Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Ako sa vyrovnávaš s hejtermi, motivuješ a získavaš sebavedomie? Tahnee Seagrave odpovedala fanúšikom

Prekonať strach je jeden z najlepších pocitov, hovorí anglická zjazdárka, ktorá prežíva najlepšiu sezónu v kariére.
Martin Sarvaš

Anglická zjazdárka Tahnee Seagrave prežíva svoju najlepšiu sezónu v kariére. 23-ročná pretekárka tímu Transition Bikes už vyhrala tento rok trikrát preteky svetového pohára a raz skončila tretia. Na svojom profile na Instagrame sa jej pýtali fanúšikovia všelijaké otázky –  normálne aj menej normálne. Tahnee veľmi ochotne odpovedala.

Akoto, že si spravila tento rok taký veľký progres?

Pomaly som sa štverala po rebríčku už odkedy som bola juniorka a po mnohžch druhých miestach, pádoch, nezdaroch a lekciách som minulý rok po prvýkrát vyhrala preteky na svetovom pohári. Odvtedy som vyhrla ďalších päť, takže fakt, že som sa nikdy nevzdávala, aj keď sa mi nedarilo a zdalo sa mi, že nič nejde tak, ako by som chcela – je presne to, čo mi pomáha posúvať sa ďalej.

Vo víťaznej finálke vo Fort Williame predviedla pekný one-hander:

Ako nadobúdaš sebavedomie po zranení?

Hlavne striktne dodržiavam rehabilitácie a oddych. Predtým, ako si opäť sadnete na bicykel, musíte sa cítiť 100-percentne zdraví a v tom prípade ste pripravení aj mentálne. Vtedy je dôležité začať zľahka a zbytočne to neuponáhľat.

Ako sa motivuješ na trénovanie?

Nerada prehrávam.

Profil

 

Tahnee Seagrave je 23-ročná zjazdárka tímu Transition Bikes. Narodila sa v Londýne 15. júna 1995. Cyklistike sa venuje profesionálne od roku 2013. Nielenže vyhrala majstrovstvá sveta v kategórii junioriek, ale sezónu skončila v Top10 už ako 18-ročná. Prvé preteky svetového pohára vyhrala minulý rok v Leogangu. Túto sezónu je medzi ženami jednoznačne najlepšia s tromi výhrami pretekov svetového pohára, jedným tretím miestom a vyhrala aj zjazd na Crankworx v Rotorue.

 

Obľúbený výrok: „Ak to bolí, tak to funguje.“

Ako sa vyrovnávaš s tlakom na pretekoch?

Myslím si, že jediný skutočný tlak je len ten, ktorý na seba vyvíjame sami – strach z neúspechu. Ak sa správne na preteky chystáte a trénujete, máte pocit, že ste spravili úplne všetko, čo bolo vo vašich silách, takže zostala už len jediná vec – jazdenie.

Ako naberieš odvahu, aby si skočila / prešla niečo, čoho sa bojíš – skok, drop, gap?

Jednoducho si poviem, že strach je iba niečo – z veľkej časti vytvorené iba v mysli, ale potrebujem ho pre dobrý inštinkt. Musíte na sebe makať, ale na druhej strane radšej nikdy nerobte niečo, na čo sa necítite byť pripravení. Strach je normálny a jeho prekonanie je jeden z najlepších pocitov!

Víťazná jazda Tahnee vo Val di Sole 2018:

Keď čakáš na pretekoch na vrchu na svoj štart – si tak pozitívne nedočkavá alebo sa ideš po*rať z nervozity?

Oboje. Ale väčšinou sa idem po*rať.

Chcela by si vyhrať radšej celkovo svetový pohár alebo majstrovstvá sveta?

Ja osobne by som chcela vyhrať radšej celkovo sveťák, pretože to znamená konzistenciu vo výkonoch počas celej sezóny a majstrovstvá sveta sú iba jedny preteky – jeden pokus.

Aké je napätie medzi ženami na pretekoch svetového pohára? Musí byť predsta nemožné byť kamarátkami, nie?

Mám obrovský rešpekt pre všetky pretekárky a obdivujem ich. S niektorými sa priatelím práve vďaka pretekaniu, ale ide to aj za túto hranicu a sme aj viac priateľky ako súperky. Jediná vec, ktorú musím poraziť, je časomiera. A ak ide niektorá z báb rýchlejšie, mám iba obdiv a rešpekt.

Máš nejaké rady na nastavenie zjazdového bicykla pre váhovo ľahšie baby?

Tlmenie je niečo, čo je veľmi osobná vec a malo by byť nastavené vždy podľa potrieb a štýlu jazdy či trate. Odporučila by som tlak vo vidlici okolo vašej váhy v kilogramoch a pre tlmič 30-percentný sag, keď na ňom sedíte. Na zvyšné doladenie treba viac času podľa toho, ako sa vám jazdí.

Ako sa vyrovnávaš s hejtermi?

Takto! [a ukázala na fotku ?]

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu