Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Rotor predstavil hydraulické radenie 1×13

Ako keby nám 1x12 nestačilo. Otázne je, dokedy sa budú výrobcovia naťahovať o to, kto spraví kazetu s viac prevodmi.
Martin Sarvaš

Ešte len pred nedávnom sa chválili Shimano a Sram s novým radením s dvanástimi prevodmi na kazete a jedným prevodníkom. Jednoducho 1×12.

Rotor však prišiel s úplnou novinkou a ako prvý na svete predstavil sadu radenia 1×13, a teda 13 pastorkami na kazete s jednoprevodníkom. A táto sada je dokonca hydraulická. Radenie Rotor 1×13 bude pre horské, cestné, cyklokrosové a gravel bicykle a v predaji by malo byť na jar budúceho roku.

Jasné, že si pomyslíte: Načo mi bude na kazete 13 prevodov? Samozrejme, nepotrebujeme 13, 12, 11 ani 8 prevodov, aby sme si užili jazdu, ale viac prevodov znamená menšie skoky medzi nimi, čo je tým najdôležitejším aspektom, keď sa pozeráme na kazetu s rozsahom 10-52 zubov.

Prečo nie rovno 1×14?

Poďme si to rozobrať na drobné – v číslach. Ak by sme mali 11-prevodovú kazetu s dvojprevodníkom (dve píly), mali by sme logicky na výber z 22 prevodov. Avšak samozrejme, že prevody sa prekrývajú, a tak z rovnice napokon vyplýva dohromady 14 rôznych prevodov.

Úplne nový prehadzovač pre horské bicykle.

Prečo teda Rotor nespravil rovno 1×14? Podľa portálu Bikeradar by to nebolo možné bez toho, aby sa zásadne zmenil dizajn reťaze.

Na 1×14 by teda bola potrebná iná reťaz. Na 1×13 sa dá našťastie použiť reťaz KMC X12, ktorá je pôvodne navrhnutá pre dvanásťrýchlostné kazety.

Rozsah

Rotor 1×13 s kazetou 10-52z má maximálny rozsah o necelé dve percentá väčší ako nedávno predstavená 12-prevodová sada Shimano XTR M9100 s rozsahom 10-51z.

Okrem kazety s rozsahom 10-52z, budú dostupné tiež varianty 10-36z, 10-39z a 10-46z. Tri menšie kazety sú primárne určené pre cestné/gravel/cross bicykle a najväčšia (10-52z) pre horské bicykle.

Aby pokryli viaceré disciplíny a druhy bicyklov, nové radenie je kompatibilné s cestnými prevodníkmi od 38z po 54z a horskými prevodníkmi od 26z po 40z.

Náboj

Bikeradar uvádza, že 13-rýchlostná kazeta je prispôsobená tak, aby sadla na náboj Shimano s HG orechom, ktorý bol o kúsok rozšírený, aby zvládol ešte jeden pastorok.

Limit na HG orechoch však zvyčajne býva najmenší 11z pastorok, takže aby orech zvládol 10z pastorok, kazeta kúsok vytŕča z orechu kvôli špeciálnemu zamykaciemu krúžku.

Čo je ale isté, nová 1×13 kazeta sedí na nábojoch Rvolver a ich špeciálny orech je otvoreným štandardom, ktorý si môžu výrobcovia prevziať, zakomponovať a upraviť pre svoje náboje. Či však budú mať výrobcovia o niečo podobné záujem, je diskutabilné.

Hydraulika

Radenie UNO 2×11 od Rotoru sa osvedčilo ako kvalitné, najmä čo sa týka plynulosti radenia na kazete. Na prešmyku to bolo už trochu horšie, ale stále nie zlé.

Ale práve radenie prešmykom pri 1×13 odpadáva, a tak zostáva iba plynulé hydraulické radenie prehadzovačky vzadu. UNO sa osvedčilo aj ako celkom bezúdržbové radenie, jediné, o čo sa treba starať, je odvzdzšnenie radenia 1-2-krát za sezónu. Výrobca uvádza, že raz za sezónu stačí odvzdušniť, prípadne vymeniť tekutinu v hadici a radenie by malo fungovať bez problémov.

Brzdové páky / radenie od Rotoru pre cestné, cyklokrosové a gravel bicykle.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu