Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Tlačové správy

Nad Bojnicami otvorili nový Turzov flow trail

Aktuálne je to jedna z dvoch lesných trás tohto druhu na Slovensku. Ide o jednoduchší druh trasy vhodný pre všetkých cyklistov.
Biker

Nadšenci horskej cyklistiky majú v okolí Bojníc skvelé podmienky. Vďaka občianskemu združeniu Hornonitrianske stopy tu existuje niekoľko cyklotrás pomenovaných podľa uhorských panovníkov. Najnovšie tu otvorili 700 m dlhú trať Turzov flow trail, ktorá má špeciálne upravený terén. Je to aktuálne jedna z dvoch lesných trás tohto druhu na Slovensku.

Nová cyklotrasa v blízkosti autokempingu nad Bojnicami vyrástla za niekoľko týždňov pred začiatkom leta. „Pokrstená“ bola oficiálne 5. júla prvými jazdami desiatok cyklistov nielen z okolia, ale aj z iných kútov Slovenska. Nápad na jej vznik nosili v hlave zástupcovia OZ Hornonitrianske stopy už od jesene minulého roka.

„Flow trail je druh cyklotrasy, ktorou sme sa inšpirovali počas našich ciest v zahraničí. Ide o vybagrovanú a vyštrkovanú trať naprieč lesom. Je nadizajnovaná tak, aby mala prvky ako napríklad vlny či klopené zákruty. Tým pádom na nej cyklista nemusí prudko brzdiť alebo sa príliš rozbiehať, je skrátka uspôsobená na hladšiu jazdu. Podobný druh trasy sa u nás nachádza iba v stredisku Salamander pri Kremnici. Dá sa teda povedať, že je to slovenský unikát,“ vysvetľuje Dominik Gramantík z OZ Hornonitrianske stopy.

Dodáva, že ide skôr o jednoduchší druh trasy vhodný pre všetkých cyklistov než tzv. lesné „single trail“ trasy, pri ktorých treba zvládať pod kolesami nerovnosti prírodného terénu, korene stromov či skaly. „Skúsení jazdci si tu užijú vyslovene zábavu a rýchlosť až 50 km za hodinu,“ hovorí predseda občianskeho združenia, ktoré cyklotrasu vybudovalo.

Pomohli s nápadom

Občianske združenie malo šťastie, že sa stretlo s ústretovosťou Bojnických kúpeľov, majiteľa pozemkov, ktorý súhlasil s vybudovaním tejto zmysluplnej športovej atrakcie. Následne vypracovali nadšenci zo združenia projekt a začali oslovovať donorov.

Nápad spojiť profesionálnych a rekreačných cyklistov zo širokého okolia Bojníc podporila aj Nadácia VÚB, ktorá poskytla na vybudovanie cyklostrasy grantový príspevok v rámci svojej celoslovenskej iniciatívy Komunitné granty.

„Sme radi, že sme boli vybraní do užšieho kola spomedzi viacerých komunitných projektov a náš nápad sa páčil a uspel aj vo verejnom hlasovaní, ktoré Nadácia VÚB zorganizovala. Vďaka získaným financiám sme zabezpečili realizáciu technických prác a materiál, keďže tu bolo potrebné upraviť terén, navoziť a vyhladiť štrk či postaviť oplotenia,“  uvádza Dominik Gramantík.

Pri budovaní cyklotrasy kládli autori myšlienky dôraz aj na okolitú prírodu. Pri stavbe nepoužili kovové a plastové materiály a nepoškodili žiadne živé stromy.

Ako sa na trasu dostať a  správať sa na nej

Cyklotrasa Turzov flow trail je kedykoľvek voľne prístupná pre všetkých, ktorí majú horské bicykle. „Treba len prísť do lesa, nájsť štart a môžete jazdiť. To platí aj o všetkých ďalších trailoch, ktoré naše združenie prevádzkuje,“ hovorí Dominik Gramantík.

Na Facebook stránke OZ Hornonitrianske stopy sú k dispozícii presné mapy a prístupy, aj informácie o tom, kde je možné odparkovať auto.

A ako ďalej?

Podľa hornonitrianskeho občianskeho združenia predstavuje aktuálne vybudovaná cyklotrasa prvú etapu ich ambiciózneho projektu.

„Cyklotrasa ešte stále nie je úplne dokončená. S touto lokalitou máme ďalšie plány a trasu by sme chceli predĺžiť až na 1,5 km. Máme informáciu, že sa tu má stavať lanovka. Uvidíme, ako to zasiahne už existujúcu časť flow trailu a na základe toho budeme postupovať ďalej.“

„Ak sa nám podarí dohodnúť s majiteľom lanovky, že by bol možný vývoz cyklistov lanovkou hore, tak by sme koniec flow trailu radi smerovali práve k nástupnej stanici lanovky,“ prezrádza ďalšie vízie Dominik Gramantík a dopĺňa, že dovtedy budú v rámci združenia venovať veľkú pozornosť údržbe aktuálnej časti cyklotrasy, aby mohla slúžiť bezpečne čo najväčšiemu počtu nadšencov horskej cyklistiky.

Vaše komentáre

Aktuality

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

22.04.2024 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

22.04.2024 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

Zavrieť reklamu