Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Okuliare

Test: Okuliare Oakley Windjacket 2.0

Retro extravagancia na traily.
Hodnotenie: 3.5/5
113,90
bikeradar

Verdikt: Sú veľké, sú extravagantné, a lepšie oči ochránia snáď len zjazdové okuliare. Snežné sklá Prizm fungujú na trailoch aj cestách až prekvapivo dobre.

Plusy: Miera pokrytia tváre, sklá Prizm, absolútne sa nezahmlievajú

Mínusy: Pod niektoré helmy sa nezmestia, hydrofóbna povrchová úprava je len na prednej strane skiel

Kúpte ak: Hľadáte unikátny look a vysokú kvalitu zároveň

Vyraziť vo Windjacketoch 2.0 na traily chce guráž – sú veľék a určite upútajú množstvo pozornosti. Okrem toho však ide o naozaj solídne okuliare na bike.

Oakley ich v katalógu zaraďuje medzi „goggles“, teda veľké zjazdové okuliare. Sú naozaj masívne, majú odnímateľné trojvrstvové penové polstrovanie, a okrem klasických nožičiek si ich môžete na hlavu pripevniť aj pomocou gumeného popruhu. Napriek tomu však stále vyzerajú viac ako klasické slnečné okuliare, hoci trochu extravagantnejšie.

Vzdialenosť medzi vrchom a spodkom rámu je rovných 80 mm – to je podstatne viac ako u 53 mm vysokého modelu Jawbreaker, ktorý je veľmi populárny najmä medzi cestnými cyklistami. Práve kvôli výške rámu je šanca, že prídu do kontaktu s nižšie visiacimi helmami. Osobne sme na problém narazili s helmami Scott Centric Plus, POC Octal a novou Bontrager Velocis. Určite existujú aj ďalšie, s ktorými si Windjackety 2.0 budú zavadzať, no aj množstvo iných, s ktorými problém nebude.

Benefitom obrovského rámu je, že sedí bezpečne mimo zorné pole, dokonca aj v časovkárskej pozícii na cesťáku.

Windjackety pôsobia pri ďalších obľúbených okuliaroch POC DO Blade a Oakley EV Zero Path naozaj masívne

V najširšom bode merajú 150 mm. Spodný lem je však zahnutý, aby sa uhol lícnym kostiam.

Nosník z materiálu „Unobtanium“ nie je nastaviteľný, a je celkom široký. Náš tester mal celkom široký nos a okuliare mu sadli presne na to správne miesto. Tí, ktorí majú noštek ako gombičku by si ich preto mali asi najprv vyskúšať.

Na Oakley neobvyklé sú nožičky, ktoré nie sú potiahnuté gumou a sú celkom krátke. Otestovali sme ich s každou helmou ktorú sme mali v redakcii poruke, a do kontaktu s uťahovacou čelenkou neprišli ani na jednej. Absencia protišmykového materiálu v skutočnosti nemá žiadny dopad na to, ako bezpečne sedia na hlave, a neposunuli sa ani v naozaj rozbitých rockgardenoch.

Nosník je celkom široký a nedá sa nijak prispôsobiť

Spomínané penové polstrovanie sa zastrkuje do vetracích otvorov na vrchu skiel a pokrýva vrchnú časť podobne ako obočie. Malo by zabraňovať tomu, aby poza okuliare spadlo blato, či stekal pot. My sme sa však kvôli nemu potili ešte viac a polstrovanie potom rýchlo nasiaklo. Po zvyšok testovania sme ich teda nosili bez neho.

So zahmlievaním sme nemali najmenší problém nech už bolo počasie akékoľvek. Pomáhajú veľké vetracie otvory na vrchu, malé kanáliky v spodných rohoch, aj fakt, že sklo sedí celkom ďaleko od tváre.

Miera pokrytia tváre je zrejme najvyššia na trhu, a súperiť s ňou môžu len zjazdové okuliare. Ponúkajú teda takmer rovnakú mieru ochrany očí, no bez mnohých negatív, ktoré si so sebou nesú „gogglesy“.

Veľké rozmery prišli k slovu aj v daždi, kde poskytovali naozaj dobrú ochranu pred striekajúcou vodou a blatom ako z nebies, tak z trailu a kolies ostatných riderov.

Sklo je veľké a veľmi dobre chráni oči, no vrch rámu môže narážať do spodnej hrany niektorých heliem

V posledných pár rokoch Oakley aplikuje hydrofóbnu povrchovú úpravu len na vonkajšiu stranu skiel. Hodila by sa však aj zvnútra. Nech sa snažíme akokoľvek, vždy na vnútornej strane skončí nejaký-ten odtlačok prsta alebo šmuha od potu.

V čase testovania boli Windjackety 2.0 dostupné len so sklom Prizm Snow. Napriek tomu, že je určené na to, aby predchádzalo snežnej slepote, námahe očí v prudkom slnku odrážanom od bieleho snehu, a dodávalo mu kontrast, funguje perfektne aj na trailoch či cestách.

V súčasnosti sú dostupné len s týmto jedným typom skla

Farby videné cez oranžové sklá sú pekne saturované, a trailu dodávajú kontrast potrebný na to, aby ste včas zahliadli prekážky. Oakleyčok sme mali na očiach už mnoho, a sklá Snow Prizm nám dokonca prídu ako lepší kompromis medzi výkonom na cestách a v lese, ako cestárske sklá Road Prizm.

Vzhľad, ten pravdepodobne rozdelí jazdcov na dva tábory, a ťažko povedať, v ktorom ich bude viac. Určite si však nájdu fanúšikov ako u cestárov, tak u enduro pretekárov, ktorí možno nebudú musieť ťahať so sebou dva páry okuliarov. Oakley Windjacket 2.0 totiž nebudú vyzerať mimo ani v integrálnej helme.

Viac informácií o okuliaroch Oakley nájdete na webe www.oakshop.sk.

Vaše komentáre

Aktuality

16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu