Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Pozrite si novinky v pravidlách na Tour de France 2018

Zmenil sa termín, znížil sa počet jazdcov na tím, pribudol netradičný delený štart v jednej z etáp a prideľovanie bonusových sekúnd počas etáp.
Martin Sarvaš


“Našou filozofiou je zísť z východených cestičiek,” hovorí technický riaditeľ Tour de France Thierry Gouvenou a trasa aj niektoré zmeny v pravidlách mu dávajú za pravdu.

Zmena termínu

Termín začiatku je 7. júl 2018 (pôvodne 30. jún), aby sa zmenšila časová kolízia s futbalovými Majstrovstvmi sveta v Rusku. Deviata etapa Tour, ktorá sa pôjde v deň finále majstrovstiev sveta vo futbale z Arrasu do Roubaix, sa bude končiť už okolo 16.00 hod, aby sa jej koniec nekryl so začiatkom futbalu o 17.00 hod.

Zmena počtu jazdcov

Počet jazdcov na tohtoročnej Tour sa zníži o jedného pre každý tím. Každý z 22 tímov bude môcť nasadiť osem jazdcov a nie deväť, ako tomu bolo doteraz. Zníženie počtu jazdcov navrhoval riaditeľ Tour Christian Prudhomme už minulý rok a tento rok zmenu odsúhlasilu aj Medzinárodná cyklistická údia (UCI).

Pelotón sa zmenší zo 198 jazdcov na 176. Orgnizátori si od zmeny sľubujú väčšiu bezpečnosť cyklistov, menej automobilov v karaváne a najmä menšiu kontrolovateľnosť pretekov jedným tímom, keďže v uplynulých ročníkoch bez problémov určoval réžiu pretekov dominantný tím Sky.

Štartový grid na 17. etape

Horská 17. etapa z Bagneres-de-Luchon do Saint-Lary-Soulan Col Du Portet bude veľmi krátka, ale o to náročnejšia. 65 km dlhá etapa obsahuje tri stúpania  končí sa na Col du Portet s priemerným sklonom 8,7% a dĺžkou 16 km.

Organizátori tento špeciálny profil ešte viac oživili – bude chýbať neutrálna zóna, súťažiť sa začne hneď po štarte a novinkou bude, že jazdci budú na úvode rozdelení do piatich skupín. Vo úvodnej bude prvých dvadsať jazdcov z celkového poradia, ktorí dostanú oproti ostatným miernu výhodu.

Bonusové sekundy

Na vopred určených bodoch trate jednotlivých etáp (okrem časoviek) budú udeľované tri, dve a jedna bonusová sekunda, ktorá sa udelí prvým trom jazdcom, ktorí tento bod pretnú ako prví. Tieto sekundy budú premietané do celkovej klasifikácie, nie do bodovacej súťaže.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu