Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Viete, koľko zarobia víťazi na Tour de France?

Víťaz dostane 500-tisíc eur plus bonusy, ale dohromady sa na tohtoročnej Tour rozdelí viac ako dva a štvrť milióna eur.
Martin Sarvaš

V pelotóne je 176 pretekárov, ktorí majú na trati rôzne zámery závislé od ich temperamentu, jazdeckých kvalít a cieľov. Cyklistika patrí k najkolektívnejším individuálnym športom, čo znamená, že väčšina jazdcov má počas etáp rázne taktické úlohy.

Niektorí sa sústreďujú na zisk prestížnych dresov, ďalší chcú počas troch týždňov získať etapový vavrín a potom sú v pelotóne „robotníci“, ktorí musia striehnuť na rôzne úniky a pomáhať svojim lídrom pri ich ambíciách v boji o žitý dres.

Prize-money nedostávajú však iba prvé tri miesta či víťazi špecifických súťaží. Odmeny sú udeľované aj jazdcom s nižším umiestnením. Minulý rok sa na Tour de France rozdelilo na odmenách 2 287 650 €, takže tento rok toto číslo pravdepodobne ešte narastie.

Víťaz Tour de France dostane aj tohto roku 500 000 €.
Žltý dres

Je to najprestížnejší dres, ktorý nosí líder celkovej klasifikácie na základe súčtu dosiahnutých časov vo všetkých etapách. Víťaz súťaže o žltý dres sa stáva celkovým víťazom Tour de France.

Finančná prémia pre víťaza: 500 000 €

Finančná prémia za 2. miesto: 200 000 €

Finančná prémia za 3. miesto: 100 000 €

Dohromady sa v tejto súťaži na záver rozdelí 1 128 80o €.

Biely dres

Je určený najlepšiemu jazdcovi do 25 rokov v celkovej klasifikácii.

Finančná prémia pre víťaza: 20 000 €

Finančná prémia za 2. miesto: 15 000

Finančná prémia za 3. miesto: 10 000 €

Dohromady sa v tejto súťaži na záver rozdelí 66 500 €.

Bodkovaný dres

Biely dres s červenými bodkami patrí lídrovi vrchárskej súťaže. Body sa ziskavajú na jednotlivých horských prémiách podľa kategórie kopca. Víťaz vrchárskej súťaže musí dokončiť Tour de France. V prípade rovnosti bodov rozhodujú víťazstvá v najvyššej kategórii výstupov, potom v prvej, v druhej atď. najviac bodov sa dá získať pri výstupoch kategórie HC, pretože cieľové výstupy HC sú bodované dvojnásobne.

Finančná prémia pre víťaza: 25 000 €

Finančná prémia za 2. miesto: 15 000 €

Finančná prémia za 3. miesto: 10 000 €

Dohromady sa v tejto súťaži na záver rozdelí 111 100 €

Zelený dres

Patrí lídrovi individuálnej bodovacej klasifikácie, pričom jej víťaz musí dokončiť Tour de France. Body sa získavajú v každej etape na priebežných šprintérskych prémiách a za umiestnenie v cieli. V rovinatých etapách, ktorých je aj viac, sa bojuje o viac bodov, takže sa súťaž označuje aj ako šprintérska. V menšej miere sa body rozdeľujú aj v horských etapách a v individuálnej časovke. Pri rovnosti bodov rozhoduje počet víťazstiev v etapách, potom víťazstvá v priebežných šprintérskych prémiách a nakoniec umiestnenie v celkovej klasifikácii.

Finančná prémia pre víťaza: 25 000 €

Finančná prémia za 2. miesto: 15 000 €

Finančná prémia za 3. miesto: 10 000 €

Dohromady sa v tejto súťaži na záver rozdelí 128 000 €.

Etapové víťazstvá

Na Tour de France 2018 je 21 etáp, ktoré majú dĺžku 3 351 km a sú charakterizované takto: osem rovinatých etáp, päť kopcovitých etáp, šesť horských etáp s tromi dojazdmi na vrchole a dve časovky — jedna individuálna a jedna tímová. Na programe sú aj dva dni odpočinku.

Finančná prémia pre víťaza etapy: 11 000 €

Finančná prémia za 2. miesto: 5 500 €

Finančná prémia za 3. miesto: 2 800 €

Dohromady sa po každej etape rozdeli 28 650 €.

Súťaž tímov

Po každej etape sa každému tímu pridáva čas troch najrýchlejších jazdcov.

Finančná prémia pre víťaza: 50 000 €

Finančná prémia za 2. miesto: 30 000 €

Finančná prémia za 3. miesto: 20 000 €

Dohromady sa v tejto súťaži na záver rozdelí 178 800 €

Najbojovnejší jazdec

Túto cenu udeľujú rozhodcovia pre najbojovnejšieho jazdca danej etapy. Nasledujúci deň je tento jazdec označený červeným štartovým číslom. Preteky majú aj súťaž najbojovnejšieho jazdca celej Tour, tzv. super-combatif, ktorá sa udeľuje po záverečnej etape na Tour.

Finančná prémia pre „super-combatif“: 20 000 €

Dohromady sa v tejto súťaži na záver rozdelí 56 000  €

 

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 10:46 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Včera 10:30 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

Včera 09:19 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

20.04.2024 43-ročný Alejandro Valverde suverénne vyhral gravelové preteky Svetového pohára La Indomable.

Valverde zvíťazil na 96-kilometrovej trati s prevýšením 2 400 m v španielskej provincii Almeria. Na druhom mieste skončil francúzsky jazdec Hugo Drechou (Groove Gravel) pred Portugalčanom Tiagom Ferreirom (Vouzela BH).

Zavrieť reklamu