepracovať sa na svetovú špičku cestnej cyklistiky. Je z neho skvelý vrchár a časovkár.

„Som hrdý na to, čo som  ukázal za posledné týždne. Posledné tri týždne boli krásne. Pocit, že som vyhral najťažšiu etapu Tour je ten najlepší pocit, aký som kedy mal. Bol som trochu smutný z toho, že som sa musel vzdať tretieho miesta v celkovom hodnotení, ale musím byť realista. Rýchlejší som už byť nedokázal, takže som sa s tým zmieril. Ako tím sme dosiahli maximum, takže môžme byť na seba hrdí,“ cituje Rogliča web tímu Lotto Jumbu.

Eurosport nakrútil 20-minútový dokument o Primožovi Rogličovi:

https://www.youtube.com/watch?v=0VFiJUxpjVw

Primoz Roglič

 

Vek: 28 rokov

Výšska / váha: 177 cm / 65 kg

Tímy: Adria Mobil (2013–2015),  LottoNL–Jumbo (2016–súčasnosť)

 

Úspechy v cyklistike:

Tour de France: 2 etapové výhry (2017, 2018)

Giro d’Italia: 1 etapová výhra (2016)

Víťaz Okolo Baskicka (2018)

Víťaz Okolo Romandie (2018)

Víťaz Okolo Slovinska (2015, 2018)

Víťaz Volta ao Algarve (2017)

 

Úspechy v skokoch na lyžiach:

Juniorský majster sveta (2007)

3. miesto na majstrovstvách sveta (2006)

 
 

Aktuality

10:46 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

10:30 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

09:19 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

Včera 16:55 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

20.04.2024 43-ročný Alejandro Valverde suverénne vyhral gravelové preteky Svetového pohára La Indomable.

Valverde zvíťazil na 96-kilometrovej trati s prevýšením 2 400 m v španielskej provincii Almeria. Na druhom mieste skončil francúzsky jazdec Hugo Drechou (Groove Gravel) pred Portugalčanom Tiagom Ferreirom (Vouzela BH).

Zavrieť reklamu